Članek
Zakaj je hitrost spletne strani pomembna? Preverite, kako hitra je vaša!
Objavljeno Oct 23, 2020

Skoraj zagotovo ste med brskanjem po spletu že naleteli na spletno stran, ki je ob kliku potrebovala toliko časa, da se naloži, da ste jo rajše zaprli. Ne skrbite, niste edini. Študija iz leta 2019 dokazuje, da v kolikor se vaša spletna stran nalaga več kot 3 sekunde, 53% uporabnikov stran predčasno zapre ter odpre konkurenčno stran. Vsaka nadaljna sekunda ta procent strmo povečuje.

V poslovnem svetu žal vsak izgubljeni obiskovalec pomeni tudi izgubljeno potencialno stranko ter posledično manjši prihodek, pa naj gre za spletno trgovino ali za storitev, ki jo nudite.

Iz zgoraj navedenih razlogov je torej hitrost spletne strani eden izmed najpomembnejših kriterijev, ki ga mora spletno mesto dosegati, da bo le to lahko pospešilo vašo prodajo ter vaše podjetje odražalo v najlepši luči.

Pa si poglejmo primer spletne strani na levi, ki za vsak klik pošlje zahtevo na strežnik ter čaka na odgovor, kar seveda znantno upočasni brskanje po spletni strani ter nudi slabšo uporabniško izkušnjo. Na desni pa lahko vidimo spletno stran, ki uporablja moderen pristop nalaganja ter tako poleg znatno izboljšane hitrosti nudi tudi boljšo uporabniško izkušnjo.

Tradicionalna spletna stran

Moderna spletna stran

Preverite, kako hitro je vaše spletno mesto!

Seveda lahko tudi sami preverite, kakšna je trenutna situacija vašega spletnega mesta v nekaj preprostih korakih s pomočjo brezplačnega Google orodja. Obiščite spletno mesto https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=sl ter v vnosno polje vnesite naslov vaše spletne strani (npr. spletniraj.si).

Počakajte nekaj trenutkov da se spletna stran analizira, spodaj pa se bodo pojavili rezultati analize. V kolikor so navedene številke slabe, to ne vpliva samo na slabo uporabniško izkušnjo, ampak tudi na to, da vas Google med iskanjem uvrsti nižje za konkurenčnimi stranmi.

V kolikor pa potrebujete pomoč pri izboljšanju hitrosti spletne strani, pa nas kar pogumno kontaktirajte in z veseljem vam bomo pomagali!