Članek
Mozaik iz ploščic
Objavljeno Mar 14, 2014

Imate doma staro mizo ali pručko ali kos lesa, ki bi ga radi prenovili, mu vdahnili svežino? Imate ploščice, s katerimi ne veste kam bi, ne želite pa jih zavreči, ker so vam všeč? Nič lažjega. Naredite mozaik iz ploščic na mizo, pručko ali kos lesa. Preden se lotite dela, si naredite načrt postavitve ploščic, pri katerem morate upoštevati prostor za fuge, ki nastanejo ob še tako tesno položenih ploščicah.

Za boljši oprijem in trdnost mozaika vam predlagam naslednji postopek izdelave:

najprej na leseno podlago pričvrstite mrežo
Mrežo lahko kupite v trgovini z gradbenim materialom, vzamete pa tisto, ki jo prodajajo na metre. Druga možnost je izdelava mreže iz žice. V obeh primerih mrežo in pričvrstite na leseno podlago z žeblji, ki imajo široko glavo


Žeblje kupite v trgovini z gradbenim materialom, vzemite kratke. Za mizo, ki jo predstavljam v nadaljevanju, sem porabila 15 takih žebljev.
Nato na mrežo nanesite običajno keramično lepilo, ki ga gosto zmešate z vodo. Lepila ne potrebujete veliko, saj boste ploščice polagali tesno na podlago (vsako ploščico posebej ob polaganju dobro pritisnite navzdol).
Takole sem sama naredila mozaik na običajno nizko leseno mizo

Na mestih, kjer vam ostaja prostor med ploščicami, lahko vgradite manjše kamne. Keramično lepilo postane svetlo sivo, ko se posuši. Sama nisem dodatno fugirala fug, jih pa lahko.

Desno zraven je pručka, na katero predhodno nisem pričvrstila mreže in je del ploščic kasneje odpadel.

Za piko na i lahko dele mize pobarvate z novo barvo. Sama sem noge in čelne dele mize pobarvala z belo.