Članek
Vgradnja novega okna v butano steno
Objavljeno Sep 03, 2014

V eni od sob je malo dnevne svetlobe, zato sem se odločila, da vzidam dodatno okno oz. fiksni element. Najprej je bilo treba podreti hlev, da sem sploh lahko začela kopati luknjo za okno.

Na tej sliki je lepo viden apneni omet, s katerim so včasih ometavali butane hiše. Odprtino za okno sem približno narisala (145 x 205 cm), z zunanje in notranje strani, kopala pa sem od zunaj, saj se  glina zelo praši in nisem želela o nepotrebnem prašiti notranjosti.

Kopala sem z navadnim zidarskim kladivom

Najprej do polovice, cca 30 cm v notranjost, potem naprej

Tik pred koncem sem ugotovila, da omet na notranji strani lahko pustim skoraj cel, kar je pomenilo, da se prahu v notranjosti v bistvu lahko izognem. Skopala sem torej vse, razen tistega kota na vrhu. Ko se je odbil tudi ta kot, je padlo dol vse, kar je ostalo od starega zidu med enim in drugim delom odprtine. Tehnično je to pomenilo, da se je odprtina po višini močno povišala in bo po vgradsnji okna potrebno le to zaizdati nazaj. In pa, seveda, narediti preklado (v mojem primeru leseno desko).

Okno od znotraj

Okno od zunaj

Zazidavanje je potekalo po klasičnem postopku. Glino, ki sem jo prej skopala, sem z vodo zmešala in jo ponovno nametala na zid. Zgoraj sem naložila težko leseno desko, nanjo z glino zazidala polno opeko in na notranji strani z njo naredila omet. Če glini dodam malo vode, pri sušenju malo razpoka. To je dobro vedeti, sicer se lahko ob sušenju naredijo dokaj velike in globoke razpoke.

Razlog, da sem vzidala fiksno okno je ta, da je okno na steni, skozi katero ne vodijo nobene stopnice in bi lahko kak nepreviden obiskovalec padel v globino. Cenovno pa je seveda tudi neprimerno cenejši od vrat.