Članek
Izdelava kopalnice
Objavljeno Mar 12, 2014

Izdelava kopalnice v hiši, v kateri je ni, je zahteven projekt. Najprej je treba najti mesto zanjo, določiti vhod vanjo, način osvetljevanja (umetna svetloba ali dnevna ali kombinacija obeh) ter postavitev kopalnične opreme. V mojem primeru sem za kopalnico določila majhen kos sobe, ki je že (ali še) bila pregrajena s steno, ki je ostala od kuhinje. Uporabila sem celotno obstoječo glineno steno, vertikalno nanjo pa dozidala steno iz siporeksa, deb. 10 cm.

Torej ... tam, kjer so na spodnji sliki police, sem naredila vhod v kopalnico. Vrata levo in steno levo do njih smo podrli, na desno pa smo jo dozidali s siporeksom.

Izdelava kopalničnih vrat

Vrata so kovinska in sem jih vzela iz stare kopalnice ter po višini odrezala, da so pasala v odprtino  (širino sem že predhodno prilagodila širini vratom).

I

Dozidana stena s fiksnim oknom, ki gleda v sobo (steklo je mat), desno v kotu siporex 25 cm, dalje glinena stena, levo stena iz zidakov, na sredini siporex deb. 10 cm. Velikost prostora 1,60 x 1,80 m.

Pogled od znotraj ven

Levo zgoraj bo bojler, pod njim pralni stroj.

In potem se je začelo "pravo" vodoinštalatersko delo ...

Kjer ni estriha, smo samo odmaknili opeko, položeno na zemljo. Luknjo v zemljo se je izkopalo v trenutku, po končanih delih pa smo vse skupaj spet zasuli z zemljo ter prekrili z opeko.
Estrih je, tam kjer je, debel 8-10 cm. Pod njim je zemlja. Tisto malo estriha smo poštemali, potem pa odkopavali zemljo po celi dolžini kuhinja-kopalnica. Ker je min padec 2% in ker je kuhinja nižje od kopalnice, smo začeli pri kuhinji na cca 14 cm in končali v kopalnici na cca 30 cm globine.

Izkop do greznice

Elektriko je speljal električar kar ob vodovodnih ceveh in mi prišparal še pa še prahu. Povsod, kjer so kopali glino, sem le to skrbno pospravila in jo kasneje spet nanesla na izkopane luknje.

Hidroizolacijo sem nanesla jaz, kad so položili oni. In potem se je začela veselica ...

Vse ploščice in stekla sem položila sama, kar pomeni, da stvar ni neizvedljiva za nežne ženske roke (ob izobilju domišljije).

Vse stene so ometane z glino brez predhodne montaže mrežice na stene. Po letu in pol še ni padel dol noben del ometa.

Stekla so pobarvana z barvami za steklo

Stena, ki je dozidana v sobi, na drugi strani izgleda takole

Zazidala sem jo z opeko, čeznjo pride še zaključni sloj gline

No, tole zgoraj povzroča predolgo delo z glino  :)  Spodaj je slika stene pred zaključnim slojem.

V "novi" kopalnici sem uporabila vso staro keramiko - mivalnik, školjko, ogledalo, bojler. Nova je samo tuš kad. Ploščice so prav tako ostanki in sem jih dobila od znancev (stekla pa imam od starih oken). Strošek izdelave kopalnice je bilo torej samo elektro - in vodoinštalaterska delo.