Članek
V zaporu sladkorne bolnike ubijajo
Objavljeno Nov 03, 2015

Prvič v življenju sem bil v zaporu v Novi Gorici, kjer smo obiskali predsednika društva CZPNN Rade Stanića. Ne vem zakaj so nas pazniki ob obisku morali dvakrat zakleniti, mogoče so se bali, da bi jim med obiskom ušli.

Čeprav smo pismeno urgirali na upravo zapora naj Rade Stanića premestijo na odprt oddelek, tega niso storili. Dobili smo odgovor, da je na zaprtem oddelku zaradi begosumnosti. Ko smo jih vprašali kam naj bi pobegnil star in bolan človek, ki ima vso družino tu v Sloveniji od uprave nismo dobili nobenega odgovora. Odgovor uprave zaporov glede begosumnosti je hudo smešen tudi zato, ker je bil Rade Stanić obsojen samo na mesec in pol zapora in bo 14. novembra odslužil nepravično kazen in bo takrat iz zapora izpuščen.

Nam pa je popolnoma jasno zakaj našega borca za človekove pravice še vedno držijo na zaprtem oddelku; Zato, ker bi preko interneta poročal medijem o razmerah v naših zaporih, šikaniranju in nečloveškemu tretmaju, ki ga izvajajo nad njim.

Rade Stanić je sam bil 20 let zaporniški paznik in zelo dobro pozna pravosodni sistem, zakone, pravice in dolžnosti obsojenih.

Očitno si nekdo močno želi, da bi Rade Stanić v zaporu umrl. Kdo bi lahko želel njegovo smrt naj vsak ugiba kar sam, ampak Rade Stanić trdi, da ima pisne dokaze, da so za kar nekaj sodnikov na vseh položajih pisni del pravosodnega izpita pisali drugi.

V razgovoru z njim nam je ponovno potrdil, da ne dobiva nobene dietne hrane, ki je primerna za sladkorne bolnike. Samo po pol pojedenega kosila mu je sladkor narastel na 17.6 enot. Trdi, da v hrano dajejo nekaj, kar mu takoj dvigne sladkor v krvi. Žena mu je ob obisku prinesla dietno hrano, vendar ji uprava zapora ni dovolila, da bi mu to hrano izročila.

V nedeljo 25.102015 je padel v komo in bil odpeljan na urgenco v Novogoriško bolnico in bil naslednji dan odpuščen brez nudenja zdravniške pomoči čeprav jo je kot dodatno zdravsatveno zavarovani zahteval. Isti dan zvečer je spet padel v nezavest in ponovno mu ni bila nudena zdravniška pomoč.

Na našo pobudo in zahtevo ga je v zaporu obiskal predstavnik varuhinje za človekove pravice, kateremu je poročal o nehumanem ravnanju z njim. Močno upamo, da se mu bodo razmere v zaporu po obisku predstavnika varuhinje človekovih pravic poboljšale, predvsem za sladkorne bolnike popolnoma neustrezna prehrana.

Rade Stanić je povedal, da je pri kosilu dobil bodisi banano, ali hruško, kar je popolnoma nesprejemljivo za sladkorne bolnike. Če tako hrano dobivajo tudi vsi ostali zaporniki-sladkorni bolniki v slovenskih zaporih gre za hudo diskriminacijo in hudo kršitev človekovih pravic. 

Jože Biščak je poročal, da, je od pravosodnega ministrstva dobil podatek, da zaporniki muslimanske religije dobivajo za njih ustrezno prehrano.

Sladkorni bolniki pa vse tako izgleda v zaporih ne dobivajo nobene dietne hrane. Če tudi ostale sladkorne bolnike zapornike tretirajo tako kot našega borca za človekove pravice in  predsednika združenja CZPNN Rade Stanića se jim glede njihovega zdravja piše zelo slabo.

Če to ni diskriminacija, kršenje človekovih pravic in ustave, kaj potem je?

Predstavnik CZPNN za javnost

Stoyan Svet