Članek
Kdo je najbolj pomemben
Objavljeno Jan 03, 2016

Še eno Novo leto je prišlo,
prinselo nam je sveže notranje moči,
mi pa drug drugemu želimo srečo.
Jaz pa ti želim, da začutiš več notranjega miru,
da vidiš in začutiš več notranje luči,
da začutiš več sočutja in ljubezni,
da začutiš večjo povezavo s sabo,
da začutiš celovitost in enost,
da začutiš, da nisi ločen od Boga,
ker ono ne prebiva nikjer drugje,
kot mir in ljubezen znotraj tvojega srca.
Vse to želim tudi sebi.

So se med sabo pogovarjali deli telesa in razni organi, kateri del je bolj pomemben. Najprej se je oglasil reprodukcijksi organ; " brez mene ni človeka. Jaz sem najbolj pomemben. Pa so noge rekle;"Brez mene človek ne bi prišel nikamor. Me smo najbolj pomembne." So se takoj oglasile roke;"Človek lahko živi brez nog, vse kar je ustvaril, pa je ustvaril z rokami. Me smo najbolj pomembne." Sledili so možgani; " Brez nas bi človek bil uvela roža. Za napredek človeka smo najbolj pomemben organ." Sledilo je srce; "Brez poganjanja krvi v možgane in ostale dele telesa je človek mrtev. jaz sem najbolj pomeben." Na koncu se je oglasil dih in rekel; " Jaz odhajam za kake pol ure, vi se pa medtem zmenite, kdo je najbolj pomemben." Vsi organi so zagnali krik; " Ne odhajaj priznamo ti, da si ti najbolj pomemben."

Na delavnicah in predavanjih sem večkrat ljudem zastavil vprašanje kaj je za njih najdrogecenejša stvar v življenju. Ljudje naštevajo različne stvari, kot družina, zdravje, položaj v družbi, nikoli pa nikogar ni, ki bi omenil, da je dih tisti, ki je najbolj pomemben. Njemu večina skozi dan ne posveča nobene pozornosti, saj smatra to za nekaj samoumevnega. In vendar brez njega tvoje telo zelo hitro postane samo še predmet, ki se ga je treba čimprej rešiti.

Odkar svojemu dihu vsak dan posvečam več ur pozornosti se je moje življenje precej spremenilo. Odkril sem, da se znotraj diha nahaja pravo bogastvo notranjega miru, ljubezni in sočutja. Potešitev želja še nihče ni našel zunaj samega sebe, ker to kar iščeš se je vedno nahajalo znotraj tebe samega.

Aleksander Veliki je od Diogena dobil par dobrih nasvetov zato je prišel do njega in ga vprašal, kaj si želi. Izpolnil bi mu katerokoli uresničljivo željo. Diogen pa mu je odgovoril; "Umakni se mi s sonca." Šele ko se zaveš bogastva, ki se nahaja v tvojem lastnem srcu lahko razumeš Diogenov odgovor.
							 

Resnično; To kar iščeš je v tebi, če boš pa to res kdaj našel(a) pa zavisi zgolj od tvoje želje in tvojega raziskovalnega duha.

Stoyan Svet