Članek
V soboto, ali nedeljo bom ob 19 uri na POP-tv
Objavljeno Jan 19, 2017

Kot predstavnika CIMN me veseli, da se mediji vse bolj zanimajo za naše aktivnosti še posebje s to zadnjo peticijo o vpisu v ustavo o neodtujljivosti pravice do čistega zraka. Mimogrede te draga prijateljica, oziroma prijatelj pozivam k podpisu te zelo pomembne peticije. Zakaj je tako pomemben tvoj podpis bom pojasnil pozneje. Torej, če še nisi podpisal(a) te pozivam da to čimprej storiš. Če v peticiji ne želiš izpostaviti svojega imena, ti tega ni treba. tu je povezazva;  https://www.pravapeticija.com/vpis_neodtujljive_pravice_do_istega_zraka_v_ustavo

Torej včeraj v sredo 18. januarja me je kontaktiral novinar POP TV če lahko dam kratko eno in pol minutno izjavo za POP TV v zvezi z našo peticijo. Seveda sem pristal, saj je naš skupni namen in cilj, da čim več ljudi izve za to našo pobudo. Ob 15 uri smo se sestali v Postojni hotelu Sport novinar Martin Tomažin s kamermanom katerega imena se ne spomnim več. Novinar me je vprašal, zakaj gremo s to peticijo v javnost glede na dejstvo, da imamo v ustavi že zapisano, da ima vsak človek pravico do čistega okolja.

Odogovoril sem mu, da res 72. člen ustave govori o tej pravici, da pa je realno stanje na terenu povsem v nasprotju s tem členom ustave, zato bomo naredili vse, da tudi pravica do čistega zraka pride v ustavo. Veliko nas ve o vladni uredbi o dovoljeni povečanosti zastrupljenosti tal s težkimi kovinami tudi za več kot tisoč procentov in to prav s tistimi kovinami, ki so glavni pri izpustih letal nad našim zračnim prostorom. Če kdo tega še ni videl tu dodajam povezavo na oddajo POP tv, ki je to objavila in za kar smo jim iz CIMN hvaležni. Tu je povezava; http://www.24ur.com/novice/slovenija/tudi-vec-tisocodstotno-povecanje-nevarnih-snovi-v-tleh.html 

Odgovor vladnih predstavnikov iz ministrstva za okolje zakaj se strinjajo s povečanjem zastrupljenosti tal tudi za več kot tisoč procentov je bil, da imajo tako tudi države, ki so okoli nas. Za nas CIMN, za državljane in prebivalce te države je to povsem nesprejemljivo in tako drastični povečanosti zastrupljenosti tal ostro nasprotujemo. Tudi glede te problematike bomo iz CIMN in drugih ekoloških društev in gibanj ostro protestirali in zahtevali, da se sedanja višina zastrupljenosti tal nikakor ne spremeni.

Novinarju Martinu Tomažinu sem kot drugi razlog zakaj smo za pobudi vpisa v ustavo pravico do čistega zraka tudi dejstvo, da smo opazili, da se je letalski promet nad Slovenijo v zadnjih letih povečal tudi več kot tisoč procentno. Zato smo iz CIMN za zmanjšanje letalskega prometa nad Slovenijo še posebej nad regionalnimi in nacionalnimi parki. V CIMN opažamo, da letala preletavajo področja, ki jih prej nikoli niso.

Tretji razlog zakaj zahtevamo vpis neodtujljive pravice do čistega zraka v ustavo je ta, da opažamo, da po zapraševanjih letal na določenih področjih v Sloveniji prebivalstvo masovno oboleva. Vemo, da vlada za vsak prelet teh letal dobi določena sredstva, vendar glede na dejstvo iz ustave, da ima oblast v Sloveniji ljudstvo se mora vlada zavedati odgovornosti, ki jo ima pred ljudstvom, to pa je njegovo zdravje in zaščita. Nobene provizije tega ne morejo odtehtati. Vlada in ministrstva niso odgovorni mednarodnim korporacijam, kot Monsanto itd amapak nam ljudstvu.

To je bilo v osnovi to, kar sem izjavil gospodu novinarju Martinu Tomažinu včeraj v hotelu Sport. Novica naj bi bila objavljena v 24. ur v soboto, ali nedeljo, torej če imaš čas si prosim oglej ta prispevek in kaj pokomentiraj na FB CIMN. Upam, da ga ne bodo prenarejali, čeprav imam s TV in radijskimi novinarji in mediji glede tega slabe izkušnje. No gospod novinar Martin Tomažin mi deluje kot dovolj kredibilna oseba, ki prenarejanja izjave verjetno ne bi dovolila. 

Stoyan Svet 

 

 

kdor tega še ni videl, si to lahko ogleda tule; http://www.24ur.com/novice/slovenija/bomo-po-vodi-dobili-v-ustavi-se-pravico-do-cistega-zraka.html v komentarju na njihovi strani pa sem zapisal; Škoda, da so v objavi posnetka z mano izpustili bistveni del razgovora, to pa je bil zakaj ta peticija? Moj odgovor je bil; 1. zaradi uredbe vlade o dovoljeni več kot tisoč kratni zastrupljenosti tal s točno takimi težkimi kovinami, kot jih izpuščajo letala, 2. zaradi povečanja letalskega prometa, mi zahtevamo zmanjšanje letalskega prometa posebno nad regionalnimi in nacionalnimi parki in 3. zaradi opažanja, da po zapraševanjih letal na določenem področju masovno oboleva naše prebivalstvo. Odgovori poslancev v dnevniku so nevredni komentarja.

https://www.facebook.com/559443304075997/photos/a.560599843960343.1073741830.559443304075997/1376435495710103/?type=3&theater¬if;_t=like¬if_id=1484863745363997