Članek
Nam NATO eskadrilje ponovno prinašajo žled?
Objavljeno Jan 26, 2017

Približujemo se tretji obletnici NATO vaje Trenutni Odziv in žleda, ki nam je v Sloveniji uničil pol našega gozda. Zdaj se je ta vaja izgleda preimenovala v Lipicanec 3, ki že poteka in naj bi se končala v torek 31. januarja.

Na njej prav tako kot pred tremi leti sodelujejo ameriške zračne sile iz Italije in AGOS usmerjevalci združenega ognja z radarji in zračnim zapraševanjem lahkih in težkih kovin, tako, da lahko vidijo, kakšne količine teh kovin v zraku so potrebne, da jih sovražni radarji ne morejo zaznati z vsemi eskadriljami. Koliko eskadrilj bo tokrat sodelovalo ni podatka.

Na vaji, ki že poteka tokrat sodeluje kar 250 vojakov iz ZDA. Upam, da se ne bo ponovila scena izpred par let, ko so nekje okoli pol noči ameriški vojaki v Postojni korakali po Ljubljanki Cesti proti centru in se drli na ves glas, češ tu lahko počnemo kar hočemo.  http://www.slovenskavojska.si/odnosi-z-javnostmi/sporocila-za-javnost/novica/nov/vaja-lipicanec-iii-se-je-pricela/ 

Že večkrat sem pisal, da je Slovenija ameriški poligon za vremensko vojskovanje. Člani FB CIMN civilna iniciativa modro hočemo, da neodtujljiva pravica do čistega zraka pride v ustavo, prav zaradi tega, kar nam v našem zraku počne NATO. Pos(l)anci državnega zbora sicer v odgovoru na našo peticijo pravijo, da Slovenija ni izdala koncesije za zrak nad Slovenijo. Morda ti tovariši ne vejo, da je zrak nad Slovenijo že dolgo prodan NATO-u da lahko tu počnejo kar hočejo.

Iz agencija ARSO nas že opozarjajo, da bo naslednji teden, (ko bo NATO vojaška vaja Lipicanec 3 v polnem teku) prišlo do vremenskih motenj, da bo povečana možnost padavin (mogoče spet dež pri minus 3h stopinjah), da bo v zraku povečano število prašnih delcev PM 10, (o delcih PM 2,5 nič ne govorijo), tudi vemo zakaj),  predvsem pa pozor;  

opozarjajo nas da bomo občuti nelagodje, kot so vnetje oči, kašelj ali bolečine v žrelu in naj razmislimo o zmanjšanju fizičnih aktivnosti na prostem. 

Točno to sem pred tremi leti za časa žleda v Postojni, ko je pri minus treh stopijah padal dež občutil tudi sam; ko sem bil na prostem; vnete pekoče oči, bolečine v žrelu in hudi glavoboli.

Sprašujem se, ali agenciji ARSO glede vremena svetuje kar agencija NATO?

Stoyan Svet 

 

da se ponovno spomnimo; http://4d.rtvslo.si/arhiv/tednik-prispevki/174267402

zaenkrat o preletih NATO eskadrilj na nizkih višinah ki jih je napovedala slovenska vojska niti duha, niti sluha.

Eskadrilja (francosko escadrille, nemško Staffel, angleško squadron) je letalska taktična enota. Po navadi je v sestavi eskdarilje med 8 in 12 letal, ki se lahko v sklopu izvajanja naloge (npr. boja) razdelijo v dvojke ali trojke. Je osnovna letalska enota vojnih letalstev, sestavlja pa jo več manjših oddelkov ali različnih formacij. Prvi, najmanjši je par/ dvojka ( nemško: rotte), naslednji oddelek predstavljata združena dva para/ par dvojk (nemško: schwarm). Eno eskadriljo tako sestavlja skupina dveh (8), ali treh (12 letal) takih oddelkov. Več eskadrilj, po navadi dve ali tri, sestavlja naslednjo enoto po vrsti,letalsko skupino (angleško: air group/ nemško: luftgruppe)