to
Novosti!!!

Pozdravljeni bralci!

Že kar nekaj časa se nisem oglasila. V tem času sem potovala in raziskovala - predvsem hrano, se učila in prihajala do novih spoznanj.

Veliko mojih tez je bilo skozi medije že potrjenih in še več jih bo. A vsak sam mora priti do spoznanja in si zaželeti zdravja - poiskati pomoč in nekaj spremeniti. Velik ključ zdravja je zdrava in pravila prehrana ter odprava stresa.

Ena izmed tez, ki je bila potrjena je tudi škodljivost smutijev predvsem v kombinaciji sadje in zelenjava - kar je totalno zgrešeno, saj vemo, da se ti dve vrsti živil ne mešata med seboj, sploh pa ne v tekoči obliki.

Nato so prišli na trg tako imenovani "zdravi zeleni smutiji" in vsak, ki vsaj malo uporablja kmečko pamet ve, da ne potrebujemo na prazen želodec takšno količino beljakovin. Zelenjava vsebuje veliko beljakovin, še več pa kalčki, stročnice. Hrano, ki jo uživamo jo moramo prežvečiti, da vemo kaj jemo, da naši možgani zaznajo vnos hrane, le tako se bomo najedli, drugače bomo imeli še kar po

to
SREČNO 2015

Naj bo leto 2015 vaše leto, izkoristite ga sebi  v prid. Poglejte vase in začnite delati na sebi edino tako se bo kaj spremenilo. Saturen - veliki učitelj počasi zapušča svojo misijo zato bo vsem skupaj veliko lažje, a če se nismo nič naučili v tem času se bodo težave ponavljale.

Želim si da bi začeli gledati nase, kaj vnašate v svoje telo  saj iz tega izvira velko težav. Edino tista prava prehrana - naravna hrana, hrana  iz našega okolja je tisto pravo za nas. Ne nasedajte raznim pravljicam, poslušajte enkrat za spremembo sebe, svoj notranji glas.... a za to je potrebno že kaj narediti...

 

SREČNO

 

 

to
Dragi bralci...

Pozdravljeni, dragi bralci...

 

Verjamem, da marsikdo pogreša moje članke… Z njimi sem želela predstaviti sebe in svoje delo ter dejstva, ki so povezana z našim življenjem… Marsikdo se je v njih najdel ali pa tudi ne, vem pa zagotovo da je bilo branje zanimivo in za povrh zastonj… a žal se sama s tem preživljam in nobena dobra zadeva ni zastonj… Tudi ko kupujete avto, ga vsi hvalijo tako vi kot trgovec, a zaradi tega ne boste dobili avta zastonj… To kar počnem, počnem za ljudi in zase, ker mi ni vseeno in želim pomagat, ker je mnogo takih ki rabijo pomoč…. No zdaj veste na koga se lahko obrnete…

Ko bo kaj novega vas bom pa obvestila....

  

Lp

to
Idealna telesna teža in ITM

Ženske smo celo svoje življenje obremenjene z zunanjostjo – predvsem z idealno telesno težo. Zadnje čase pa dajo na zunanji videz veliko tudi moški.

Časopisi, razne revije, oddaje so prepolne suhljatih manekenk in nam s tem pokazujejo kakšna naj bi bila idealno ženska. Veliko jih pade v depresijo zaradi tega. Kakšna je idealna telesna teža je odvisno samo od nas samih, našega prepričanja, vzgoje,…

 

Idealna teža je tista, ki zmanjšuje tveganje za degenerativne bolezni, pogosto povezane s preveč kilogrami.

Večina nas želi vedeti, katera je naša idealna teža, in imeti telo, v katerem se bomo počutile družbeno sprejemljive. Od kod nam prepričanje, da smo »debele«? Smo izmerile svoj ITM (indeks telesne mase) in delež telesne maščobe?

Ali pa smo že spet odprle najljubšo modno revijo in spet razočarane ugotovile, da nismo  »in«, skratka, da smo debele?! Smo postale zasvojene z vsako dnevnim tehtanjem in neprestano iščemo »dieto«, s katere bomo dosegle idealno težo?

Različni shujševalni pr

to
Pravilno dihanje... - dihanje s trebušno prepono...

Še zavedamo se ne kako pomembno je dihanje, predvsem pravilno dihanje – trebušno dihanje oz. dihanje s prepono. Poleg tega, da neguje reproduktivne organe ter spolne hormone, topi odvečno maščobo, krepi imunski sistem,…

Ob dihanju s trebuhom se celice pospešeno obnavljajo, notranji organi so nahranjeni, kisik nas poganja, srce je razbremenjeno, živčni sistem pretočen, organizem močen.

Bolezen je le drugo ime za nepredihanost. A čisto lahko je obrniti smer in se spremeniti v prerojenost. Ko spremenimo svoje dihanje, preoblikujemo svojo realnost. Bolj se z dihom preselimo navznoter, manj potrebujemo od zunaj.

Friedov nasvet pri učenju pravilnega dihanja je preprost - na novo je treba odkriti prepono (diafragmo). To je mišica, ki ločuje prsi od trebušnega dela in se, medtem ko vdihujemo, malce zniža, s tem pa prisili trebušne mišice, da se upognejo navzven in ustvarjajo prostor, v katerega se lahko pljuča razširijo. Zavestno sproščanje trebušnih mišic pri vdihu preponi dopušča, da pade

to
Še ena od prehranskih metod, ki jo tudi sama prakticiram....

 


Predstavljam vam še eno metodo prehranjevanja. Tudi iz nje sem potegnila samo tiste zadeve, za katere mislim da so pravilne in vskladu z našim načinom življenja.

 

LCHF je življenjski slog za ljudi, ki so spoznali, da jim »sodoben« način prehrane načenja zdravje in prinaša odvečne kilograme. Namenjen je tistim, ki sprejemajo izvorno prehrano kot način življenja s ciljem, da bodo izboljšali in vzdrževali svoje zdravje ter uravnali telesno težo.

Z omejevanjem vnosa ogljikovih hidratov vzdržujemo stabilen sladkor v krvi, s čimer se izognemo pretiranemu izločanju inzulina in vsem tistim zdravstvenim  težavam, ki jih prinaša kronično povišani inzulin, z izogibanjem rafiniranim rastlinskim oljem in margarinam pa se zmanjša vnos večkrat nenasičenih maščob iz družine omega-6, ki delujejo inflamatorno, se pravi, izzivajo vnetne procese v telesu. LCHF je samo eno od mnogih imen načina prehrane, ki je najbolj podoben izvorni človeški prehrani.

 

To gibanje (LCHF, paleo, primal,

to
Vsaka krvna skupina vsebuje genetski zapis načina prehranjevanja naših prednikov...

V genetskem zapisu človeka je veliko informacij o potrebah in delovanju telesa, njihovo poznavanje je lahko ključnega pomena za uspešno in pravočasno oblikovanje bolj zdravega življenjskega sloga. Ker pa svojega genetskega zapisa ne poznamo, marsikaj delamo v nasprotju s potrebami telesa. Lahko pa ta zapis spoznamo.

Za ljudi, ki so genetsko nagnjeni k težavam s presnovo glukoze in z regulacijo inzulina, je pomembno, da so pozorno na svoje prehranske navade.

Vsaka krvna skupina vsebuje genetski zapis načina prehranjevanja naših prednikov kar še danes vpliva na vsak človečki organizem. Iz evolucije človeka lahko razberemo, kako so v določenih stopnjah razvoja nastajale različne krvne skupine, ki nam razkrivajo načina prehrane tistega časa. Posamezne krvne skupine se namreč med seboj razlikujejo tudi po presnovi in imunskemu sistemu.

Golo dejstvo je, da so vitki ljudje bolj zdravi in živijo dlje. Debelost je resen problem.

Tveganje za vsako bolezen se poveča v sorazmerju z presežno maš

to
Kaj se nahaja v kozmetičnih izdelkih ter milih?

Kozmetični izdelki in mila so užitki:«Če niso dobri, kakšen učinek zagotavljajo?«

Večina šamponov in tekočih mil pa tudi veliko kozmetičnih izdelkov (kreme in podobno) na tržišču pogosto vsebuje razne kemične sestavine, ki lahko povzročajo alergijske reakcije, in onesnažuje okolje. Tega sicer vsi ne vedo, vendar je o tem pomembno razmisliti zlasti, če želimo slediti zdravemu načinu življenja ter spoštovati sebe in naravo.

Rado se zgodi, da imajo tudi dragi kozmetični izdelki kot so nekatere francoske kreme za telo in obraz med svojimi sestavinami pogosto dodatkov, barvil in konzervansov, ki bi jih morali jemati zelo resno, saj so lahko strupeni. Nekatere od teh sestavin so celo v dermatoloških kremah, namenjenih mazanju poškodovane kože (na ta način je njihova morebitna škodljivost še dodatno poudarjena, saj sestavine na tovrstni koži še hitreje prodirajo v kri).

Zato je dobro, da poznamo številne umetne sestavine in smo nanje pozorni pri nakupu raznih izdelkov, saj visoka cena ali

to
Aditivi...

Aditivi so snovi, ki se v živilski industriji uporabljajo v različne namene. Lahko so barvila, sladila, konzervansi, ojačevalci okusa… Aditivi poskrbijo, da je nek živilski izdelek lepe barve, da se ne pokvari, da je okus izrazitejši, da je lepe oblike….

Aditivi so na deklaracijah označeni s črko E in trimestno številko. Potrošnikom so podatki o kaj se skriva za oznako E in pripadajočo številko dostopni. Tako se lahko vsakdo poduči o aditivih, ki jih vsebuje določen izdelek.

Potrebno je vedeti, da niso vsi aditivi škodljivo. Za E300 se npr. skriva vitamin C. Tudi živilski izdelki, ki vsebujejo tiste »E-je«, ki v večjih količinah lahko škodujejo zdravju, jih z zaužitjem enega živila zagotovo v telo ne vnesemo toliko, da bi nam to škodovalo. Količina določenega aditiva, ki ga posamezno živilo lahko vsebuje namreč določeno z zakonodajo. Tako v živilski industriji skrbno odmerijo aditive, ki jih dodajajo v živila. Pravijo da je vse v mejah normale, a to ne drži. Zavedati se moramo da vs

to
Natrijev glutaminat E620 – E625 - nevaren dodatek v živilih

 

Tisti, ki jim je mar, s čim se prehranjujejo, so ravno dovoljkrat slišali, da se je za svoje zdravje (in za zdravje otrok) bolje izogibati natrijevim glutaminatom oz. glutaminatu, zato ob napisih »ne vsebuje glutaminata« veliko raje izberejo izdelek, kot bi ga sicer. Česar pa danes večina ljudi ne ve, je to, da so glutamat proizvajalci hrane pričeli skrivati pod drugimi imeni (seznam spodaj), tako da lahko ob kupovanju hrane, ki ni ekološkega porekla, še vedno v svoje telo vnašamo te ojačevalce okusa s tihim, a močnim vplivom na naše telo.

Proizvajalci hrane natrijev glutaminat (sol glutaminske kisline) tako radi dodajajo, ker naše možgane prelisiči in zdi se nam da je hrana veliko okusnejša, kot je v resnici.

Danes je natrijev glutaminat postal eden najpogosteje uporabljenih aditivov predelane hrane. A ne brez posledic.

Natrijev glutaminat, ki je hrani dodan, povzroči, da v naši krvi glutamat za kar 20-krat naraste, če ne celo več. Glutaminska kislina je aminokislina, ki je sicer