Tevž Tavčar

NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Največja prašičja farma na svetu
Svetovni rekord - oljna ogrščica dosegla 680 €/t
"Štrajk motork" = poziv nemških lastnikov gozdov
Pšenica in koruza na meji 250 evrov
Cena pšenice že 195 € za tono
Kitajska:  tekači po 300 eurov
ZDA- cene prašičev so eksplodirale
Prašičje farme v stolpnicah
Rusko kmetijstvo v »nemških rokah«
Kmečkemu glasu ob 77-letnici
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Maj 2021
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Koruza je dražja kot pšenica

Tevž Tavčar
11.05.2021 10:49 (pred 15 urami)

V največji  pridelovalki koruze na  svetu, v ZDA rastejo cene koruze vse od septembra 2020. V tem času se je cena podvojila in je ta trenutek na vrhu osem letnega obdobja.

Razlog za tako stanje  leži ponovno v velikih Kitajskih nakupih.  Visok nivo cene  drži tako koruza na zalogi, kot koruza, ki kotira na terminski borzi, kjer se trguje z letošnjo bodočo  žetvijo.  V izvoznih pristaniščih ZDA  je cena koruze konec prejšnjega tedna  dosegla 266 evrov za tono.

V Evropi je cena koruza višja kot za pšenico in  se trenutno vrti okrog 250 evrov za tono.

V pristaniščih v Ukrajini pa je bila cena  na ladjo naložene koruze 239 evrov za tono.  

Najdražja pa je koruza na Kitajskem, kjer je  na terminski borzi  za mesec november kotirala pri 363 evrih za tono.  Poročali smo že gradnjah velikih prašičjih farmah, ki imajo po zadnjih podatkih  velike težave, zaradi visokih vhodnih cen krme.  Manjši pridelovalci  lahko pridelajo del krme sami, medtem, ko so velike farme popolnoma odvisne od nakupa

"Štrajk motork" = poziv nemških lastnikov gozdov

Tevž Tavčar
06.05.2021 13:07 (pred 6 dnevi)

Po podatkih nemškega spletnega portala Agrar Heute cene za rezan les v Nemčiji letošnjo pomlad neprestano strmo naraščajo. Lesnim predelovalnim obratom, pred vsem pa žagam, se pišejo zlati časi. Gradbeni les se iz tedna v teden draži. Toda od rekordnih cen imajo lastniki gozdov bore malo.

Nemški lastniki gozdov pozivaju k »štrajku motork«. Lastniki gozdov si želijo pravičnejšo razdelitev prihodkov, zato so se v medijih že pojavili odkriti pozivi » Ustavite motorke, pustite drevesa stati«. Poleg domačega gradbenega trga cveti tudi trg v ZDA in na Kitajskem. 

»Cena za hlodovino raste prepočasi«, pravijo jezni lastniki gozdov in nadaljujejo: »Z našo surovino se ustvarjajo dodatni dobički, lastniki gozdov od tega nimamo nič ...« Cena za  hlodovino, poškodovano v suši ali lubadarju, dosegajo 70 do 75 € za kubični meter. Rezani les pa kasneje dosega večkratnik  vhodne cene.

V Nemčiji imajo v veljavi uredbo, ki lastnike gozdov omejuje z letnim etatom smrekovine, ki sme v koledarskem letu do

Največja prašičja farma na svetu

Tevž Tavčar
05.05.2021 10:04 (May 05, 2021)

Pred 40 leti Kitajska ni imela težav s preskrbo s svežim mesom. Takrat je bila ta država trdno v rokah komunistične oblasti in v primerjavi z ostalim svetom mesa skoraj niso jedli.

V zadnjih dvajsetih letih, se je z razvojem gospodarstva močno dvignil tudi življenjski standard skoraj vsega prebivalstva in ljudje so pričeli jesti tudi meso. Kitajska ima skoraj 1,4 milijarde prebivalcev in če bi vsak od njih pojedel v povprečju le 30 kilogramov mesa na leto, bi to predstavljalo 42 milijonov ton mesa! Številke so nepredstavljive.

Če bi šli po stopinjah Nobelovca Konrada Lorenza in njegovega dela »Sedem smrtnih grehov človeštva«, bi na Kitajskem našli » kar nekaj grehov, vključno z glavnima,  prenaseljenostjo in onesnaženostjo.

Na Kitajskem je povpraševanje po mesu veliko in zato v bližini mesta Nanyang  gradijo največjo prašičjo farmo na svetu. Na površini 180 hektarjev gradijo šest nadstropne prašičje hleve, v vsakem naj bilo prostora za 5.000 plemenskih svinj.

Skupna kapaciteta celo

Svetovni rekord - oljna ogrščica dosegla 680 €/t

Tevž Tavčar
04.05.2021 10:15 (May 04, 2021)

Tako visoko cena oljne ogrščice še nikoli ni skočila. V športnem jeziku bi lahko dejali, da je ponovno dosežen svetovni rekord.

Ta cena velja na mednarodnem trgu in velja za blago na zalogi. V terminski borzi, kjer trgujejo že  z letošnjo-bodočo žetvijo, pa  je cena dosegla 515 € za tono. V zadnjem tednu je cena skočila za 11 € na tono. Očitno je prostora za dvig cene še zelo veliko.

Osnovni razlog za tak skok cen, leži po poročilu Ameriškega ministrstva  USDA v  zmanjšanih svetovnih zalogah. Oljna ogrščica  je skoraj povsod že pošla.  Gledano na daljši rok, so se v zadnjih dveh letih skupne svetovne zaloge oljne repice zmanjšale za  polovico.

Tudi evropska agencija  za spremljanje poljščin MARS je  ponovno znižala napoved  o višini letošnjega pridelka oljne ogrščice. Zimski  mraz in slana  sta napoved zmanjšala za 300.000 ton na 16,46 milijona ton. In taka napoved je v Evropi resno oddaljena  od rekordne letine  leta 2014 in 2018,  ko je  pridelek presegel 18, drugič pa  22 mio ton

Pšenica in koruza na meji 250 evrov

Tevž Tavčar
29.04.2021 12:08 (Apr 29, 2021)

V  pregledu stanja svetovnega trga žit se nič ne zdi nemogoče. Cene od zadnje žetve na severni polobli rastejo že skoraj  nepretrgoma. Po zadnjih podatkih se je cena v ponedeljek za pšenico ustavila tik pred 250 evri za tono.

Tudi cena za prihodnjo - letošnjo žetev pšenice je na rekordnem nivoju, in sicer 226 evrov za tono. Točnega razloga za tako visoko kotiranje cen ne zna natančno razložiti nihče. Imajo pa trgovci občutek, da bo glede na povpraševanje ponudba nižja, kot se je pričakovalo. To potrjujejo tudi Kitajski uvozniki, ki so za nove dobave žit, pripravljeni seči vedno globje v žep. Na dvig cen naj bi vplivala tudi informacija o škodi na pšeničnih posevkih zaradi nedavne zmrzali.  

Na Hamburški izvozni luki je cena za krušno pšenico dosegla že 249 evrov, kar je 30 evrov več kot v začetku aprila.  Tudi cena koruze je ponekod že dosegla 250 evrov za tono.

Po podatkih USDA (Ameriško ministrstvo za kmetijstvo) so ameriški kmetje, do sedaj posejali 17 planiranih površin koruze, p

ZDA- cene prašičev so eksplodirale

Tevž Tavčar
31.03.2021 08:36 (Mar 31, 2021)

Po poročilo Agrar heute se je do kraja spremenil položaj prašičerejcev  v ZDA. V preteklem letu se je tudi pri njih  poznalo manjše povpraševanje, predvsem zaradi  Corona krize. Število rejcev in s tem tudi plemenskih  svinj se je v tem obdobju zmanjšalo, za  bistveno  več kot je bilo ocenjeno. 

Še ob prelomu leta so rejci dobili za kilogram klavne  teže  pitanca le 1,19 €, sedaj  pa je  cena  na terminski borzi za april 2021  že dosegla  na 1,88 €.  

Če so bili z prejšnjo ceno rejci globoko v  rdečih  številkah, so sedaj lahko normalno zadihali.   Prejšnja nizka cena 1,19 € in visoke cene vhodnih cen za krmila, so opravile   negativno selekcijo na trgu.  Kdor je vztrajal lahko sedaj normalno diha.  Trenutna cena je najvišja v zadnjih sedmih letih.  Klavnice so sedaj v borbi za vsakega prašiča.

Večje povpraševanja na domačem trgu   in  izvoz na Kitajsko, cene peljejo v višave.  Glede na poročilo Ameriškega kmetijskega oddelka  se Kitajska že sooča z drugim valom Afriške prašičje ku

Sueški prekop blokirala kontejnerska ladja

Tevž Tavčar
25.03.2021 10:55 (Mar 25, 2021)

Peščeni vihar na Sueškem prekopu je zavrtel kontejnersko ladjo Evergreen okrog njene osi tako, da je 225.000 ton težka in 400 metrov dolga ladja nasedla na peščenem dnu. S tem se je ustavil promet na temu strateško pomembnemu prekopu, preko katerega gre kar 12 % vse svetovne trgovine.

Reševanje ladje bo trajalo kar nekaj dni, dovolj, da bi lahko zamajalo cene nekaterih pomembnih surovin. Kanal je pomemben tudi za prevoz nafte. Letno prečka Suez več kot 19.000 prekooceanskih ladij.

Kar 193 kilometrov dolg in 24 metrov globok kanal ladje prečkajo po določenem, v naprej rezerviranem voznem redu. Trenutno je pred vhodom zasidranih več kot 100 ladij, kar že predstavlja dvodnevno zamudo. 

V kolikor bo reševanje trajalo dalj časa, bo to imelo vpliv na transportne stroške in na ceno nekaterih osnovnih surovin.

Kitajska:  tekači po 300 eurov

Tevž Tavčar
22.03.2021 10:46 (Mar 22, 2021)

Po poročanju Agrar heute, je Kitajsko zajel drugi val Afriške prašičje kuge (APK). Ocenjuje se, da bo drugi val razlog za pogin več kot 7 milijonov plemenskih svinj na Kitajskem.

Da so razmere zares kaotične, potrjujejo tudi trenutne cene. Za  tekače je  cena za kilogram dosegla 12,6 eurov, kar pomeni, da je potrebno za 20-kilogramsko žival odšteti 252 eurov, za 25-kilogramsko pa že krepko čez 300 eurov.

Po prvem valu APK, kjer je bila Kitajska skoraj ob celotno prašičjo čredo, so se sistematično lotili obnove. Gradili so nove velike hleve, kateri so imeli kapaciteto istočasnega vhlevljanja tudi do 30.000 živali. Strokovnjaki so tako hitro obnovo in velikanske koncentracije ocenjeval, kot zelo kritične, saj bi prinesla ponovna pojava APK še bistveno večjo škodo kot prva.

Obnova prašičje črede je bila zares hitra, saj se je čreda zelo hitro vrnila na 90 % pred epidemijske velikosti. Po ocenah naj bi bila Kitajska že globoko v drugi fazi epidemije in ocene, da bo uspela do kraja obnovi

Cene žita divje navzgor, premik tudi pri prašičih

Tevž Tavčar
26.02.2021 13:23 (Feb 26, 2021)

Pšenica 240 €/t

In cene rastejo in rastejo. Evropska pšenica je trenutno že prekoračila  240 € za tono.  Tudi cene za koruzo, sojo  in oljno repico  se višajo, koruza je  že presegla 230 €, oljna repica  360 € za tono.  Vse cene so na rekordnem  večletnem nivoju.  Razlog za dvig cen, je poleg že znanega rekordnega povpraševanja  Kitajske, izvoznih carin Rusije in Južne Amerike, po  novem  arktični mraz, ki je zajel ZDA. 

 Ozimna žita na  področjih, ki jih je zajel hud  mraz, niso dovolj dobro prekrita s snegom, rastline so direktno izpostavljene mrazu, kar lahko napoveduje več škode kot običajno.   Mraz  je v ZDA ohromil promet,  nekatere reke so zamrznile, prišlo je tudi izpada električne energije.

Krmni ječmen je v  Hamburgu dosegel 205 € za tono, medtem ko je bil  v vzhodni Nemčiji le 185 € za tono.

EU komisija poroča, da so Evropski izvozniki do 14.2. 2021 izvozili 20 % manj pšenice, kot v preteklem letu.  

Končno  pozitivni premiki tudi  pri  prašičih

V Nemčiji je na trgu s pr

Pšenica 234 EUR za tono, koruza 215 EUR za tono, soja ...

Tevž Tavčar
19.01.2021 12:02 (Jan 19, 2021)

Cena pšenice je v Franciji, pretekli teden dosegla 234 evrov za tono, kar  je več kot v sušnem letu leta 2018 in najvišja cena po letu 2013.

Voda na mlin za visoke cene prav gotovo predstavljajo izvozne Ruske in Argentinske  omejitve. Kadar gredo cene v nebo, na borzi pravijo, da so bikovskem obdobju.  In sedaj smo prav gotovo v tem položaju. Očitno medvedi spijo zimsko spanje. Medvedje stanje  predstavlja obdobje padajočih cen.

Rusija je kljub rekordni letini pšenice uvedla izvozni davek, katerega vpeljuje, ker želi imeti cene prehranskih izdelkov, v času epidemije pod kontrolo.  Prvotna višina izvozne carine  naj bi s 1. 3. 2021  znašala 25 evrov, sedaj pa je govora celo 50 evrov na tono pšenice.  Ocena skupne svetovna porabe pšenice je bila ponovno dvignjena  za 1,7 mio ton na 759 mio ton, predvsem zaradi večje porabe  v živinoreji   tako na Kitajskem, kot  v Evropi.

Rusija še v času komunizma kmetijsko zaostala država, je z rekordno letino pšenice  izvozila  kar 39 mio ton. Celotna

Vremenska napoved  in spletni Kmečki glas

Tevž Tavčar
04.01.2021 13:56 (Jan 04, 2021)

Vremenska napoved  in spletni Kmečki glas

Kmetijstvo je  tovarna na prostem in je ves čas odvisno  od vremena. Pred odhodom na njivo, travnik, sadovnjak  ali  vinograd, je dobro poznati vremensko napoved. Od sedaj lahko  preko spletnega Kmečkega glasa  spremljate vremensko kmetijsko napoved za vse  Slovenske regije.

S  pritiskom na  ikono VREME vas postavi na spletno stran Agencije za okolje in prostor.

 

Brexit igra časa, živcev in denarja

Tevž Tavčar
29.12.2020 13:26 (Dec 29, 2020)

Brexit – sporazum o izstopu  Velike Britanije iz Evropske unije je sprejet na nivoju obeh pogajalskih skupin. Sedaj sledi še politično potrjevanje v obeh parlamentih.

Naloga evropske pogajalske skupine ni bila lahka. Evropski pogajalci niso smeli Britancem trdo zapreti vrat. Interes obeh strani je bil ohraniti normalne odnose in prosto trgovino.  

Zaključek pogajanj je prinesel sklep, da v trgovini ne bo restrikcij, ohranja se prosta trgovina, brez izvoznih kvot in carin.  S 1. januarjem 2021 se bo med EU in Veliko Britanijo zaključil prost pretok ljudi, blaga, uslug in kapitala. Britanski izvoz se bo na mejah Evropske unije štel kot uvoz iz tretjih in ne Evropskih držav. Prav ta status bo znatno povečal stroške mejne administracije. Po pričakovanju Nemškega ministrstva za kmetijstvo in prehrano, naj bi skupni dodatni stroški mejnih  inšpekcij, administracij, špedicij znašali okoli 10 odstotkov vrednosti blaga. Ti stroški bodo lahko takoj po 1.januarju 2021 še višji, saj sistem preho

[ZGODBE O USPEHU] Prenovljena Šenkova domačija

Tevž Tavčar
29.12.2020 12:10 (Dec 29, 2020)

Poglejte kratko videopredstavitev domiselno prenovljene Šenkove domačije z Jezerskega, na kateri so težke pogoje, povezane z nekoč staro, zanemarjeno hišo, ki je bila zgrajena v daljnem letu 1521, spretno prebrodili in stavbo z okolico preoblikovali v trženjsko zanimivo oziroma priljubljeno turistično kmetijo.

Na ekološki kmetiji, ki jo odlikuje certifikat ZELENI KLJUČ, navduši pa reja slovenskih avtohtonih pasem, danes idiličnost življenja v naravi v zavetju srednjeveškega kmečkega dvorca ponosno delijo z očaranimi gosti in zadovoljnimi domačimi živalmi. VREDNO OGLEDA.

Če načrtujete sanacijo tehničnih in likovnih poškodb zgradb, popravilo hišnega podstavka, zunanjih sten, fasade, strehe ali druga podobna opravila, ne spreglejte knjige PRENOVA STANOVANJSKIH STAVB slovenske avtorice, arhitektke in profesorice Žive Deu. Vabljeni k nakupu. 

Kadavri v  človeški prehrani

Tevž Tavčar
14.12.2020 07:52 (Dec 14, 2020)

Star poster za preprečevanje prašičje kuge. V nekdanji skupni državi Jugoslaviji so se tudi borili proti različnim živalskim boleznim.

Poster je opozarjal kmete, naj ne dajejo poginulih prašičev Romom, saj le ti jedo mrhovino.  

Na koncu na pašnikih ostanejo deli prašičjega mesa, preko katerih se okužijo domači prašiči. Na posterju je prikazano romsko šotorsko naselje in romski starešina pri razkosavanju  prašičjega kadavra, v nadaljevanju pa ostanke mesa jedo domači prašiči in druge  živali.

Za današnje čase nerazumljive prehranske navade, katere priča sem bil tudi sam na obvezni praksi v tretjem letniku Biotehnične fakultete smer živinoreja leta 1984. Na prašičji farmi pri Kočevju so Romi podrli ograjo in nezakonito odtujili dva prašičja kadavra. Za današnje čase nerazumljivo, a bilo je resnično.                                              

Farme krokodilov

Tevž Tavčar
03.12.2020 15:39 (Dec 03, 2020)

Za vse živinorejce je težko predstavljivo, da v tropskem svetu farme krokodilov spadajo med živinorejsko dejavnost.

Farme krokodilov so se pričele pojavljati povsod, kjer je imel krokodil svoj naravni habitat. Dejavnost se je pričela razvijati v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, napredek pa doživela takoj, ko so posamezne države krokodila zaščitile. Zaradi prekomernega lova je bila ta živalska vrsta že na robu izumrtja.

Nevarni plazilec

Človek je preganjal krokodila iz varnostnih in ekonomskih razlogov. Krokodil lahko zraste tudi do sedem metrov v dolžino in doseže težo ene tone. Krokodil je popolni mesojedec in se človeka ne boji. Z svojo veliko čeljustjo in veliko okretnostjo, predvsem v vodi, človeka zlahka resno rani ali ga celo ubije. Ko je človek osvajal nova nenaseljena področja, je najprej poskrbel za svojo varnost in krokodila iztrebil.

Krokodil je kmalu postal tudi žrtev načrtnega lova. Modna industrija že dolgo uporablja za svoje najbolj prestižne izdelke krokodiljo

Pšenica – ali se obeta padec cene?

Tevž Tavčar
03.12.2020 13:45 (Dec 03, 2020)

Pšenica – ali se obeta padec cene?

Cena pšenice je rastla,  vse od  časa  letošnje žetve. Slaba letina v Veliki Britaniji, povprečna v Franciij, napoved Ruskih izvoznih kvot  in veliko povpraševanje Kitajske, so cene pognale v nebo.  Tako so izvozne cene za  Rusko pšenico naloženo na ladjo že dosegle 256 USA dolarjev,  za Ameriško pšenico pa celo 267 USA dolarjev.

Trenutno se svetovni trg s pšenico nahaja na prelomnici, čutiti je  nervozo, cena se je do sedaj minimalno pomaknila navzdol. Korekcija je znašala le 1- 2 USA dolarja za tono.  Glede na to, da je Rusija povečala svoje izvozne kvote  iz 15 milijonov ton na 17,5 milijonov ton in da ja Avstralija  napovedala rekordno žetev, trg postaja negotov.  Morda se bo rast ustavila?  K temu lahko pripomore tudi odpoved,  že naročenih  Kitajskih naročil  za sojo in koruzo.  To odpoved, optimisti ocenjujejo kot trgovski manever Kitajske, s ciljem nižanja cen.

 Že pred dvema mesecema  so bile napovedi o Avstralski letini zelo optimistične.  P

Prašičje farme v stolpnicah

Tevž Tavčar
24.11.2020 10:51 (Nov 24, 2020)

Medtem ko se prizadevanja, da bi izboljšali pogoje reje in s tem počutje domačih živali v Evropi (vključno s Slovenijo) v zadnjih letih na srečo stopnjujejo, postaja ravnanje z živalmi v hitro razvijajočih državah, kot je npr. Kitajska, vse bolj brezčutno, neodgovorno in neskladno z osnovnimi načeli etike – vse z namenom „čim več za najnižjo ceno“.


Poglejte kratek videoprispevek o kitajskih mastodontskih prašičjih farmah v nadstropjih.

Ne spreglejte izvrstnega koledarja SLOVESNKIH AVTOHTONIH PASEM, v katerem je s fotografijo in opisom osnovnih značilnosti in povezavo do videopredstavitev predstavljenih vseh 13 slovenskih avtohtonih pasem. 

Koledar lahko naročite s klikom na naslovnico, na tel. št. 01 473 53 79 ali 4-naslov karmen@czd-kmeckiglas.si. VABLJENI K NAKUPU. 

Povezava do videopredstavitve štajerske kokoši preko QR kode

Poglejte videopredstavitev slovenske avtohotone pasme štajreska kokoš. 

Prelistajte in s klikom na naslovnico naročite knjigo BOLEZNI GOVEDA I

Nemški kmetje sporočajo »Zabava je končana"

Tevž Tavčar
12.11.2020 16:17 (Nov 12, 2020)

Po poročanju kmetijskega medija Agrar Heute so se po vsej Nemčiji 11. novembra zbrale različne skupine kmetov in zahtevale  od svojih partnerskih mlekarn in klavnic, pod motom »Zabava je končana «, spremembe odkupnih cen.

V prvem koraku kmetje zahtevajo:

-          Za 1 liter mleka najmanj 15 centov več,

-          Za 1 kg svinjskega mesa najmanj 50 centov več,

-          Za 1 kg govejega  mesa najmanj 1  EUR  več,

-          Za 1 kg  piščanca najmanj 20 centov več.

Akterji – kmetje so opozorili, da so predvsem živinorejci eksistenčno ogroženi. Prihodki se morajo v bodoče, znotraj celotne pridelovalne, predelovalne in trgovske verige, pravično razdeliti. Medtem ko živilska industrija in trgovina  odlično posluje, se kmetje borijo za golo preživetje.  Organizacija je potekala pod okriljem Nemškega združenja rejcev mlečnih krav, delovnega združenja kmečkega  kmetijstva, Evropskega mlečnega združenja in neodvisnih kmečkih mlečnih proizvajalcev.

Po podatkih organizatorjev, trenutna odkup

Cene mleka v Eu se počasi pobirajo

Tevž Tavčar
16.10.2020 13:36 (Oct 16, 2020)

Cene mleka v Eu se počasi pobirajo

Poprečna odkupna cena mleka v 27 državah Evropske unije je v prvi polovici  leta 2020 padla za 7,5 % na 32,53 Eura za 100 kg mleka. Razlog za padec cen predstavlja, poleg sezonskega vpliva tudi epidemija Corona virusa.  Od junija do septembra pa so se  odkupne cene v povprečju dvignile za 2,8 %.

Po podatkih, zbranih med 16 mlekarnami v Evropi je dosegla v  letošnjem avgustu  povprečna cena  za 1 kilogram mleka z 4,2% tolšče in 3,4% beljakovin  32,71 centa. Kar je predstavljalo le 0,2 centa več kot v  juliju in 0,51 centa več kot v maju.  Na tak način se je zaostanek za lansko letno  ceno minimalno zmanjšal.

Francozi, so  se v  primerjavi cen najboljše odrezali. Najbolj izstopa cena dosežena pri Danone,   do 36,50 centov za kilogram, kmalu za njim pa je bili Lactalisu z 34,04 centa.  

Povprečna odkupna  cena mleka  je v Nemčiji v juliju dosegla 33,2 centa  za kilogram.  Najslabše plačano mleko je bilo za 28,9 centa, najboljše pa za 36,7 centa za kilogr

Argentina dovolila gensko spremenjeno pšenico

Tevž Tavčar
12.10.2020 13:12 (Oct 12, 2020)

Argentina dovolila  gensko spremenjeno pšenico

Argentina je kot prva na svetu dovolila setev in uporabo gensko spremenjene pšenice. Odločitev je bila sprejeta s  pridržkom, ki uporabo dovoljuje le ob pogoju, da to potrdi tudi   Brazilija, ki  je največji kupec Argentinske pšenice.

Kot poroča Argentinsko ministrstvo za znanost je govora o gensko spremenjeni pšenici, ki je tolerantno na sušo.  Nova sorta, pod imenom »Event« je bil  razvita v skupnem  projektu  državnega razvojnega  inštituta in  podjetja Biceres.

Pri razvoju jih je vodilo dejstvo, da se čedalje pogosteje pojavljajo suše, ki pri rastlinah povzročajo stres in s tem manjši pridelek. Nova  na sušo odporna sorta, pa naj bi omogočala  bolj sigurne  žetve. 

Bioceres poroča, da naj bil bila žetev gensko spremenjene pšenice, v sušnih razmerah za petino  višja, kot pri navadni pšenici. Ta prednost ne bo zagotovila le  sigurnih žetev, temveč  bo  posredno varovala  tudi naravo. Z uporabo te vrste bo potrebno sejati pšenico, na ma

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj