Članek
PETROLOVA KOLESARSKA TRANSVERZALA – 1.000 KM SLOVENIJE
Objavljeno Jun 25, 2015

S KOLESOM ODKRIVAMO SLOVENIJO

Podnaslov: Nedeljski dnevnik bo v sodelovanju z družbo PETROL zakoličil prvo vseslovensko kolesarsko transverzalo – Razmah kolesarstva v svetu vse večji, v našem turističnem gospodarstvu pa povsem zapostavljen – S kolesom bomo odkrivali slovenske lepote in dobrote 

    O izjemnem razmahu kolesarstva po vsem svetu, ne kaže izgubljati besed. Ljudje vseh ras dvokolo uporabljajo najprej kot prometno sredstvo, po vseh kontinentih, še posebej v Aziji, vse bolj tudi za rekreacijo – saj še vedno trdim, da je kolo tovarna za zdravje! – medtem ko se na športnem, tekmovalnem poligonu kolesarstvo prebija v sam svetovni vrh. Toliko gledalcev kot jih imata na primer etapni dirki po Italiji ali Franciji, ko je gledalcev na milijone, jih nima niti nogomet. Mimogrede, na letošnjem Maratonu Franja BTC City je v treh dneh vrtelo pedala več kot sedem tisoč kolesarjev vseh spolov in generacij. Gre za daleč najmnožičnejše športno tekmovanje v Sloveniji. (Pa najbrž tudi na svetu.)

 Povsem jasno je, da kolesarstvo igra vse bolj pomembno vlogo tudi v turističnem gospodarstvu. A žal ne v našem. Naj omenim samo primer. Pred tremi leti me je poklical znanec iz Mehike in dejal, da jih pride za celo letalo kolesarjev v Zürich in da imajo organizirano kolesarjenje do Benetk. Rekel je, da bi šli radi kolesarit tudi po Sloveniji. Moral sem ga razočarati. V Sloveniji ni bilo niti ene turistične agencije, ki bi imela v svojem programu organizirano kolesarjenje. 

Ali je sedaj, ko so na Direktoratu za turizem pri ministrstvu za gospodarstvo RS že več krat opozorili, da je kolesarstvo v slovenskem turizmu povsem zapostavljeno in neizkoriščeno, kaj bolje? Izvedli smo telefonsko akcijo, poklicali  enajst slovenskih turističnih agencij in povpraševali, če lahko za skupino šestih turistov s svojimi kolesi organizirajo kolesarjenje po Sloveniji. Končni rezultat je bil porazen.

Tudi in prav zato smo se pri Nedeljskem dnevniku v sodelovanju z družbo PETROL  in Direktoratom za turizem odločili, da letos zakoličimo temelje PETROLOVI KOLESARSKI TRANVERZALI – 1.000 KM SLOENIJE s startom in ciljem v Ljubljani.  Prekrižarila in obkrožila bo celotno Slovenijo, peljala skozi mesta, kraje in pokrajine, ki so izrednega pomena tudi s turistične in zgodovinske strani in predvsem razkrila lepote Slovenije. Dnevna etapa bo dolga nekaj več kot 100 kilometrov, trasa pa razen redkih izjem – vzpon na Vršič - primerna za vse generacije kolesarjev.

 Na cilju vsake etape bo na Petrolovih servisih tako imenovana kolesarska postaja, kjer bodo kolesarji na  evidenčnem kartončku – ki bo na voljo na Petrolovih servisih -i zbirali pečate, oziroma nalepke in bodo po zaključeni transverzali prejeli medaljo PETROLOVA KOLESARSKA TRANSVERZALA – 1000 KILOMETROV SLOVENIJE. 

Čist je preč! Prvi je bil z mopedom na Triglavu, zdaj ne zmore priti niti na PW.

PJ

Za zanesljivo in brez tveganja posojilo(borut.martin@gmail.com) DA BI PREKINIL MRTVE TOČKE REVŠČINE ALI REŠITI SVOJE TEŽAVE IN SKRBI, POMEMBNO JE DENAR AMPAK NI VAŽNO KAJ. JAZ SEM PRIPRAVLJENA DODELITI FINANČNA POSOJILA VSEM TISTIM, KI IMAJO SREDSTVA ZA PORAVNAVO DOLGOV. Pridruži se mi po pošti: borut.martin@gmail.com