Članek
Najboljši teniški igralci in igralke v sloveniji
Objavljeno May 26, 2021

Najboljši teniški igralci in igralke v sloveniji

Tenis je v Sloveniji zelo priljubljen in popularen šport, kar kažeta tudi ATP in WTA lestvici, kjer slovenci in slovenke zasedajo visoka mesta.

Tenis je šport, kjer vsak tekmovalec tekmuje zase. Je zelo atraktiven za gledalce, ampak tudi naporen za igralce. Ker so treningi tenisa dragi, se malo slovencev odloča za tekmovalni tenis, bolj prevladuje tenis kot rekreacija. Tisti igralci, ki pa izberejo tenis kot tekmovalen šport pa znajo zagoditi tudi igralcem v samem vrhu. Igra se na različnih podlagah. Te podlage so pesek, trda podlaga in trava, te pa se med seboj razlikujejo po hitrosti igre, vsak igralec pa ima svojo podlago, ki mu bolj ustreza. 

V preteklosti je bilo kar nekaj dobrih igralcev, ki so imeli povprečne rezultate tako posamezniki kot tudi v dvojicah. 

- Grega Žemlja

- Mike Urbanija

- Katarina Srebotnik

woman holding tennis ball and racket

Veliko bolj pa so uspešni igralci in mladi, ki trenutno zastopajo slovenijo in se trenutno bojejujo za nagrade na največjih svetovnih turnirjih. 

Najboljši slovenski igralec vseh časov, ki je tudi sedaj še aktiven je Aljaž Bedene. Aljaž je 31 letni tenisač, ki je od leta 2015 – 2018 zastopal združeno kraljestvo britanije, od 2018 naprej pa znova zastopa slovensko zastavo. Najvišje na rangu je bil 43. na ATP lestvici (19.2.2018), trenutno pa zaseda 55. mesto na lestvici ATP. 

V moški konkurenci ni več nobenega slovenskega igralca, ki je med top 100 po ATP lestvici, je pa vredno omeniti Blaža Rolo, ki je dosegel najvišji rang v letu 2014, ko je bil 40. na ATP, trenutno pa zaseda 155. mesto na ATP lestvici. 



Na vse slovenske tenisače lahko stavite na https://mightytips.si



Veliko več uspešnih posameznik ima ženski spol v slovenskem tenisu. Trenutno se v top 100 na WTA lestvici nahajajo kar 3 slovenske predstavnice

Na 73. mestu se nahaja najbolj uspešna slovenska igralka, Polona Hercog. 30 letna tenisačica, ki prihaja iz Maribora, je v karieri zbrala kar nekaj WTA in ITF naslovov, v karieri pa zaslužila okoli 4 milijone €. Njen najvišji rank na WTA lestvici pa je bil leta 2011, ko je na lestvici zasedala odlično 35. mesto. 

Polona se počasi bliža koncu kariere, v najboljši stoterici tenisačic na svetu pa sta dve mladi, ampak obetavni igralki. To sta Tamara Zidanšek in Kaja Juvan. 

Tamara Zidanšek je 23-letna tenisača, ki prihaja iz Slovenskih konjic. Pod sabo ima že 2 WTA naslova ter 17 ITF naslovov, uspešni pa igra tudi v kategoriji dvojic. Njen najvišji rank je bil 56. mesto na WTA lestvici v letu 2019, trenutno pa zaseda 77. mesto na lestvici. Večkrat se je dokazala, da se lahko kosa tudi z tenisačicami, ki so višje na lestvici. 

Kaja Juvan je 20-letna tenisačica, ki prihaja iz Domžal. Pri 20-letih ima že 7 osvojenih naslovov ITF, trenutno pa zaseda 100. mesto na WTA lestvici. Večkrat je dokazala, da se lahko kosa z največjimi svetovnimi igralkami, zelo dobro je namučila najboljšo igralko vseh časov, Sereno Williams, ki je jo odpravila šele v 3 nizih. 

person holding green Wilson tennis ball

Čeprav v preteklosti, slovenski igralci in igralke niso dosegali najvišjih mest na največjih tekmovanjih, lahko to gotovo pričakujemo v bližnji prihodnosti. Imamo talentirane mlade igralce in igralke, ki že sedaj kažejo, da lahko uspešno konkurirajo največjim svetovnim zvezdam tenisa. 

Kar nekaj je tudi zelo obetavnih mladih igralcev, ki sedaj prihajajo na profesionalno raven. TI igralci so:

  • Pia Lovrič

  • Nik Razboršek

  • Anže Arh

  • Sven Lah

Ti igralci že sedaj osvajajo manjše turnirje ITF po evropi in je samo vprašanje časa, kdaj bodo prestopili na Challangerje in ATP / WTA turnirje. Njihovo trdo delo se zelo obrestuje, kar kažejo njihovi obetavni rezultati. Imajo kvalitetne trenerje in bodo dosegli velike uspehe. 

Za prihodnost slovenskega tenisa se ni potrebno bati, saj se čedalje več otrok in igralcev odloča za igranje tenisa in tekmovalnega tenisa. Klubov je čedalje več, trenirjo so kvalitetni in gotovo bodo nastajale prave svetovne zvezde v tej mali deželi.

Sezona se je začela šele pred parimi meseci in od največjih tekmovanj je bilo odigrano samo odprto prvenstvo Avstralije. Največji turnirji so še Rolland Garros v Franciji, najbolj znan turnir na svetu Wimbledon ter US Open v Ameriki. Slovenski tenisači bodo imeli ogromno priložnosti, da bodo dokazali, da se lahko križajo proti najboljšim tenisačom na svetu. 

Slovenija tudi gosti več turnirjev, ki so razdeljeni odvisno po nagradah. Največji turnir v slovenijo poteka v Portorožu, na katerega lahko tudi brez težav stavite. Ostali turnirji so manjši, potekajo pa tudi na Bledu in ostalih mestih, kjer je tenis aktualen. 


Nikakor pne zamudite Slovenskih tenisačev na turnirjih po evropi, pa naj bodo to turnirji ITF, WTA ali ATP. Poglejte si dobre kvote in stavite na svoje igralce še danes na  https://mightytips.si.