Članek
Kako se bo razvijala PLTS v prihodnosti?
Objavljeno May 26, 2021

Prva Liga Telekom Slovenije je liga, v kateri nobena ekipa ne prevladuje in je vsako leto boj za prvaka in obstanek zelo napet, vse boljši pa postajajo klubi v manjših ligah.

Kljub temu, da je Prva slovenska nogometna liga malo manj poznana v evropi kot ostale večje nogometne lige, so slovenski klubi že dosegali uspehe v evropskem nogometu. Več je bilo uvrstitev klubov v elitno tekmovanje Liga prvakov ter v Ligo Evropa. V ligi tekmuje 10 klubov. Zmagovalec lige se odpravi v kvalifikacije za ligo prvakov, 2. in 3. uvrščena ekipa pa se kvalificirata za kvalifikacije za ligo evropa. Medtem pa zadnja ekipa izpade v 2.SNL, predzadnja ekipa pa gre v dodatne kvalifikacije za obstanek. 

V sezoni 2020/2021 so v PLTS igrali spodaj našteti klubi: 

  • NK Bravo

  • Nk Domžale

  • ND Gorica

  • NŠ Mura

  • NK Olimpija

  • Nk Maribor

  • NK Celje

  • NK Aluminij

  • Nk Koper 

  • Nk Tabor Sežana

V sezoni 2021/2022 se v prvi ligo po parih letih znova pridružujejo Nk Radomlje, ki so pred leti že igrali v elitnem nogometnem tekmovanju v Sloveniji. Koper je znova prišel v prvo ligo v tej sezoni po par sezonah, ko ni igral med elito, sedaj pa se mora znova pomeriti v dodatnih kvalifikacijah za obstanek v ligi, ni pa še znano, kdo bo njegov nasprotnik. 




 white and black soccer ball on grass field

Nogomet je najbolj popularen šport v Sloveniji in ravno zaradi tega, je nogometnih klubov v Sloveniji ogromno. Trenutno je v Sloveniji aktivih 281 klubov, ambicije vsakega kluba pa je, da igra na najboljšem nivoju, pa naj bo to lokalni klub ali pa klub na državni ali evropski ravni. 

Veliko je klubov, ki so igrali v elitnem v prvi ligi, danes pa igrajo le na lokalni oz. regionalni ravni. Večkrat je lahko razlog za to finančen, zelo velikrat pa se to zgodi iz taktičnega razloga, da začne klub znova graditi ekipo iz dna slovenskih lestvic. 

Kot primer lahko vzamemo Svobodo Ljubljano, Nk Slovan, Nk Ljubljana Hermes, Nk Kamnik in ostale, ki so včasih prevladovali v prvi slovenski nogometni ligi. Danes pa te klubi igrajo le bolj amaterski nogomet. 

Na drugi strani pa imamo klube, ki redno igrajo v 2. slovenski nogometni ligi, nimajo pa ambicje prestopa v prvo ligo, kljub temu, da so to možnost že imeli. Tukaj je primer NK Dob, ki je že 2x zavrnil prestop med slovensko elito. 

Veliko klubov je izpadlo iz prve lige in se bodo v prihodnjih sezonah borili za ponovni nastop med najboljšimi klubi v Sloveniji. Med te klube spada Nk Triglav iz Kranja, Nk Rudar iz Velenja, Nk Gorica. Čedalje večje ambicije pa imajo klubi, ki se počasi prebijajo po ligah navzgor. Te klubi pa so Krka, Brežice, Ilirija,...



Na vse najboljše klube v prvih treh slovenskih nogometnih ligah lahko stavite na stavnice nogomet. 



 soccer sports game during daytime



Najbolj uspešen klub v zgodovini državnega prvenstva je Maribor, ki je osvojil kar 15 naslovov državnih prvakov, 6 jih je dosegla Olimpija iz Ljubljane. 4 naslove je osvojila Gorica, 2 naslova Nk Domžale ter po 1 naslov Nk Koper in v letošnji sezoni je naslov osvojila OŠ Mura. 

Odličen primer, kako hitro lahko klub uspe je NK Bravo iz Šiške. Zgodba nogometnega kluba Bravo se je začela v letu 2006 in šele v 14 letih delovanja, se je klub uvrstil na med elitne klube v Sloveniji. Z svojo izjemno nogometno šolo v mlajših selekcijah dokazujejo, da lahko v PLTS igrajo z igralci, ki so jih v večini ustvarili preko svoje nogometne šole. Nk Bravo je sedaj že drugo zaporedno sezono v prvi ligi, cilj pa je postati stabilen prvoligaš.

Po podobnih stopinjah kot Nk Bravo gre tudi Nk Radomlje, ki so se sedaj po par letih znova uvrstili v prvo slovensko nogometno ligo. Imajo odlične pogoje za delo, odlično ekipo in trenerje, kar se dokazuje tudi pri mlajših selekcijah, ki uspešno igrajo proti vsem večjim klubom v Sloveniji. Prvič jim je spodletelo ustati v ligi, tokrat pa imajo načrte drugačne. 

Konkurenca v PLTS se iz leta v leto povečuje in vsak klub je sposoben, da premaga vsakega. Nobena ekipa ne prevladuje, tako kot sta to včasih počela Maribor in Olimpija. Veliko igralcev je produkt nogometnih klubov, kjer se iz mlajših selekcij kasneje dokazujejo tudi v članski kategoriji. Prav zanimivo bo videti, ali bodo lahko »redni« klubi v elitnem tekmovanju uspešno zadržali svoja mesta med elito ali bodo manjši klubi z svojo energijo in voljo izrinili stalne klube v nižje lige. 

Ker slovenske lige postajajo vedno bolj zanimive, obiščite stavnice še danes. Poglejte klube, igralce, kvote in zaslužite še danes na stavnice nogomet.