Članek
Najboljši slovenski košarkarji vseh časov
Objavljeno May 26, 2021

Košarka je zelo atraktivna igra, ki je na svetu že kar lep čas. Sanje vsakega igralca so, da bi slej ali prej zaigrali v največji ligi na svetu, to je liga NBA v Ameriki. 

Slovenci so svetovno košarko zaznamovali že od štarta same igre, blesteli so že igralci v jugoslaviji, potem v samostojni sloveniji, sedaj pa se določeni igralci borijo za naslov najboljšega igralca v ligi NBA. 

group of men drilling in basketball cout

Ivo Daneu

Seznam z najboljšimi slovenskimi košarkarji je potrebno začeti z pravo legendo košarke, to je bil Ivo Daneu. Daneu se je rodil leta 1937 v Mariboru. Ivo je legenda košarke v sloveniji kot tudi v svetu. S svojo višino 184cm in svojimi izjemnimi organizacijskimi sposobnostmi je igral na poziciji branilca. Za reprezentanco Jugoslavije je zbral rekordnih 209 nastopov, vrhunec igralske kariere pa je doživel kot MVP (most valuable player) svetovnega prvenstva v Urugvaju leta 1967. Za reprezentanco je osvojil več medalj na svetovnih in evropskih prvenstvih ter srebrno medaljo na olimpijskih igrah leta 1968. Po končani karieri se je ukvarjal tudi z trenerstvom. 

Goran Dragić

Naslednji igralec, ki je močno zaznamoval slovensko košarko je Goran Dragić,v največji ligi znan tudi kot »The Dragon«. Goran z svojimi 194cm igra na poziciji branilca oz. organizatorja. Leta 2008 je bil izbran kot 45. na naboru NBA, kjer se pa najprej ni znašel najbolje in je dobil naziv »The Tragic«. Šele po letu 2012 je začel igrati bolje in je začel puščati svoj pečat v ekipi Pheonix Suns pod mentorjem Stevom Nashom. Od leta 2015 zastopa ekipo Miami Heat, bil je pa tudi zbran za NBA All-star ekipo leta 2018, leta 2014 pa je dobil nagrado MIP (most improved player). Vrhunec njegove kariere pa je naslov MVP na evropskem prvenstvu 2017, kjer je popeljal slovenijo do zgodovinskega naslov Evropskih prvakov. 

Luka Dončić

Danes pa je celotnemu svetu najbolj znan mladi čarovnik, Luka Dončić. Luka je že v mladih letih odšel iz slovenije v španijo, kjer se je razvijal pri evropskem velikanu, Realu iz Madrida. Že pri 18 letih je osvojil naslov MVP evropske klubske lige, leta 2018 pa je šel na nabor NBA, kjer je bil izbran kot 3. skupno. Izbrala ga je ekipa Atlanta Hawks, ampak je bil takoj zamenjan v ekipo Dallas Mavericks,  kjer igra in navdušuje še danes. Luka je bil prav tako eden glavnih členov slovenske reprezentance, ko je leta 2017 osvojila naslov evropskih prvakov. Kljub temu, da je luka star komaj 22 let, je že 2x bil izbran za NBA All-stars tekmo, bil je novinec leta v ligi NBA leta 2019, MVP finala evrolige in še bi lahko naštevali njegove dosežke. Luka ima odlično popotnico da postane najboljši slovenski košarkar vseh časov, ima pa tudi zelo dobre možnosti, da postane prvi slovenec, ki bi dobil naziv najboljšega igralca v ligi NBA.

Na Dragića in Dončića in ostale igralce in ekipe lahko redno stavite na stavnice košarko. 

man dribbling ball in closed basketball court

Beno Udrih

Če bi pa gledali uspešnost košarkarjev glede na osvojene naslove v NBA, bi tu izstopal Beno Udrih. Udrih je bil leta 2004 na naboru NBA izbran iz strani San Antonio Spurs, s katerim je tudi 2x osvojil naslov prvakov v največji košarkarski ligi na svetu. V karieri je igral za več klubov v evropi in ameriki, nikoli pa ni dosegal takšne statistike kot jo dosegata Dončić in Dragić. 

Slovenija ima od nekdaj vrhunske posamične košarkarje, potrebno pa je tudi omeniti, da so tudi igralci v evroligi, ki močno vplivajo na svoje ekipe in na potek lige. 

Ti igralci so: 

  • Jaka Blažič

  • Klemen Prepelić

  • Vlatko Čančar (NBA)

  • Zoran Dragić

  • Gašper Vidmar

  • Marko Milić

  • Beno Udrih

in ostali.

Potrebno je tudi omeniti slovensko reprezentanco v košarki. Kot že omenjeno prej, Slovenija je aktualni evropski prvak, ki je leta 2017 premagala vse evropske velikane kot so Francija, Litva, Srbija in ostale. Igralci kot so Dragić, Dončić, Prepelić in druščina so naslov priborili dokaj brez težav. Bliža se evropsko prvenstvo, ki bo potekalo leta 2021, slovenija pa ima vlogo favorita, da ohrani naslov evrpskega prvaka. 

Prihodnost slovenske košarke je v dobrih rokah. Veliko je mladih talentov, ki veliko obetajo. Treba je poudariti, da je Luka Dončić star šele 22 let pa že dosega raven najboljših košarkarjev vseh časov. Med mladimi igralci v sloveniji pa blestijo Duščak, Aljaž Bratec, Aljaž Oman, Rok Radovič, Žan Mark Šiško in ostali. 

Stavite na svoje najljubše košarkarje, ekipe pa naj bo to v ligi NBA, Evroligi ali v Slovenskih ligah. Preverite vse tekme, kvote in zaslužite še danes. Lahko stavite na zmagovalce, število doseženih točk na tekmi, koliko točk, asistenc ali skokov bo dosegel igralec na tekmi in še na mnoge druge statistične podatke. Stavite lahko na stavnice košarka.