Članek
Prihodnost odbojke v Sloveniji
Objavljeno Jun 27, 2021

Slovenija postaja vse boljša na odbojkarski sceni, kar dokazujejo tudi rezultati klub in reprezentance. Kakšna točno pa je prihodnost odbojke v Sloveniji?

Odbojka je zelo specifičen šport, pri katerem je cilj oz. naloga igralca, da z odboji gradijo akcije in prisilijo nasprotnika da žoga pade na tla. Veliko manj je stika z žogo in je veliko bolj pomemben ekipni duh, da je celotna ekipa povezana in da deluje kot eno. Ravno v teh lastnostnih pa smo slovenci zelo močni, kar nam tudi prinaša dobre rezultate. 

Volleyball, Women'S, Sports, Competition, Court

Odbojka v sloveniji se je v prvih desetletjih samostojne države znašča v senci uspehov državnih reprezentanc nogometašev, košarkašev ter rokometašev ter izjemnih posameznih in klubskih uspehov. Čeprav sta 2 milijona prebivalcev Slovenije v svetovnem merilu le drobtinica, so naše ekipe v skupinskih ter ekipnih športih vedno dosegale izjemne uspehe. Največji uspeh pa je dosežek naslova evropskih prvakov v košarki.  Zadnja leta pa se med najbolj uspešne ekipne športe pri nas pospešeno prebija tudi odbojka – slovenska moška reprezentanca je namreč v zadnjem obdobju med najboljšimi ekipami v Evropi. 

Prvi uspehi so začetek

V samostojni državi Sloveniji je bilo prvo desetletje posvečeno razvoju, že leta 2001 pa je slovenska reprezentanca debitirala na evropskem prvenstvu na Češkem in se od takrat naprej vedno udeleževala različnih prvenstev , leta 2011 pa se je prvič uspela uvrstiti tudi v izločilne boje. Ta ista ekipa, je nekaj let kasneje prišla do izjemnih uspehov tudi na mednarodnem parketu. Pozabiti ne smemo tudi na odlični reprezentanci v sedeči odbojki,pri kateri je slovenska ženska reprezentanca leta 2002 osvojila srebro na domačem evropskem prvenstvu. 

V luči prihodnjih uspehov je treba poudariti tudi, da je slovenska odbojkarska reprezentanca prvo zmago na evropskem prvenstvu v odbojki dosegla leta 2011 proti severnim sosedom iz Avstrije, že takrat so bila v reprezentanci različni igralci, ki so imeli velik vpliv na različne lige. 

Ravno v tem času poteka liga narodov, v kateri tekmujejo vse največje sile svetovne odbojko. Stave si lahko pogledate na stave odbojko in stavite še danes!

Najboljši klubi v Sloveniji:

  • Ach Volley Bled

  • Kalcit Kamnik

  • OK Črnuče

  • OK Maribor

  • Ostali klubi 

Slovenija je postala druga najmočnejša ekipa v evropi!

Slovenija je po prvi zmagi na evropskem prvenstvu zelo hitro zablstela in so se zmage nizale ene za drugo. Čeprav so se zmage vrstile, je bil to šele začetek. Kmalu so sledile zmage proti evropskim velikanom kot je poljska, italija, žal pa je bila francija pretrd oreh za slovence. 

4 leta kasneje se je pisala zelo podobna zgodba. Ena Eurovolley 2019, katerega gostiteljica je bila tudi Slovenija, je znova z odličnimi predstavami prišla do samega finala, kjer pa je žal izgubila proti Srbiji, je pa tako potrdila, da je druga najmočnejša ekipa v Evropi. Znova so bili zelo blizu, le tekma je ločila slovenijo do naslova, verjamemo pa, da bo leta 2023, na novem Eurovolleyu, Slovenija stopila na najvišjo stopničko in dokazala, da je vodilna sila v evropi. 

Slovenija, odbojkarska velesila

Veličasten uspeh na EuroVolleyu 2015 in 2019 je našo reprezentanco zavihtel v klub odbojkarskih velesil, kar so naši znali dokazovati tudi v prihodnjih letih, sledila je uvrstitev v Svetovno ligo in kasneje tudi v Ligo narodov, pa prvi nastop na svetovnem prvenstvu in četrtfinale na EuroVolleyu 2017. Zdi se, da se slovenska odbojkarska pravljica še zdaleč ni zaključila. Tukaj lahko vidimo lestvico svetovnih reprezentanc.

Uspehi klubov in drugih selekcij 

Veliki uspehi so bili tudi v reprezentanci do 21,ki je bila srebrna na Svetovnem prvenstvu 2017, in moška mladinska reprezentanca, ki je  na Evropskem prvenstvu 2014 osvojila 4. mesto. Najuspešnejši slovenski odbojkarski klub ACH Volley iz Bleda je dokazal, da so tudi  tudi na mednarodnem področju zelo uspešni, še posebej v sezoni 2009/2010, ko so se uspeli uvrstiti na najboljšie ekipe in posledično zaključni turnir odbojkarske lige narodov.  

Volleyball, Sport, Ball, Volley, Ball Sports

Prihodnost slovenske odbojke

Po rezultatih sodeč, prihodnost slovenske odbojke ni nič ogrožena. Uspehi se vrstijo en za drugim, v mlajših selekcijah se nahajo mladi talenti, ki bodo popestrili in izboljšali člansko reprezentanco. Pogoji za treninge in tekme se izboljšujejo, odbojka dobiva na sami popularnosti igre in ljudje radi spremljajo tekme odbojke. 

Tekmovanja v odbojki potekajo skozi celotno leto, saj večina tekmovanj poteka v dvorani. Če ni klubske sezone, pa je reprezentančni premor oz. drugi turnirji. Odbojka je specifičen, poseben šport, kjer se lahko stavi na veliko različnih stvari in kvote so vedno visoke, ampak tekme so lahko zelo predvidljive, kar omogoča za dober zaslužek. Stavite lahko na dosežene točke, nize, servise in še na tisoče drugih stavnih ponudb. Tekem je res veliko in možnosti za zaslužek je ogromno. Poglejte si celotno stavno ponudbo, izberite svoje favorite in stavite še danes. Odlično stavno ponudbo lahko najdete na stave odbojko in izkoristite bonuse, ki so vam ponujeni.