Članek
Nasveti in predlogi kako bolj pogosto zadevati športne stave v tenisu
Objavljeno Jun 30, 2021

Športne stave za tenis so zelo priljubljene, predvsem zaradi tega, ker nimajo možnosti neodločenega izzida. Zmaga lahko sam prvi ali drugi, v primeru pa da je tekma predana, pa je vložek povrnjen stavničarju. Tenis se lahko igra posamično ali v dvojicah. Razvrstitev tenisačev in tenisačic se gleda na lestvici ATP za moške oz. WTA za ženske. Igralci in igralke pa točke za lestvico pridobivajo na turnirjih. 

Poznamo več vrst turnirjev v tenisu. Sezona poteka praktično skoraj skozi celotno leto, zato je turnirjev ogromno. Stave pri tenisu se začenejo že na ITF ravni, kjer so nagrade manjše in pravtako prinašajo manj točk na WTA oz. ATP lestvici, zato se teh turnirjev udeležujejo slabši in nižje rankirani igralci. 

Racket, Padel, Ball, Padel Tennis, Sports, Match, Net

Naslednja vrsta turnirjev so challanger turnirji, ki so raven višje od ITF turnirjev. v teh vrstah turnirjev že večkrat vidimo boljše igralce, občasno tudi kakšnega igralca izmed top 100 igralcev oz. igralk po lestvici. Tukaj so nagrade že večje. Potem pa se pojavijo ATP in WTA turnirji, ki pa se razdelijo na dva dela. Poznamo ATP oz. WTA 250 in ATP oz. WTA 1000. ATP in WTA 250 so turnirji visoke ravni in jih je vsako leto kar veliko število, medtem ko turnir 1000 se imenuje GRAND SLAM in je največje možno tekmovanje v tenisu in se zgodi samo 4x na leto. Tukaj pa se potem pojavljajo najboljši igralci na lestvici. 

Pri tenisu je ogromen dejavnik podlaga, na kateri igralci igrajo. Poznamo trdo podlago, pesek in travnato podlago. Vse te podlage se med seboj razlikujejo po hitrosti in kotu odboja, kar lahko različnim igralcem drugače vpliva. 

Tenis je zelo atraktivna igra, ki nudi ogromno možnosti za zaslužek. Preverite vso stavno ponudbo na  https://mightytips.si/najboljse-stavnice/neteller/.

Če pogledamo zadnja dva deseteletja, je v tenisu nastopala oz. še vedno nastopa sveta trojica tenisa, Roger Federer, Rafael Nadal in Novak Djoković. Federerju je najbolj ustrezala travnata podlaga, Nadalu peščena podlaga in Djokoviću trda podlaga. 

Potrebno je vedeti, da lahko slabše rangiran igralec na svoji preferirani podlagi z lahkoto premaga višje rangiranega igralca na podlagi, ki mu ni ravno všeč. 

Če pogledamo podlage:

  • Trda podlaga – kot pove že ime, je podlaga trda, narejena iz močnih akriličnih materialov. Je zelo popularna po svetu, saj je najlažja za vzdrževati in cenovno najbolj dostopna. Trda podlaga se razlikuje od tega, kako je bila narejena in iz katerih materialov. Ta podlaga je hitrejša kot peščena, torej žoga je hitrejša, vseeno pa je počasnejša od travnate podlage. Ta podlaga je všeč serverjem, saj se žoga ob udarcu v tla ne ustavi toliko.

  • Peščena podlaga – narejena je iz zmletega peska. Je počasna podlaga in ob udarcu žoge ob tla, se veliko energije izgubi v tleh. Raliji so ponavadi daljši, ta podlaga pa bolj ustreza igralcem, ki igrajo ob mreži, so bolj agilni, uporabljajo veliko spina in so dobri v iskanjih dobrih kotov udarcev. 

  • Kot zadnja podlaga pa je travnata podlaga – podlaga, ki se v tenisu najmanjkrat vidi in uporablja. Je zelo hitra podlaga in žogica ima zelo nizek odboj. Takšno podlago je zelo težko vzdrževati. Takšno podlago pa imajo najrajši močni serverji. 

Tennis, Play, Tennis Court, Ball, Racket, Racquet

Torej pri tenisu je potem res pomembno, da vemo, kateri igralec je dober na kateri podlagi. En dejavnik pri tenisu so tudi potovanja, saj turnirji potekajo na različnih delih sveta in igralci velikokrat potujejo in nimajo dovolj časa za uspešno regeneracijo. 

Pri tenisu je možno veliko stav. Najbolj popularne stave so na zmagovalca ali na število nizov oz. iger na tekmi. Veliko sta pa se tudi pojavlja kdo bo prej odvzel servis nasprotniku ali npr. koliko bo asov iz servisa na tekmi. 

Znano je tudi, da je moški tenis malo bolj zanesljiv za športne stave kot ženski tenis, saj načeloma prihaja do manj presenečenj. Prihaja veliko mladih talentov, ki bodo kmalu prevzeli najvišja mesta na lestvici in bodo skrbeli za dobre tekme in konkurenco, za nas pa to pomeni dobro stavno ponudbo.

Čeprav pri tenisu ni možnih veliko stav pa je zelo pomembno, da tekmo izberemo pametno. Še vedno so to športne stave, večkrat prihaja do presenečenj, ki lahko pokvarijo vaše stavne načrte.

Če boste upoštevali vse predloge in nasvete, ki so zgoraj napisani, boste postali mojster športnih stav tenisa.