Članek
Ali lahko Luka Dončić osvoji naslov MVP-ja (najbolj pomembnega igralca) v ligi NBA?
Objavljeno Jun 30, 2021

Naslov MVP-ja je največja posamična nagrada v košarki. Ta nagrada pomeni, da je igralec najbolj zaslužen za uspehe svoje ekipe in da je trenutno najbolši košarkar na svetu. Luka Dončić je že dosegel naslov MVP-ja v evropi in evroligi, mu pa lahko to uspe tudi v največji ligi na svetu?

Luka je čudežni deček košarke, ki prihaja iz Slovenije. Zgodaj se je podal v enega od največjih klubov v evropi, Real iz Madrida, kjer je kmalu zablestel in navduševal z svojimi predstavami. V evropski ligi je že dosegel naziv najboljšega košarkarja lige v sezoni, torej naslov MVP-ja, je pa velika razlika med naslovom v evropi in naslovom v ligi NBA.

Ball, Basketball, Sport, Game, Nba, Basket, Score

Ko je Luka odšel na draft za ligo NBA, ga nekatere ekipe sploh niso želele imeti v svoji ekipi. Dve leti kasneje, pa je Luka eden od glavnih kandidatov za osvojitev naslova najboljšega igralca lige. V sezoni 20/21 je ta naslov osvojil Nikola Jokić iz Srbije. 

Trenutna sezona se je za Luko žal končala, ko so po napeti borbi v prvi rundi play-offov žal izgubili proti Los Angelas Clippersom, ki so eni od favoritov za osvojitev lige z Kawhijom Leonardom na čelu. Luka je sedaj doma v Sloveniji, kjer z svojim znanjem pomaga reprezentanci v novih izzivih.

Kakšne pa ima Luka možnosti, da osvoji naslov MVP-ja?

Če pogleadamo statistiko, igralci ki so osvojili ta naslov so imeli v povprečju 26.1 točk na tekmo, 12.2 skoka na tekmo in 5.6 podaj na tekmo v tisti sezoni. To pa ni vezano na igralno pozicijo. Če pogledamo statistiko za organizatorje igre (pozicija ki jo igra Luka) pa je statistika 24.1 točke na tekmo, 10 podaj na tekmo in 6.1 skokov na tekmo. 

Prejšnji MVP-ji:

  • 20/21 – Jokić

  • 19/20 – Antetokounmpo

  • 18/19 – Antetokounmpo

  • 17/18 – Harden

  • 16/17 – Westbrook

  • 15/16 - Curry

Statistiko od Dončića si lahko ogledate tukaj. Luka je to sezono sezono zaključil z 27.7 točk na tekmo, 8 skokov na tekmo in 8.6 podaj na tekmo. Po statistiki lahko uvrščamo Luko med enega od samih favoritov za osvojitev tega naslova. Ampak niso samo številke tisti dejavnik, ki določajo, kdo bo osvojil naslov MVP-ja.

Na vse tekme košarke lahko stavite še danes. Poglejte si vse kvote in tekme in zaslužite na  https://mightytips.si/najboljse-stavnice/20bet/.

Prva ovira za Lukata je starost. Če bi v letošnji sezoni osvojil naslov najkoristnejšega igralca lige, bi postal najmlajši, ki mu je to uspelo in bi prehitel Derricka Rosa za mesec ali dva. Veliko igralcev je osvojilo ta naslov, ko so bili mlajši od 25, ampak stara 22 ali manj pa sta bila samo 2.

Basketball, Professional, Nba, Action, Competition

Drugi problem je njegova ekipa oz. rekord zmag in porazov v tisti sezoni. Dallas Mavericsi so se uvrstili v Playoffe ampak ne z najbolšim rekordom. Samo 8 igralec v zgodovini NBA-ja je osvojilo naslov MVP-ja v sezoni, ko je njihova ekipa imela manj kot 50 zmag v sezoni, za to pa so morali igralci imeti res neverjetno visoke številke. 

Trenutno je preveč ovir za Luko, da osvoji ta željen naslov. Sam pravi, da se z njim ne obremenjuje, vsi pa vemo, da si ga želi vsak igralec. Čeprav je statistika na njegovi strani in vsi vemo, da se bo ta statistika še izboljšala, trenutno zgodovina ni na njegovi strani. Pri tako mladih letih je izjemno težko osvojiti ta naslov in to še dodatno oteži, če ekipa, v kateri igra, nima dovolj zmag, da je na samem vrhu lestvice. V prihodnji sezoni, če Luka nadaljuje z svojimi predstavami in če bo rekord ekipe dovolj dober, ima Luka odlične možnosti, za osvojitev naslova. 

Luka je res pravi čudež v svetu košarke. Ni pretirano hiter, atletski, ima pa izjemen talent za igranje košarke. V svoji karieri je že večkrat dokazal zakaj je eden najboljših igralcev na svetu in verjamem, da bo to dokazoval tudi naprej. Mnogi so vanj dvomili, niso verjeli, da mu lahko uspe preskok iz evrope v ameriko, on pa je dokazal, da to lahko naredi z lahkoto in z odliko. 

Luka je že sedaj zelo blizu naslova najboljšega igralca na svetu. Edini dve težavi sta starost in ekipa. Luka še ni dosegel svoje najbolše sezone in svojih najboljših let in če ne bo nobene poškodbe, bomo še nekaj časa spremljali vrhunskega igralca v vsem svojem sijaju. 

Ekipa Dallasa bo ekipa zgradila okoli Dončića in tudi njihov rekord bodo izboljšali, da bodo v samem vrhu najmočnejše lige na svetu. 

Luka bo osvojil naslov MVP-ja. V to ne dvomim, le vprašanje časa je kdaj bo to osvojil in z katero ekipo oz. soigralci bo to osvojil.