Članek
Kdo je najboljši košarkar v zgodovini košarke?
Objavljeno Jun 30, 2021

Košarka oz. bolj natančno liga NBA ima že zelo dolgo zgodovino. Ogromno je bilo igralcev, ki so z svojo igro močno vplivali na dinamiko in stil igre in tudi na pravila. Vsi ti izjemni igralci so dokazali z svojo igro, da so vsak v svoji smeri edinstveni, vedno pa je odprto vprašanje, kdo je »the goat« (greatest of all time)?

Kdo je najboljši igralec vseh časov? To je vprašanje, na katerega je nemogoče pravilno odgovoriti. Preveč je dejavnikov, ki vplivajo na to. To, kdo je najboljši, lahko gledamo po različnih statističnih podatkih. Če bi gledali, kdo je dosegel največ točk na eni tekmi, bi potem najboljši igralec bil Wilt Chamberlain, ki je dosegel rekordnih 100 točk na eni tekmi.. Če bi gledali po tem, koliko naslovov prvaka je osvojil posameznik, bi bil to Bill Russel, ki osvojil kar 11 naslovov. Potem bi lahko tudi pogledali, kdo je dosegel največ točk v celotni karieri, to je Kareem Abdul-Jabar. Ampak neglede na vso statistiko, noben od teh igralcev, ni v ožjem izboru za najboljšega igralca vseh časov. 

 Basketball, Sport, Ball, Game, Competition, Play, Team



Tekme košarke potekajo skoraj skozi celotno leto. Ekipe in igralci vsako tekmo ponujajo spektakel in vrhunske kvote, katere lahko izkoristite tudi vi. Preglejte si stavno ponudbo in stavite še danes na https://mightytips.si/najboljse-stavnice/william-hill/.



Preden se spustimo v nadaljne raziskave in debato, je potrebno omeniti da je to debeta in zgolj mnenje. Igralci so igrali v različnih dobah in sezonah. Stil igre se spreminja, različna je hitrost igre in druge ekipe in nasprotniki so kot pri ostalih košarkaših. 

Nekateri so mnenja, da bi morali biti vsi ti košarkarji vključeno v to debato:

  • Michael Jordan

  • Bill Rusell

  • Lebron James

  • Wilt Chamberlain

  • Magic Johnson

  • Oscar Robertson

  • Kareem Abdul-Jabar

  • Shaq

  • Larry Bird

  • Kobe Bryant 

  • Jerry West

Vedno pa ta debata potem pride v naslednji 3 košarkarje. Tukaj pa lahko vidimo, vso statistiko za vse igralce. 

Velika trojica košarke

Trenutno v debato za najboljše košarkarje spadajo 3-je izjemni posamezniki. To so Michael Jordan, ki je že upokojen igralec, Lebron James, ki je še vedno aktivni igralec pri LA Lakersih ter žal pokojni igralec Lakersov, Kobe Bryant. 

Vsi trije igralci so osvojili vse, kar se je osvojiti dalo. Imeli so zelo podoben stil igre, so pa blesteli v vsakem elementu. Vedno več je govora o tem, da Kobe Bryant odpada iz te debate in da je vse med Lebronom in Jordanom. 

Basketball, Game, Sports, Competition, Athletics, Ball

Michael Jordan je 6x igral v finalu NBA prvenstva in je tudi vedno zmagal finale. Torej vedno ko je nastopil v finalu, je tudi dvignil naslov prvaka. Lebron James pa je v finalu prvenstva nastopil v 10 sezonah. Če pogledamo statistiko, je Lebron boljši od Jordana, ampak kot smo dejali prej, statistika ni dejavnik. Splošno te zelo težko določiti, saj Lebron in Jordan nista igrala v isti generaciji in nikoli nista igrala med seboj. Potrebno je pogledati tudi ekipo, ki je bila poleg njiju, ko sta dosegla vse te velike rezultate. Oba sta imela v svoji ekipi vedno dobre košarkarje, ki so jima pomagali pri njunih dosežkih. 

Ali je sploh mogoče ugotovoti oz. najti odgovor na to vprašanje?

Ne. Trenutno ni mogoče odgovoriti na to, kdo je najbolši vseh časov. Preveč je dejavnikov, ki močno previsijo tehnico iz ene strani v drugo in obratno. Dejstvo je, da so vsi ti košarkarji legende in so močno zaznamovali svoj čas in šport, bo pa vsak navijač imel svoje mnenje glede košarkarja. 

Kot zanimivost, bile so delane raziskave, ko so spraševali navijače, kdo je najboljši in kar 73% je odgovorilo da je to Michael Jordan.



Lahko kdo v prihodnosti pride v to debato oz. osvoji naziv »the goat«?

Lahko. Že sedaj je v ligi kar nekaj igralcev, ki se lahko vmešajo v boj za to debato. Eden izmed teh je Luka Dončić, ki pri mladih 22-letih dokazuje, da je eden od glavnih kandidatov za to debato in da je eden najboljših košarkarjev na svetu. Veliko sta dokazala in tudi še dokazujeta Stephen Curry in Kevin Durant, vendar njuna kariera se počasi zaključuje in ne bosta imela dovolj časa za kakšne nove bolj vidne dosežke. 

Eden od igralcev, ki se bo vmešal v to debato je Antentokoumbo. »The greek freak« iz leta v leto izboljšuje svoje igro in postaja vse bolj neustavljiv. 

Imamo tudi 2 mlada izjemna talenta, Trae Young in Devin Booker, bo pa odvisno kako se bo njuna kariera razvijala naprej. 

Tekme košarke potekajo skoraj skozi celotno leto. Ekipe in igralci vsako tekmo ponujajo spektakel in vrhunske kvote, katere lahko izkoristite tudi vi.