Članek
Fižol-zdrava prehrana
Objavljeno Mar 05, 2015

http://mojpogled.net/fizol-zakladnica-zdravja/

Kako kuhati in jesti fižol?

Priprava fižola nam vzame kar nekaj časa. Najprej fižol umijemo pod tekočo vodo,odcedimo in v loncu prelijemo z vročo vodo. V njej naj se fižol namaka najmanj štiri ure, najboljše pa je kar čez noč. To vodo odlijemo in potem fižol kuhamo v sveži vodi, kateri dodamo majaron, kumino in lovorov list. Vode ne solimo, ker se fižol težje skuha, fižol solimo šele pred koncem kuhanja.

Fižol ne smemo jesti surov ker vsebuje fazin in lektin, ki uničujeta rdeča krvna telesca, vendar s kuhanjem se razgradita in fižol postane odlična in zdrava prehrana.

Fižolova torta

Sestavine

  • 500 g belega fižola
  • 6 jajc
  • 125 g sladkorja
  • 2 pecilna praška
  • 250 g mletih orehov
  • čokolada za okrasitev
  • marmelada – slivova

Priprava

Fižol čez noč namočimo, nato ga skuhamo in ko je kuhan, ga ohladimo in dobro zmiksamo. Zmešamo sladkor in rumenjake ter jima dodamo zmiksani fižol in zmlete orehe. Vse dobro premešamo, masa naj bo dovolj gosta. Dodamo še pecilni prašek in na koncu vnesemo še sneg iz beljakov. V model za torto damo peki papir, nato vlijemo maso, pečemo pri 200 stopinjah 40-50 minut. Pečeno torto prerežemo (počakamo, da se ohladi) in namažemo s slivovo marmelado in okrasimo s čokolado.