Članek
Aronija
Objavljeno Mar 11, 2015

http://mojpogled.net/aronija-prijazna-neznanka/

Želite »polepšati« svoj vrt, dvorišče ali sadovnjak? Potem je aronija »ta prava« rastlina – grm, ki ne potrebuje veliko vzdrževanja, plodovi pa imajo veliko zdravilno moč. Aronija sodi med jagodičevje in je v sorodu s hruško in jerebiko, razen črne (melanocarpa) poznamo še škrlatno (prunifolia) in rdečo (arbutifolia)  aronijo.

Aronija cveti v aprilu, cvetovi so beli in združeni v socvetja, plodove pobiramo konec avgusta in v začetku septembra. Jagode so podobne ribezovim, so temno vijolične skoraj črne barve,  ko dozorijo, ne odpadejo in ne gnijejo, edini problem so lahko ptiči, ki jih imajo radi. Jagode niso ravno slastne, saj so grenko kiselkastega okusa, so pa zelo aromatične. Aronija prvič obrodi po treh letih, največjo rodnost pa doseže med šestim in osmim letom. Aronijo sadimo zgodaj pomladi, jeseni in pozimi, vendar zemlja ne sme biti zmrznjena.

Najučinkovitejši je sveže stisnjen sok, iz kilograma sadežev se dobi približno 550 ml gostega soka, ki  je temne črne barve. S pasterizacijo se sok konzervira in hrani v steklenici, lahko pa se dodaja drugim sadnim sokovom (npr. jabolčnim). Takšen sok je bolj zdravilo kot hrana, zato se ne smemo predozirati, sok pijemo dvakrat dnevno (zjutraj pred zajtrkom in zvečer pred spanjem) po 30-40 ml. Sicer pa raziskave kažejo, da je aronija varna za uživanje od prvega leta življenja, ker ne vsebuje glutena, je priporočljiva tudi za občutljive ljudi, po posvetu z zdravnikom pa lahko aronijo uživajo tudi nosečnice. Aronijo lahko uporabimo za pripravo čaja, marmelad, kompota, želeja sirupa, likerja, žganja in vina. Jagode lahko tudi posušimo in jih uživamo posušene ali pa jih zmeljemo in uporabimo za čaj. Aronija pa ima užitne tudi liste, jeseni nabrane liste posušimo in uporabimo za čaj.

Ali ste vedeli?

  • -po jedrski nesreči v Černobilu so plodove aronije uporabljali za blaženje zdravstvenih težav pri vseh, ki so oboleli za radioaktivnostjo
  • -pri bombonih in sladicah se pogosto uporablja žele iz aronije
  • -čokolada polnjena z aronijo predstavlja pravi »anti-oksidativni  zaklad« in je primerna tudi  za otroke ker ne vsebuje laktoze, glutena in gensko spremenjenih organizmov