Članek
Južna Afrika-Durban
Objavljeno Jun 08, 2015

http://mojpogled.net/durban-juznoafrisko-letovisce/

V mestu Durban poslovno življenje z nadihom kolonialnih časov vodijo Indijci, Durban je počitniški raj in je največje mesto na vzhodni strani afriške obale. Prav blizu mesta Durban se razteza skoraj tri kilometre dolga plaža z drobnim peskom, mogočni valovi pa privabljajo deskarje z vsega sveta. Takoj za plažo je lepo sprehajališče – »Zlata milja«(prenovili  so jo leta 2009, sedaj se razprostira med stadionom Mosesa Mabhide in marino Ushaka), ob njem pa se vrstijo razkošni hoteli, zabaviščni parki, restavracije, nakupovalna središča in kavarne. Med kopalci in sprehajalci na promenadi Zulujke prodajajo ročne izdelke, Zuluji pa skozi množico spretno vozijo rikše, okrašene z biseri, trakovi in rožami.

Durban je podobno kot Cape Town talilni lonec običajev in kultur kar mu daje poseben pečat. Mošeje, cerkve in hindujski templji pričajo o etični in verski raznolikosti in ne nazadnje tudi o strpnosti meščanov. Durban je izhodišče  za obiske nacionalnih parkov in zgodovinskih mest kraljestva Zulu. Durban je mesto primerno za prijeten oddih, slovi pa tudi kot destinacija, ki je primerna za družinske  počitnice.

Najslavnejši Indijec v mestu Durban je bil Mohandas  Karamčad Gandhi, znan kot Mahatma. V Durban je prišel leta 1893 kot mlad odvetnik in se tu 21 let bojeval za pravice Indijcev. Med svojim bivanjem v mestu Durban je razvil svoj koncept pasivnega, nenasilnega odpora, ki ga je kasneje v domovini uspešno uporabil proti britanskim kolonialnim oblastem.