http://mojpogled.net/tokio-najvecja-vas-na-svetu/ ...Vsak opis mesta Tokio trpi zaradi hitrosti, s katero ta lepa prestolnica presega samo sebe. Če je še včeraj v mestu Tokio, ki obsega 2.145 km2 in je od Ljubljane oddaljen 9.411 kilometrov (direktno), živelo 13 milijonov ljudi, jih danes morda že 15 milijonov. Tokio, japonsko 東京, je glavno mesto Japonske in hkrati poslovno, kulturno, prometno in izobraževalno središče Japonske, leta 1964 je Tokio gostil poletne olimpijske igre, mesto pa je ponovno izbrano za gostitelja poletne olimpijade leta 2020.
Tokio – kulinarika
Tokio in tudi Japonska je »ta prava bomba« za vse ljubitelje dobre hrane. Japonska kuhinja slovi po rižu in morskih sadežih. Najbolj znane jedi so: suši, beli riž, tempura, sašimi, soba (ajdovi rezanci), miso juha (juha iz morskih alg in sojine paste). Za razliko od evropske kuhinje Japonci uporabljajo manj maščob, mlečnih izdelkov in mesa, sojina omaka pa je zelo priljubljen dodatek pri obroku. Jedi – riž se postreže v manjši skodelici – chawan, ostale jedi pa na manjšem krožniku – sara ali pa v skodelici – hachi. In še ena posebnost – hranjenje s paličicami (hashi). Če smo preveč lačni in nam »palčke« povzročajo težave, lahko brez težav dobimo vilice in se do »sitega« najemo. Prebivalci mesta Tokio in tudi Japonci so ljubitelji »dobre kapljice«, kot na primer sake (alkoholna pijača iz riža), umeshu (alkoholna pijača narejena iz marelice), različne vrste piva (Sapporo, Kirin, Ashai). Posebno mesto v japonski kulturi pa ima seveda čaj, v vsaki restavraciji boste pri jedi dobili primeren čaj (sveže pripravljen), poznane vrste čaja so Sencha, Kukicha, Hojicha, Gyokuro …
Jun 19, 2015