Razen imena baldrijan je za rastlino zelo razširjeno ime tudi zdravilna špajka, ajdina, vražji bič, mačja trava, odrijan, hajdina…Baldrijan je od 20 cm do metra in pol visoka trajna zel s pokončnim, rahlo razbrazdanim, vitkim in votlim steblom. Lističi so lahko nazobčani, suličasti in celorobni. Cvetovi se pojavijo na vrhu stebla in so običajno rožnate barve, lahko pa so tudi nežno rdeče barve. Baldrijan cveti od maja do septembra. Pri baldrijanu je kar se zdravilnih učinkov tiče, najpomembnejša korenina. Korenika je kratka, iz nje pa se na vse strani razraščajo dolge rjavo-rumene koreninice. Sveže nabrane korenine so brez vonja, šele med sušenjem se razvije vonj po izovalerijanski kislini, katera je značilna za baldrijan. Od maja do septembra nabiramo tudi cvetje in liste, katere uporabljamo za tinkture, septembra in oktobra pa tudi korenike. Korenika vsebuje poleg izovalerijanske kisline (le-ta daje baldrijanu značilno pomirjevalno delovanje) še mravljinčno ,ocetno in čreslovo kislino, alkaloid valerin , sluz, smole, škrob in različne soli.
Baldrijan – vino
35 g nasekljane baldrijanove korenine, vejico rožmarina, olupek ene bio-pomaranče in nekaj klinčkov prelijemo z 1 l belega vina. Posodo dobro zapremo in pustimo stati v temnem prostoru 14 dni. Vino potem precedimo, malce segrejemo in nalijemo v čiste steklenice. Pred spanjem ali pa 2-3 krat na dan popijemo četrt decilitra tako pripravljenega baldrijanovega vina. Vino bo pospešilo mesečno perilo, odgnalo bolečine v trebuhu, odpravilo napenjanje, pa tudi na vodo bomo šli lažje in hitreje....http://mojpogled.com/baldrijan-pozabljena-zdravilna-rastlina/
Sep 17, 2015