Članek
Palačinka
Objavljeno Oct 24, 2015

Palačinka je priljubljena jed iz moke (koruzne,ržene,ajdove, pšenične), jajc, mleka in soli. Le kdo nima rad palačinke? Palačinke imajo radi otroci, malo starejši otroci, babice, dedki, sestre, bratje, sosedi, prijatelji…Najboljša palačinka se pripravi po klasičnem francoskem receptu za sladke oziroma slane palačinke. Beseda palačinka izhaja iz starogrške besede plakous, kjer so pekli ploščate kolače-placente. Palačinka je najbolj priljubljena v Franciji, Avstriji, Rusiji, Maroku, Nemčiji, Sloveniji, na Madžarskem in v Združenih državah Amerike. V svetu, predvsem v ZDA imajo tekmovanja v pripravi palačink, pri čemer je zelo pomembno kako visoko v zrak vržejo palačinko, da se obrne in pade nazaj v ponev. V Rusiji so zelo priljubljena oblika palačink-blini, v Maroku pa so zelo cenjene maroške palačinke-baghrir, v Franciji so zelo priljubljene creperie-»palačinkarne«, v katerih lahko dobimo tako slane kot sladke palačinke. V tujini se palačinka tradicionalno ponudi na pustni torek in na svečenico.http://mojpogled.com/palacinka-kdo-je-nima-rad/

Palačinka – nasveti

Pri pripravi palačinke se ljudje delimo v dve skupini, v prvo skupino sodijo ljudje, kateri se natančno držijo osnovnega recepta in vse sestavine skrbno odmerijo, v drugo skupino pa sodijo ljudje, kateri radi eksperimentirajo in vedno naredijo »nekaj po svoje«. Ne glede na to v katero skupino sodite, vam bodo namigi pomagali, da bo vaša palačinka še bolj okusna in slastna.

-če želite, da bo palačinka »manj žilava« oz. bolj krhka del mleka nadomestite z mineralno vodo. Pri slanih palačinkah pa lahko mleko nadomestimo  oz. kombiniramo z govejo juho ali pivom.

-če želite, da so palačinke res slastne, potem mora masa nekaj časa »počivati«. Palačinke katere želite pripraviti za kosilo bodo najboljše, če boste maso pripravili že dopoldan, če pa bodo palačinke za večerjo je maso potrebno pripraviti popoldan.

-palačinke so tanke, prožne in mehke, če je masa zadosti redka in če jih spečemo na hitro. Kadar se palačinka peče na visoki temperaturi postane luknjičasta in obstaja veliko možnosti, da palačinko »zažgemo«.

-za pripravo palačink lahko kupimo ponev z nizkim robom, nekatere imajo tudi prevleko proti prijemanju, takšne lahko pečemo skoraj brez maščobe oz. dodamo le malo masla. Uporabimo pa lahko tudi nepriljubljeno teflonsko ponev, katero namažemo z malo olja, nato pa jo po vsaki drugi palačinki premažemo z naoljeno papirno brisačo.

-pečena palačinka se hitro ohladi, na štedilnik pristavimo  posodo z malo vode in pripravimo vodno kopel. Ko voda zavre, znižamo temperaturo in na posodo postavimo krožnik, na katerega polagamo pečene palačinke.

-palačinka se lahko hrani v hladilniku  2-3 dni, ohlajene pokrijemo s folijo. Če pa nam le ostane kakšna palačinka viška, jo lahko celo zamrznemo. Med posamezne palačinke vložimo peki papir in jih zavijemo v alu- folijo ter zamrznemo.