Članek
Holesterol
Objavljeno Nov 04, 2015

Holesterol je v našem telesu nujno potreben za tvorbo hormonov in celičnih membran. Na raven holesterola vpliva naša prehrana, da pa bi bila stvar še bolj zapletena  ločimo slab- LDL holesterol in dober- HDL holesterol. Slab holesterol napada žile, vzpodbuja nastanek oblog, dober holesterol pa skrbi, da se slab čim hitreje in v čim večji količini izloča. Če je slabega holesterola preveč in dobrega premalo, se slab nabira na žilah in ker so le te zamašene, lahko pride do srčnega infarkta ali možganske kapi. Poskrbeti moramo, da imamo več dobrega holesterola, saj je le ta nekakšen »smetar« in slab holesterol dovaža v jetra, kjer naj bi se razkrojil.  V glavnem moramo sami poskrbeti, da imamo uravnotežen holesterol.Vse je povezano s prehrano, iz nje je potrebno odstraniti predvsem nasičene maščobe. Uživati je potrebno več pustega mesa in mlečnih izdelkov z nizko vsebnostjo maščob; salame, paštete, krače…pa bi morale biti bolj poredko na krožniku. Tudi kokosovem in palmovem olju bi se morali izogniti, ne glede na to, da se pogosto propagirata kot »super» živilo. Obe vsebujeta veliko nasičenih maščob. Tako imenovana tropska olja so zelo pogosto sestavni del različnih slaščic, ob uživanju le teh, je potrebno preveriti, kaj se »skriva« v njih. Če se hočemo znebiti oz. izogniti slabemu holesterolu, potem se je potrebno izogibati tako imenovanim –trans maščobnim kislinam, saj le te nastajajo z dovajanjem tekočine k rastlinskim oljem. Pri tem nastanejo maščobe v trdi obliki, ena od teh je margarina, ki ima v bistvu enak učinek na raven holesterola kot nasičene maščobe. Prav tako je veliko trans maščobnih kislin v številnih »slastnih prigrizkih«,ki nam jih dnevno ponujajo v reklamnih spotih po televiziji. Če želimo te skrite »napadalce«  pravočasno odkriti, moramo brati na živilih droben tisk, potrebno je biti pozoren na besedo hidrogeniran. Če jo zasledite, se je boljše »slastnemu prigrizku« odreči.http://mojpogled.com/holesterol-kako-se-zoperstaviti-previsokemu/