Članek
Novi val epidemije in totalitarizma
Objavljeno Sep 27, 2021

Kot pisatelj ne morem in ne smem molčati, ko sem priča tako brutalnemu napadu na svobodo in človekove pravice. Alberto Moravia je povzdignil svoj glas v času fašizma, sam pa moram to storiti v času biopolitičnega totalitarizma. Čemur smo priča v zadnjem letu in pol, je fenomen, ki sta ga opisala britanska novinarja Cromwell in Edwards(Media lens) kot propaganda blitz, kiima šest prvin: 1. temelji na dramatičnih novih dokazih, 2. komunikacija je emocionalno zelo intenzivna, ogorčena, 3. navidezno podprta s strani korporativnih medijskih ekspertov/akademikov, 4. obsoja vsakogar, ki dvomi v navidezen konsenz, 5. vključuje naključno tempiranje, 6. zanjo je značilna tragikomična moralna disonanca.

Kar sta avtorja ugotovila na primeru vojne v Iraku, Libiji in Siriji, velja – mutatis mutandis – tudi za Covid. Z ustrahovanjem, represijo in moralno paniko (glej Cohenov model moralne panike) ni možno iziti iz trenutne krize. Bojim pa se, da je slednja le epifenomen tega, ker je Foucault imenoval biopolitika, in uvod v čedalje večje ukinjanje človekovih pravic. Kot kažejo podatki švicarske neprofitne organizacije za raziskavo geopolitične propagande (SWPRS), se pod prisilo propagande za cepljenje cenzurira kritične glasove in zdravstvene pomisleke. Naši epidemiologi, pardon infektologi (Beović, Logar, Krek) so povsem izgubili zaupanje javnosti že z opravičevanjem nesmiselnih lockdownov, policijske ure in nošnjem mask na prostem, še bolj pa s klavrnimi apologijami zavoženega produkta – kot je npr. cepivo AstraZeneca, za katero so vehementno trdili, da ni krivec za fatalne stranske učinke pri nekaterih mlajših ženskah, marveč so to kontracepcijske tablete (katerih kolateralni učinki se, začuda, pojavijo tudi v »kombinaciji« z AZ). Odstotek je po optimističnem verovanju »statistično zanemarljiv«. Veliko držav EU je potem cepljenje z AZ vseeno prekinilo, v Južni Afriki pa so ga opustili, ker je (tam) le 10% učinkovito. Še bolj absurdna je njihova PCT diktatura.

Tudi vsemogočni Pfizer ima lahko hude stranske učinke, tudi (celo)pri mlajših, o čemer pišejo tudi na SWPRS, pa tudi na inicativi slovenskih zdravnikov https://www.slovenskizdravniki.si/.

Zableženih je bilookoli 25.000 smrtnih izidov po cepljenju in tisoče stranskih učinkov, kar je statistično majhen del, a statistika je tako »spodbudna« veda, kadar gre za opravičevanje drastičnih ukrepov in politik. Cenzura pa deluje tudi na Facebooku, ki je izbrisal skupino »Žrtve cepljenja proti Covidu«, ki je štela 120.000 uporabnikov. SWPRS tudi opozarja, da je do odobritve cepiva prišlo sumljivo hitro.

Moralna dilema je sledeča, če povzamem SWPRS:

»The main issue, however, is that severe and fatal covid vaccine adverse events may affect young and healthy peopleat very low risk of severe covid, as well as people who already had covid. In fact, some of the most serious covid vaccine adverse events, such as myocarditis (heart inflammation) and cerebral venous thrombosis (blood clots in the brain), primarily affectyounger people.«

(virhttps://swprs.org/covid-vaccines-deaths/)

V zvezi z delto različico virusa, pa je opazen trend k neučinkovitosti cepiva, zato tudi strokovnjaki sami sproti prilagajajo svoje trditve, češ da res ne ščiti (povsem) pred okužbo, marveč le pred hujšim potekom bolezni. Najnovejša študija kaže, da je učinkovitost cipiv Pfizerja in Moderne proti delti z 91 padla na 66 odstotkov.

Celo pri Pfizerju sami očitno ne verjamejo tako zelo v učinkovitost svojega produkta, saj priporočajo še tretji odmerek. Ko bodo morda priporočili še četrti, bo celo najbolj naivnim kapnilo, da čudežno cepivo mogoče ne deluje. Zdravilo ivermektin pa farmacevtski giganti še blokirajo (četudi ne povsod uspešno). Pomenljivo pa je tudi, da EU sabotira ruski Sputnik.

Ožigosati vse, ki nasprotujejo cepljenju s pristaši »teorije zarot« – kar je storil zadnjič tudi prof. Rudi Rizman, ki naj bi bil »kritičen sociolog«, kot pred njim tudi zravnik-poet Alzojz Ihan, kemika Roman Jerala in Borut Štrukelj, pa tudi filozofa Peter Klepec in Samo Uhan, antropologinjaVesna-Vuk-Godina, pravniki kot so Dino Bauk, Kovačič-Mlinar itd. – je tipičen aroganten diskurz elit.

Sam nisem apriorno proti cepljenju, menim le, da je bil razvojni čas cepiv prekratek in da slednje zahteva svoj čas (previdnostno načelo), ob dejstvu, da virus stalno mutira. Kdor meni, da ga cepivo ščiti, in se počuti ogroženega, naj se le cepi (recimo starejši, rizične skupine); prelagati odgovornost na adolescente, mlajše in srednjo generacijo, zato, da bi zaščitili tiste starejše, ki se nočejo cepiti, pa je absurd. Elite vedno zlorabljajo besedo »odgovornost« in jo pripisujejo tistim z majhno družbeno močjo (prekariat). Spomniti se moramo, da je veliko nevarnih virusnih izbruhov v zadnjih desetletjih zakrivilo ravno človekovo poseganje v naravo, v želji za čedalje večjim profitom. Tako je bilo z virusom HIV, tako je bilo z Ebolo.

Trenutne krize ni moč razumeti kot singularnega dogodka, marveč kot epizodo v mreži dominacijskih stanj, ki konsolidirajo oblast elit. Pod dežnikom anticepilcev(pejorativno) oz. nasprotnikov cepljenja (evfemistično) nedvomno najdemo tudi posameznikez bizarnimi prepričanji, slednjih pa ni smotrnoimeti zatipičnepredstavnike nasprotnikov cepljenja in/ali protislovnih pandemičnih ukrepov, niti ni mogoče s kolonizacijo zdravega razumaovreči vse utemeljene pomisleke (zlasti glede učinkovitosti cepiv).

Doktrina šoka se ni končala z invazijo na Irak, kot odgovor na 11. september, niti ne z zadnjo ekonomsko krizo; Covid je le njena trenutna etapa, ki vodi v čedalje večje »nadzorovanje in kaznovanje« (Foucault) in odmiranje subjektivnosti, pod pretvezo varnosti. Ne gre za zanikanje realnega medicinskega problema in nujnih ukrepov, marveč za nasprotovanje politični instrumentalizaciji epidemije za disciplinarne namene.

Našo generacijo (»izgubljena generacija«) so uničevali socialno-ekonomsko z liberalizacijo trgov po razkroju Jugoslavije; milenijce bodo s še tršimi prijemi – če se ne bodo uprli. Kaj se bo zgodilo z necepljenimi/premalo-cepljenimi in z oporečniki? Bodo morali nositi Davidovo zvezdo? Jih bodo zaprli v geto? Kdo bo plačal naslednjo ekonomsko krizo?

Dr. Figelj, ki je lani spregovoril na RTV SLO, da je Covid »minoren medicinski problem«, in poželel pogrom iz svoje stroke, je hotel samo poudariti, da je v celoti vseh obstoječih bolezni Covid manjši problem, in da ne moremo ukinjati ostalih zdravstvenih storitev zato, da ga omejimo. Nekateri zdravniki že opozarjajo, da utegne biti cena za tako miopijo višja od cene žrtev Covida. Primerjati Covid s špansko gripo – 25-50 milijonov mrtvih, zlasti med mlajšimi (povratniki z bojišča v 1. SV vojni) ali s kugo ali z Ebolo (ki so jo komaj zamejili na izvoru), je absurd. V luči podnebnih sprememb in lakote, ki vsako leto zahteva 9 milijonov žrtev (od tega veliko otrok), da ne govorimo o prihodnosti, je to res manjši problem.

Še en podatek: v Sibiriji, zaradi tajanja permafrosta, prihajajo na plan tudi mnogo hujši virusi, med njimi tudi virus, ki je 8000 krat večji od vseh poznanih. Treba je torej pogledati celo sliko, preden razglašamo apokalipso zaradi Covida.

Že Snowden je opozarjal na zlorabo sedanje pandemije za globalno nadzorovanje – dobrodošli v l. 1984! Če vas bodo pozimi slučajno ustavili pred vhodom v trgovino z živili, ker ne boste imeli PCT potrdila, in boste ostali lačni, vedite, da je igra končana. Če se takrat ljudje ne bodo zavzeli za svojo svobodo, na trgih in ulicah, in si jo izborili, potem je dokončno zmagala morala sužnjev (Nietzsche).

 

Tomaž Janežič, pisatelj

 

Japajade... so se cepili dvakrat in zdaj je konec...:( kje pa... še vedno morajo nositi masko, še vedno morajo imeti PCT... ja ja, ljudje se bodo prebudili in mnogi bodo znoreli, ko bodo videli, kaj jim je Globoka Država in Gestapovci naredili... vsi ti že zdaj gledajo, da se skrijejo... ker jadna jim majka, ko bodo ljudje zvedeli, kdo je kriv za to, kar se jim dogaja!

Žolnir = si tudi ti špicelj? Groza, kaj se dogaja s Slovenijo! Zakaj bi človek rabil PCT, če ne obstaja niti virus, niti epidemija? Zakaj? A lahko nehate oblastnikom lesti v rit! A se lahko zavzamete za človekove pravice! Zelo kmalu bo prišla resnica na dan, kaj boš pa potem? Tomaž Janežič! Bravo!

Toje je povzetek dveh pisem, ki so mi ju objavili v Mladini v septembru, pozneje so mi nehali objavljati - cenzura deluje tudi tam kot na RTV sSLO.