Članek

vojna in turizem

»Polomljene oljčne vejice«. Turizem je ena od teh!

Rešitve? Začasne!!? Kako!?

Objavljeno Oct 11, 2023

V zadnjih letih je veljalo, da bi lahko bil turizem tista oljčna vejica za izboljšanje odnosov med Izraelom in preostalim Bližnjim vzhodom, v prihodnosti pa bi lahko odigral to spravno vlogo v regiji, menijo poznavalci. »Vsekakor je turizem ključen. Vsaka pametna občina in država bi morala vedno več vlagati v promocijo svojega turističnega produkta, v primeru konfliktov pa je turizem lahko posrednik za ogrevanje odnosov med državama, saj bo še dolgo -trajne in trajne koristi iz njihovih gospodarskih odnosov«.
Turizem v Evropi in Severni Afriki je letos doživel več izrednih razmer, zaradi česar je v določenih delih dokončno okrevanje turistične industrije na ravni pred pandemijo prestavljeno .

Turizem je podvržen najrazličnejšim izzivom z vseh zornih kotov. Po drugi strani pa turisti radi potujejo. Radi potujejo in to jim je manjkalo. Sedaj se vidi zelo velik interes ljudi, ki želijo uživati življenje. ker je to čas, ki ga zamujajo, ni nikogar, ki bi jim ga vrnil. Z dobro komunikacijo iz destinacij, z dobrimi ukrepi za varnost in brezskrbnost turistov, z dobrimi letalskimi linijami in stiki z določenimi državami, zagotovo lahko razvije turizem tako, da bo trajnosten in kljub izzivom presegel raven iz leta 2019«. In sedaj spet en velik kamen na »cesto« turizma, ki se ga ne da zaobiti. Morda ga je treba prebiti in razbiti, z občutkom in znanjem.

Rešitve?Začasne!!? Kako!?

Kaj lahko destinacije, ki jih je prizadela vojna, naredijo za hitro okrevanje turizma? Po vojnih obdobjih, t.i vojaški turizem. Kaj to pomeni za destinacije, ki jih je prizadela vojna? Ali prav zadaj tam? Kaj se lahko naučimo iz vojne v Ukrajini in njenega vpliva na sektor? Katere destinacije pri nas so med najbolj privlačnimi za izraelske turiste? V katero smer se razvija turizem v Izraelu in kaj so razlogi za pričakovane rekordne rezultate? Kakšen vpliv bo imela vojna na druge države v regiji? Ali imajo turisti iz naših koncev razlog več za odpoved potovanja v Egipt in Jordanijo? Katere alternativne destinacije ponujajo organizatorji potovanj, ko so načrtovana potovanja v Izrael odpovedana?
Ko je šok, se ne da določiti kako in kaj. Pa vendar. Turisti in turizem ne smejo zastati. Če se ustavi delovanje turističnih tokov in se ne najde morebitna alternativna destinacija, alternativa bo »propad« več gospodarskih vej, pri nas in drugje. Tudi v takšnih razmerah ekonomika in ekonomija kažeta da je gibanje nujno in premiki po šokantnem zastoju prav tako.


Vane T. Costa
Foto: Ralf Roletschek

#Evropa #Svet #turizem #potovanja