Članek
Makovo olje
Objavljeno Jun 08, 2015

MAKOVO OLJE:
Prvi zapisi o uporabi makovega olja v zdravilne namene segajo v Mezopotamijo, v stari Grčiji pa so ga zmešanega z vinom in medom uporabljali pred tekmovanji za dvig energije in izboljšanje vzdržljivosti.

Že stoletja so znani njegovi učinki za izboljšanje koncentracije in krepitev delovanja živčnega sistema.

Še posebej blagodejno je za prebavne težave, pomirja in sprošča napetosti v trebuhu, izboljšuje prebavo ter delovanje trebušne slinavke, jeter in nadledvične žleze.

Dolgoročno lahko izboljšuje tudi vid.

Za preventivo pri omenjenih težavah je najbolje, če makovo olje uživamo trikrat na dan, po eno čajno žličko pred jedjo.

Če olje žvrkljamo, se prav tako sprostijo napetosti v trebuhu, s tem pa dobro prekrvavimo tudi roke, noge in glavo.

MAKOVO OLJE je pri nas nekoliko manj poznano, vendar po svoji kakovosti prav nič ne zaostaja za drugimi rastlinskimi olji.
MAKOVO OLJE pa ima drugače dolgo zgodovino, saj so ga poznali že v Egiptu, uporabljali so ga tudi stari Grki in kasneje Rimljani.
Za pridobivanje makovega olja se uporablja vrtni mak, katerega znanstveno ime je Papaver somniferum, ki v dobesednem prevodu pomeni »uspavalni mak«. Gre za vrsto maka, iz katerega se pridobiva tudi opij, od tod tudi »narkotično« ime, vendar sama makova zrna ne vsebujejo narkotičnih sestavin.
MAKOVO OLJE ima nekoliko sladkast okus in je vir cinka in joda. Vsebuje tudi vitamin E, ki je blagodejen za kožo, njegovo bogastvo pa se seveda skriva v visokem deležu esencialnih nenasičenih maščobnih kislin. S tem ga uvrščamo med fiziološko visoko kakovostna jedilna olja.
Zdravje in MAKOVO OLJE si gotovo lahko podata roke. To lahko z zagotovostjo potrdijo vsi tisti, ki ga že dolgo uživajo in si z njegovo pomočjo uravnavajo količino HOLESTEROLA v krvi, zdravijo nepravilno delovanje ščitnice ter spolne žleze. MAKOVO OLJE med drugim odlično vpliva tudi na presnovo, zato ga uporabljajo pri hujšanju. Že dolgo je znan med športniki, ki so ga zmešanega z medom pili za zdravje in boljšo vzdržljivost. Z makovim oljem lahko pomirimo in sprostimo napetosti v trebuhu, poskrbimo za dobro prekrvavitev svojega telesa ter izboljšamo prebavo in delovanje trebušne slinavke, jeter in nadledvične žleze. Ker dobro vlaži in greje kožo, ga pogosto zasledimo tudi v kozmetičnih izdelkih.
Nenazadnje pa MAKOVO OLJE uporabljamo predvsem v kulinariki. Dodajamo ga k že pripravljenim jedem vseh vrst, saj s segrevanjem in pregrevanjem izgubi svoje kvalitete. Z njim lahko na primer izvrstno izboljšamo okus testenin in krompirja.
Največji pridelovalci maka v Evropi so Nemčija, Grčija, Bolgarija, Makedonija in Turčija, množično pa ga gojijo predvsem na bližnjem in srednjem vzhodu ter v severni Afriki. Žal je v večini primerov v ospredju pridelovanje opija, ki ga nadzorujejo regionalne in mednarodne kriminalne mreže. Tako se maku dela krivica, saj človek s tem zlorablja darilo narave, ki bi ga naj uporabljal izključno za svoje zdravje.
Cena za 250 ml makovega olja je 13,90€,
Naročite ga lahko na telefonsko številko:040/807-646 ali 040/300-429 ali pa ga kupite v naši trafiki in trgovini Steb'r na Vrhniki (pri NLB). Ob petkih in sobotah nas dobite na Sodnijskem trgu na Vrhniki.