
Sledi vam
ugrabljena
PAKET:
3x sadno pismo
3x sadni lonček
3x jabolčna marmelada
Opis: 𝓑𝓮𝔃𝓮𝓰 𝓳𝓮 𝓿 𝓶𝓪𝓻𝓼𝓲𝓴𝓪𝓽𝓮𝓻𝓮𝓶 𝓰𝓸𝓼𝓹𝓸𝓭𝓲𝓷𝓳𝓼𝓽𝓿𝓾 𝓷𝓮𝓹𝓸𝓰𝓻𝓮š𝓵𝓳𝓲𝓿𝓪 𝓻𝓪𝓼𝓽𝓵𝓲𝓷𝓪. 𝓩𝓮𝓵𝓲šč𝓪𝓻𝓳𝓲 𝓹𝓻𝓲𝓹𝓸𝓻𝓸č𝓪𝓳𝓸 𝓹𝓲𝓽𝓳𝓮 𝓫𝓮𝔃𝓰𝓸𝓿𝓮𝓰𝓪 č𝓪𝓳𝓪 𝓿 č𝓪𝓼𝓾 𝓹𝓻𝓮𝓱𝓵𝓪𝓭𝓷𝓲𝓱 𝓸𝓫𝓸𝓵𝓮𝓷𝓳 𝓲𝓷 𝓹𝓻𝓲 𝓽𝓲𝓼𝓽𝓲𝓱 𝓫𝓸𝓵𝓮𝔃𝓷𝓲𝓱, 𝓴𝓪𝓽𝓮𝓻𝓲𝓱 𝓼𝓽𝓪𝓷𝓳𝓮 𝓼𝓮 𝓱𝓲𝓽𝓻𝓸 𝓹𝓸𝓹𝓻𝓪𝓿𝓲 𝓻𝓪𝓿𝓷𝓸 𝔃 𝓶𝓸č𝓷𝓲𝓶 𝓹𝓸𝓽𝓮𝓷𝓳𝓮𝓶.
Bezgov čaj med drugim tudi čisti kri. Vendar, pozor! Prepričanje, da se potite, ker pijete vroč čaj, je zmotno. Raziskave so pokazale, da na potenje vplivajo predvsem snovi, ki jih vsebujejo bezgovi cvetovi in ne toplota čaja. Ta ne igra nobene vloge pri tem. Povsem zadosti je, če pijete mlačen čaj – kljub vsemu bo poskrbel za pričakovano potenje telesa.
Opis: 𝓟𝓸𝓼𝓾š𝓮𝓷𝓪 𝓬𝓲𝓽𝓻𝓸𝓷𝓴𝓪 𝓲𝓶𝓪 𝓿𝓼𝓮𝓼𝓽𝓻𝓪𝓷𝓼𝓴𝓸 𝓾𝓹𝓸𝓻𝓪𝓫𝓸. 𝓛𝓪𝓱𝓴𝓸 𝓳𝓸 𝓾𝓹𝓸𝓻𝓪𝓫𝓲𝓶𝓸 𝓴𝓸𝓽:
ČAJ: Učinkuje pri prebavnih motnjah. Žlički zelišča prelijemo s skodelico vrele vode, namakamo pet minut in precedimo ter popijemo dve skodelici na dan po glavnih obrokih.
TINKTURA: Pri želodčnih tegobah ga priporočajo kotr tinkturo s katero masiramo trebuh. V četrt litra alkohola namočimo pet listov. Tinktura naj stoji tri dni, nato je primerna za uporabo.
KOPEL:Liste nadevamo v platneno vrečko, ki jo položimo v vodo.
DIŠAVA: S suhimi listi lahko odišavimo perilo. Skupaj z meto, meliso in drugimi zelišči jo uporabljajo v dišečih blazinicah, ki naj bi ugodno vplivale na dihala in pomirjale. Lahko pa si z njenimi listi zdrgnemo dlesni in zobe ter tako odpravimo slab zadah ali celo ublažimo zobobol.
Opis: 𝓚𝓸𝓹𝓻𝓲𝓿𝓲𝓷 č𝓪𝓳 𝓳𝓮 𝓸𝓭𝓵𝓲č𝓷𝓸 𝓼𝓻𝓮𝓭𝓼𝓽𝓿𝓸 𝔃𝓪 𝓶𝓸č, 𝓼𝓪𝓳 𝓷𝓪𝓳 𝓫𝓲 𝓼𝓹𝓸𝓭𝓫𝓾𝓳𝓪𝓵 𝓪𝓹𝓮𝓽𝓲𝓽, 𝓸𝓻𝓰𝓪𝓷𝓲𝔃𝓶𝓾 𝓸𝓶𝓸𝓰𝓸č𝓪𝓵 𝔃𝓪𝓭𝓸𝓼𝓽𝓮𝓷 𝓿𝓷𝓸𝓼 ž𝓮𝓵𝓮𝔃𝓪, 𝓽𝓮𝓻 𝓹𝓸𝓶𝓪𝓰𝓪𝓵 𝓹𝓻𝓲 𝓹𝓻𝓮𝓹𝓻𝓮č𝓮𝓿𝓪𝓷𝓳𝓾 𝓸𝓫č𝓾𝓽𝓴𝓪 𝓾𝓽𝓻𝓾𝓳𝓮𝓷𝓸𝓼𝓽𝓲. 𝓟𝓻𝓲 𝔃𝓾𝓷𝓪𝓷𝓳𝓲 𝓾𝓹𝓸𝓻𝓪𝓫𝓲 𝓳𝓸 𝓼𝓿𝓮𝓽𝓾𝓳𝓮𝓳𝓸 𝔃𝓪 𝔃𝓭𝓻𝓪𝓿𝓵𝓳𝓮𝓷𝓳𝓮 𝓪𝓴𝓮𝓷, 𝓮𝓴𝓬𝓮𝓶𝓸𝓿, 𝓶𝓪𝓼𝓽𝓷𝓮 𝓴𝓸ž𝓮 𝓲𝓷 𝓹𝓻𝓱𝓵𝓳𝓪𝓳𝓪.
Recept za koprivin čaj:
Sestavine:
- 2 žlici koprivinih listov
- 250 ml vode
Priprava:
Sveže ali sušene liste koprive prelijte z vrelo vodo, pokrite s pokrovko pustite deset minut, nato jih precedite
Uporaba kot začimba: 𝓜𝓪𝓳𝓪𝓻𝓸𝓷 𝓵𝓪𝓱𝓴𝓸 𝓾𝓹𝓸𝓻𝓪𝓫𝓲𝓶𝓸 𝓴𝓸𝓽 𝔃𝓪č𝓲𝓶𝓫𝓸 𝓹𝓻𝓲 𝓳𝓾𝓱𝓪𝓱, 𝓹𝓻𝓲𝓴𝓾𝓱𝓪𝓱 𝓲𝓷 𝓶𝓮𝓼𝓷𝓲𝓱 𝓳𝓮𝓭𝓮𝓱. 𝓞𝓭𝓵𝓲č𝓷𝓸 𝓲𝔃𝓫𝓸𝓵𝓳š𝓪 𝓸𝓴𝓾𝓼 𝓼𝓿𝓲𝓷𝓳𝓼𝓴𝓲 𝓹𝓮č𝓮𝓷𝓴𝓲 𝓲𝓷 𝓹𝓮𝓻𝓾𝓽𝓷𝓲𝓷𝓲. 𝓟𝓸𝓭𝓪 𝓼𝓮 𝓽𝓾𝓭𝓲 𝔃𝓲𝓶𝓼𝓴𝓲𝓶 𝓮𝓷𝓸𝓵𝓸𝓷č𝓷𝓲𝓬𝓪𝓶 𝓲𝔃 𝔃𝓮𝓵𝓳𝓪, 𝓻𝓮𝓹𝓮 𝓲𝓷 𝓴𝓸𝓵𝓮𝓻𝓪𝓫𝓮.
Uporaba v obliki čaja: 𝓤𝓹𝓸𝓻𝓪𝓫𝓲𝓶𝓸 𝓹𝓪 𝓰𝓪 𝓵𝓪𝓱𝓴𝓸 𝓽𝓾𝓭𝓲 𝔃𝓪 č𝓪𝓳. 𝓥 𝓵𝓳𝓾𝓭𝓼𝓴𝓮𝓶 𝔃𝓭𝓻𝓪𝓿𝓲𝓵𝓼𝓽𝓿𝓾 𝓼𝓮 𝓳𝓮 𝓸𝓭 𝓷𝓮𝓴𝓭𝓪𝓳 𝓾𝓹𝓸𝓻𝓪𝓫𝓵𝓳𝓪𝓵 𝔃𝓪 𝓹𝓸𝓼𝓹𝓮š𝓮𝓿𝓪𝓷𝓳𝓮 𝓹𝓻𝓮𝓫𝓪𝓿𝓮, 𝓹𝓻𝓲 𝓹𝓻𝓮𝓱𝓵𝓪𝓭𝓲𝓱 𝓹𝓻𝓮𝓫𝓪𝓿𝓲𝓵, 𝓵𝓪𝓳š𝓪𝓷𝓳𝓾 𝓽𝓮ž𝓪𝓿 𝔃 𝓭𝓲𝓱𝓪𝓵𝓲, 𝓪𝓼𝓽𝓶𝓸 𝓲𝓷 𝓴𝓪š𝓵𝓳𝓮𝓶. Š𝓮 𝓹𝓸𝓼𝓮𝓫𝓮𝓳 𝓹𝓪 𝓹𝓻𝓲𝓹𝓸𝓶𝓸𝓻𝓮 𝓴 𝓵𝓪𝓳š𝓪𝓷𝓳𝓾 𝓫𝓸𝓵𝓮č𝓲𝓷 𝓸𝓫 𝓶𝓮𝓷𝓼𝓽𝓻𝓾𝓪𝓬𝓲𝓳𝓲.
Opis: 𝓖𝓻𝓶𝓼𝓴𝓲 č𝓪𝓳 𝓳𝓮 𝓶𝓮š𝓪𝓷𝓲𝓬𝓪 𝓷𝓪𝓻𝓪𝓿𝓷𝓲𝓱 𝔃𝓮𝓵𝓲šč 𝓼𝓿𝓸𝓳𝓮𝓿𝓻𝓼𝓽𝓷𝓮𝓰𝓪 𝓸𝓴𝓾𝓼𝓪. 𝓟𝓻𝓮𝓹𝓾𝓼𝓽𝓲𝓽𝓮 𝓼𝓮 𝓸𝓴𝓾𝓼𝓾 𝓶𝓮š𝓪𝓷𝓲𝓬𝓮 𝔃𝓮𝓵𝓲šč, 𝓴𝓲 𝓼𝓸 𝓳𝓸 𝓷𝓪š𝓲 𝓰𝓻𝓶𝓼𝓴𝓲 𝔃𝓮𝓵𝓲šč𝓪𝓻𝓳𝓲 𝓼𝓴𝓻𝓫𝓷𝓸 𝓲𝔃𝓫𝓻𝓪𝓵𝓲 𝔃𝓪 𝓿𝓪𝓼.
Priprava: 𝓔𝓷𝓸 č𝓪𝓳𝓷𝓸 ž𝓵𝓲č𝓴𝓸 𝓹𝓻𝓮𝓵𝓲𝓳𝓮𝓶𝓸 𝔃 200 𝓶𝓵 𝓿𝓻𝓮𝓵𝓮 𝓿𝓸𝓭𝓮, 𝓹𝓾𝓼𝓽𝓲𝓶𝓸 5 - 8 𝓶𝓲𝓷 𝓲𝓷 𝓼𝓹𝓲𝓳𝓮𝓶𝓸 𝔃 𝓾ž𝓲𝓽𝓴𝓸𝓶.
Sestavine: melisa, meta, kopriva, bezeg, lipa, kamilica, citronka, rman, timijan, ognjič, mačja meta.
Uporaba kot začimba: 𝓚𝓸𝓽 𝔃𝓪č𝓲𝓶𝓫𝓪 𝓭𝓪𝓳𝓮 𝓹𝓸𝓼𝓾š𝓮𝓷 𝓹𝓮𝓽𝓮𝓻š𝓲𝓵𝓳 𝓸𝓴𝓾𝓼 𝓳𝓮𝓭𝓮𝓶, 𝓴𝓸𝓽 𝓼𝓸 𝓴𝓻𝓾𝓱𝓸𝓿𝓲 𝓬𝓶𝓸𝓴𝓲, 𝓹𝓮𝓽𝓮𝓻š𝓲𝓵𝓳𝓮𝓿 𝓴𝓻𝓸𝓶𝓹𝓲𝓻 𝓲𝓷 𝓶𝓮𝓼𝓷𝓲 𝓷𝓪𝓭𝓮𝓿.
Uporaba za čaj: 𝓘𝔃 𝓹𝓸𝓼𝓾š𝓮𝓷𝓮𝓰𝓪 𝓹𝓮𝓽𝓮𝓻š𝓲𝓵𝓳𝓪 𝓵𝓪𝓱𝓴𝓸 𝓷𝓪𝓻𝓮𝓭𝓲𝓶𝓸 𝓽𝓾𝓭𝓲 𝔃𝓭𝓻𝓪𝓿𝓲𝓵𝓷𝓲 č𝓪𝓳 𝔃𝓪 č𝓲šč𝓮𝓷𝓳𝓮 𝓵𝓮𝓭𝓿𝓲𝓬.
ČAJ ZA ČIŠČENJE LEDVIC - recept:
Peteršilj (10 dag opranega in na krpi posušenega) narežemo na manjše koščke, damo v posodo. Prelijemo ga z 1,5 litra vode in kuhamo 10 minut. Ohlajen čaj precedimo, nalijemo v steklenico in shranimo v hladilniku. Tako pripravljenega čaja popijemo kozarec na dan. Kura naj traja tri tedne. Z izločanjem urina izločamo iz telesa tudi strupe, odstranjujemo ledvični pesek in drobne ledvične kamenčke.
Opis: 𝓝𝓪𝓿𝓪𝓭𝓷𝓲 𝓳𝓸𝓰𝓾𝓻𝓽 𝓲𝔃 𝓭𝓸𝓶𝓪č𝓮𝓰𝓪 𝓴𝓻𝓪𝓿𝓳𝓮𝓰𝓪 𝓶𝓵𝓮𝓴𝓪 𝓳𝓮 𝓸𝓭𝓵𝓲č𝓮𝓷 𝓹𝓻𝓸𝓫𝓲𝓸𝓽𝓲𝓴, 𝓴𝓲 𝓾𝓰𝓸𝓭𝓷𝓸 𝓿𝓹𝓵𝓲𝓿𝓪 𝓷𝓪 𝓿𝔃𝓭𝓻ž𝓮𝓿𝓪𝓷𝓳𝓮 č𝓻𝓮𝓿𝓮𝓼𝓷𝓮 𝓶𝓲𝓴𝓻𝓸𝓯𝓵𝓸𝓻𝓮.
Povprečna hranilna vrednost v 100 g
Energijska vrednost 289KJ/69kcal
Maščobe 4,1 g
od tega nasičenih maščobnih kislin 2,4 g
Ogljikovi hidrati 4,6 g
od tega sladkor 4,6 g
Beljakovine 3,5 g
Sol 0,1 g
Opis: Sir za žar je primeren za peko na žaru ali v ponvi. Od običajnih sirov se razlikuje po tem, da se med segrevanejm ne stopi. Odlično se poda k solatam, burgerjem, tortiljam itd.
Lastnosti: Vsebuje mleko, kis in sol. Živilo je skladno z zagtevami standarda. Pridelano/predelano brez GSO. Hranite pri temperaturi do + 8 stopinj C.
Odličen recept za nabodala s sirom za žar:
Sir narežemo na enako velike kos. Dodamo še bučke, šampinjone, češnjev paradižnik ter rahlo pokuhan mladi krompirček. Nato pripravimo marinado: nasekljamo česen in peteršilj. Dodamo nekaj žlic oljčnega olja, ščepec soli in popra. Za konec pa še vejico timijana. Sestavine dobro premešamo. Nato marinado prelijemo čez zelenjavo in sir in pustimo, da vse skupaj stoji približno pol ure. Sestavine potem nataknemo na nabodala in jih hrustljavo zapečemo z vseh strani. Pa dober tek! :)
𝓞𝓹𝓲𝓼: 𝓢𝓲𝓻𝓸𝓽𝓴𝓪 𝓳𝓮 𝓽𝓮𝓴𝓸č𝓲𝓷𝓪, 𝓴𝓲 𝓷𝓪𝓼𝓽𝓪𝓷𝓮 𝓹𝓻𝓲 𝓲𝔃𝓭𝓮𝓵𝓸𝓿𝓪𝓷𝓳𝓾 𝓼𝓴𝓾𝓽𝓮 𝓲𝓷 𝓼𝓲𝓻𝓪. 𝓘𝓶𝓪 𝔃𝓷𝓪č𝓲𝓵𝓷𝓸 𝓻𝓾𝓶𝓮𝓷𝓸-𝔃𝓮𝓵𝓮𝓷𝓸 𝓫𝓪𝓻𝓿𝓸. 𝓥𝓼𝓮𝓫𝓾𝓳𝓮 𝓫𝓮𝓵𝓳𝓪𝓴𝓸𝓿𝓲𝓷𝓮 𝔃 𝔃𝓮𝓵𝓸 𝓿𝓮𝓵𝓲𝓴𝓸 𝓱𝓻𝓪𝓷𝓲𝓵𝓷𝓸 𝓿𝓻𝓮𝓭𝓷𝓸𝓼𝓽𝓳𝓸 𝓲𝓷 𝓳𝓮 𝓶𝓸č𝓪𝓷 𝓹𝓻𝓸𝓫𝓲𝓸𝓽𝓲𝓴. 𝓚𝓻𝓮𝓹𝓲 𝓲𝓶𝓾𝓷𝓼𝓴𝓲 𝓼𝓲𝓼𝓽𝓮𝓶 𝓲𝓷 𝓻𝓪𝔃𝓼𝓽𝓻𝓾𝓹𝓵𝓳𝓮𝓿𝓪𝓵𝓷𝓮 𝓶𝓮𝓱𝓪𝓷𝓲𝔃𝓶𝓮 𝓿 𝓽𝓮𝓵𝓮𝓼𝓾. 𝓢𝓲𝓻𝓸𝓽𝓴𝓸 𝓲𝔃𝓭𝓮𝓵𝓾𝓳𝓮𝓶𝓸 𝓿 𝓷𝓪š𝓲 𝓰𝓻𝓶𝓼𝓴𝓲 𝓼𝓲𝓻𝓪𝓻𝓷𝓲.
Povprečna hranilna vrednost v 100 g:
Energijska vrednost 183jkJ/64 kcal
Maščobe 0,36 g
od tega nasičene 0,2 g
Ogljikovi hidrati 5,14 g
od tega sladkorji 5,14 g
Beljakovine 0,85 g
Sol 0,1 g
eMesto
@emesto
ODPRITE SVOJO PAMETNO SPLETNO STRAN ALI TRGOVINO IN SE POVEŽITE V PAMETNA MESTA ↦ Platforma eMesto je namenjena povezovanju v lokalnih skupnostih. ↦ Vašo pametno stran in trgovino povežemo v omrežje do 212 pametnih mest. ✔ Vse informacije so vam na voljo na telefonski številki: 031 796888
Maribor eMesto
@maribor
Emesto je namenjeno digitalizaciji območja občine Maribor. Tukaj najdete vsebine, ki jih objavljajo lokalna podjetja, kmetije, društva in prebivalci. Če želite vsebino dodati to storite iz svojega profila, tako da pri objavljanju vsebine dodate trend #Maribor.
Šmartno pri Litiji eMesto
@smartnoprilitiji
Emesto je namenjeno digitalizaciji območja občine Šmartno pri Litiji. Tukaj najdete vsebine, ki jih objavljajo lokalna podjetja, kmetije, društva in prebivalci. Če želite vsebino dodati to storite iz svojega profila, tako da pri objavljanju vsebine dodate trend #SmartnopriLitiji.