Članek
Spremeniti sebe, ne drugih
Objavljeno May 10, 2020

Vedno iščemo problem v drugih, v sosedih, starših, partnerju, sistemu. Nikoli pa nismo pripravljeni priznati, da smo sami problem, ki ga moramo nemudoma začeti reševati. Edino soočenje s samim seboj je rešitev vsakršnega problema.

Zato spremenimo sebe in ne drugih. Vsi iščemo probleme v drugih in s tem dežurnega krivca za stanje, ki smo ga zelo pridno pridelali sami.

Kako se iskrena duša počuti takrat, ko vedno znova in znova zgreši in dobesedno potrosi po sebi blato??? Počuti se neizmerno slabo, ne more uiti svoji lastni vesti, ki jo še bolj vzpodbuja k rešitvi in odrešitvi problema. V sebi najgloblje prizna napako, vendar ji ego in ponos ne dovolita, da bi ta problem vzela za nekaj najčudovitejšega in najdragocenejšega na poti do osebne rasti.

Tu je ponovno na preizkušnji naše zavedanje. Če je to v rasti, potem bomo hitro razumeli, če pa je "ego - um - nezavedanje" močnejše, pa samo še bolj padamo v lastno brezno pogube.

Tudi sistem nas uči, da je problem nekje zunaj. To ni res. Problem si vsak ustvari sam in vedno ima na voljo rešitev, če jo je le pripravljen sprejeti. Tudi v tako imenovaniih "boleznih" pri pacientih zdravniki vedno iščejo le zunanje vplive. V zadnjem času k njim prištevajo še stres. Stres je edina beseda, ki so jo še pripravljeni izreči, vse ostalo posplošijo.

Pa še to - ali se sploh zavedajo, da je toliko, kot je ljudi na svetu, temu primerno tudi stresa. Vsaka duša ga doživlja drugače. V vsaki duši je srž problema drugačen. Tudi "blokade in bolezni" vsak posameznik doživlja po svoje in je neumno posploševati in primerjati enega z drugim. Vsak primer je specifičen in svoj, zato ga spoštujmo in bodimo pri tem le opazovalci.

Učimo se z opazovanjem, modrostjo, s srcem, z zavedanjem, da smo bogatejši za nekaj, kar ni mogoče kupiti niti z zlatom.

To je tukaj in sedaj. Tukaj je moč, tukaj je skoncentrirano najboljše, kar lahko sami sebi podarimo kot nekaj najdragocenejšega - in se za to iz srca zahvalimo.

Iz knjige: Kako zavestno živeti sedanji trenutek; iz poglavja: Spremeniti sebe, ne drugih

FB: Učbeniki za tretje tisočletje - Kako zavestno živeti sedanji trenutek