Članek
Biti sodnik ali opazovalec
Objavljeno Feb 06, 2021
Človek se hitro zaloti, da sodi takoj, ko nekaj ni po njegovi vzgoji, pričakovanjih ali pa naučenosti, je kritičen oz. sodniško razpoložen. Vendar, ko se zavemo, da to storimo, je zelo pomembno, da to uvidimo, da to spoznamo, da ne nadaljujemo istih dejanj. Lahko smo 99,5 % opazovalec in samo 0,5 % sodnik, vendar, kaj se zgodi, seveda zmagal je sodnik, ker je tisto, kar sodi, močnejše kot tisto, kar opazuje. Srce ne sodi, ampak samo je in nič ne obsoja, problem pa je naš um, on vedno sodi in seveda vedno želi biti pomemben in zadovoljen, je tako zelo pretkan, da nam vedno znova nagaja.

Vaja v opazovanju: namenite en dan samo opazovanju in zavedanju. Vsako sekundo se opazujte in ne sodite ne sebe in drugih, to pomeni brez kritike in obrekovanj, brez strahov, brez dvomov in brez očitkov drugim, kaj so naredili narobe ... Videli boste, da se boste ves čas morali opozarjati, da vam že misli delajo velike probleme in težave … Zato si na list papirja napišite, bodi opazovalec/-ka ... in ta listek cel dan imejte pri sebi, da ga gledate in ko pride misel ali kakršenkoli namig na kritiko ali sojenje, takoj prekinite misel ali izrečeno besed ... Če vam to uspe, potem ste naredili velik preskok in seveda napredovali v lastnem zavedanju. Tako se lahko človek vsak dan uri na svoji poti zavedanja.

Iz knjige: Življenje je pot; po poglavju: Biti sodnik ali opazovalec

*Višje zavedanje ne omogoča le boljšega zdravja, ampak predvsem modre življenjske odločitve. Zavedanje je ponovna pot do sebe in dejanska samopomoč oz. prisebnost v najboljšem pomenu te besede. Najmočnejše orodje za dvig zavedanja so Učbeniki za tretje tisočletje - duševno in telesno pomirilo.