Članek
Besede, besede, besede
Objavljeno Mar 19, 2021

Tokrat besede uporabljam za - besede. A bolj kot na besede same bi se osredotočila na širši pomen, ki ga imajo za nas, ter njihovo 'težo'.

Vedno so mi bili zanimivi ljudje, ki so malo govorili, a kar so povedali, so povedali smiselno - zadeli so 'žebljico na glavico'. Niso trošili svoje energije za stalno govorjenje, za izsiljevanje pozornosti nase preko govorjenja, za polnjenje tihih trenutkov med pogovorom ali z ubadanjem s potrebo, da imajo rešitev za vsako zadevo. Pa daleč od tega, da bi bili nesamozavestni ali necivilizirani. In pripišem jim lahko še, da so stali za svojimi besedami ter dane obljube tudi izpolnili.

Besede imajo moč, čeprav se to morda sliši klišejsko. A ne le to, kakšne besede izbiramo za svoje sporočilo, poslušalcu sporočamo tudi z nebesedno govorico. Preko te lahko celo prepoznamo, ali so besede usklajene z mislimi v govorčevi glavi. In ravno tu tiči zajec ... vsak zase se lahko vprašamo, v kakšni meri besede odražajo naše misli?

In če besede ostanejo le besede, lepe fraze, ki ne uzrejo 'svetlobe'? Na primer: 'Ja, saj vem, da bi moral-a ...'; 'O tem sem že veliko prebral-a / slišal-a ...' (potem bi bil pa že čas, da se to tudi udejani); ali pa 'Saj delam na sebi' (krasno, a 'delati' ni vedno enako 'narediti', lahko pa ostane le pri nameri) in tako naprej ...

Tu so torej še dejanja. Dejanja so sicer lahko usklajena z besedami, ni pa nujno, da tudi z mislimi. Tu lahko omenim še obljube, ki jih lahko človek trosi ob vsaki priložnosti, a do njihove izpolnitve ne pride. Obljuba dela dolg, pravi tudi slovenski pregovor. Obljuba je beseda in tudi v tem primeru ima moč.

Šele ko dosežemo popolno preslikavo misli v besede in dejanja, smo v popolnem notranjem miru - in to je le eden od učinkov. Potem odpadejo manipulacije, špekulacije, laži (kar neusklajenost misli in besed tudi so) in s tem povezane skrbi, da se ne bi zapletli.

Kaj nas stane, da se izvijemo iz začaranega kroga laži? Odločitev za iskrenost najprej do sebe in nato do drugih, 'kultiviranje' svojih misli, izbris prepričanja, da bomo drugim škodili, če povemo tako kot mislimo (seveda pri tem korektnost in občutek ne škodita), zdrava samozavest in velik ščep zavedanja, ki nam tudi pomaga, da so naše misli čiste ter da ne ostanemo samo pri besedah, ampak jih z dejanji tudi oživimo.

Marjetka Mihelčič

*Višje zavedanje ne omogoča le boljšega zdravja, temveč predvsem modre oz. razumske življenjske odločitve. Z njim dosledno naslovimo vse, kar smo hote ali nehote pometli pod preprogo, nevidno breme pa onemogoča, da stvari vidimo jasno in zaživimo v lastnem miru.

Zavedanje po poti univerzalne naravne resnice je povsem nevtralna  ponovna pot do sebe in dejanska samopomoč oz. prisebnost v najboljšem pomenu te besede. Temeljno orodje za dvig zavedanja so Učbeniki za tretje tisočletje, ki so duševno in telesno pomirilo. V njih je zapisano najmočnejše zavedanje. Največ posameznik naredi z globoko srčno namero, da se premaga in s sodelovanjem z brezpogojnimi naravnimi zdravilci - glasniki zavedanja

Več informacij: ucbeniki.za.tretje.tisocletje@gmail.com, 041 435 785 (Bogdan), FB: Učbeniki za tretje tisočletje - Kako zavestno živeti sedanji trenutek in Modrosti univerzalne naravne resnice