Članek
Ti, ti, ti, ego
Objavljeno Jun 16, 2022

Da, dajmo tokrat s prstom pokazati na ego J. Stric Ego nam zvesto 'stoji ob strani' malodane celo življenje. Včasih je večji, včasih manjši, včasih je zelo glasen, včasih čeblja v ozadju … Vedno pa na preži, da bi imel nadzor nad nami. Večkrat sem slišala komentar: »Ampak ego ni tako slab, če ga ne bi imeli, bi nas drugi pohodili.« Res je, v nekem obdobju nam je morda celo rešil življenje in smo mu lahko hvaležni. Lahko nam pomaga postaviti se zase. Vendar če bi takrat bili (in delovali) v srcu, bi se situacija lahko obrnila v za nas še bolj ugodno smer.

Ego se izbija z zavedanjem: višje je zavedanje, manjši je ego, manjše je zavedanje, večji je ego. Kadar smo na nizkih obratih zavedanja, drži stavek, ki ga lahko vzamemo iz nekega drugega konteksta: Z egom je težko, a brez ega je še huje.

Ego je pravzaprav nezavedni um – se pravi kadar mislimo, govorimo in delujemo v nezavedanju oziroma v zelo nizkem zavedanju. To pa pomeni, da nismo v stiku s samim seboj in univerzalno naravno resnico. Takrat so lahko naše misli, besede in dejanja usmerjena v iskanje koristi samo za nas oziroma za ljudi, ki smo jih vzeli pod svoje okrilje.

Tu nastopi egoizem, ki za sabo pusti razdejanje – bolečino, krivice, trpljenje, ločevanje, nezadovoljstvo. Ko pa spoznamo in se odločimo, da je univerzalna naravna resnica, ki vključuje tudi poštenost in pravičnost, edina prava pot, in začnemo dvigovati svoje zavedanje, začne pridobivati na veljavi zavedni um.

Zavedni um je torej um, ki je začinjen z veliko mero zavedanja. Imenujemo ga tudi razum (raz-um). Medtem ko je nezavedni um (ali ego) doma v glavi, je zavedni um (ali razum) doma v srcu. Srce pa ne ločuje, ne obsoja, ne spletkari, ampak išče rešitve, ki so dobre za vse. Morda takšna rešitev tudi koga zaboli ali misli, da se mu je zgodila krivica – a le, kadar je ta v egu in je podvržen njegovim spletkam in preračunljivosti.

Lahko pa iz srca delujemo zgolj navidezno in je to lahko prav tako delovanje iz ega. Sploh če še nismo izkusili čistega delovanja iz srca, nas um lahko hitro pretenta in prepriča, da smo z egom že 'opravili'. A ego ima toliko pojavnih oblik in preoblek, da šele, ko izostrimo svoje senzorje in smo neskončno iskreni do sebe, prepoznamo vsako njegovo najfinejšo kreacijo.

Marjetka Mihelčič

*Višje zavedanje ne omogoča le boljšega zdravja, temveč predvsem modre oz. razumske življenjske odločitve. Z njim dosledno naslovimo vse, kar smo hote ali nehote pometli pod preprogo, nevidno breme pa onemogoča, da stvari vidimo jasno in zaživimo v lastnem miru.

Zavedanje po poti univerzalne naravne resnice je povsem nevtralna ponovna pot do sebe in dejanska samopomoč oz. prisebnost v najboljšem pomenu te besede. Temeljno orodje za dvig zavedanja so Učbeniki za tretje tisočletje, ki so duševno in telesno pomirilo ter prostorsko zdravilo. V njih je zapisano najmočnejše zavedanje. Smisel življenja je namreč biti zavedanju in živeti sebe. Največ posameznik naredi z globoko srčno namero, da se premaga in s sodelovanjem z brezpogojnimi naravnimi zdravilci - glasniki zavedanja

Več informacij: ucbeniki.za.tretje.tisocletje@gmail.com, 041 435 785 (Bogdan), FB: Učbeniki za tretje tisočletje - Kako zavestno živeti sedanji trenutek in Modrosti univerzalne naravne resnice