Članek
Je veganstvo res elitizem?
Objavljeno Nov 21, 2015
Nekateri ljudje namigujejo, da se imamo vegani za "nekaj več". Pravijo, da je veganstvo nekakšen "elitizem". 
Kakšen nesmisel!
Elitizem pomeni verjeti v lastno večvrednost in pripisovati manjšo moralno vrednosti "podrejenemu, manjvrednemu" bitju. 
Ne potrebujemo niti 3 sekunde razmisleka, da ugotovimo, da je veganstvo vse kaj drugega kot elitizem. Namreč, veganstvo pomeni zavračanje ideje, ki trdi, da je prav izkoriščati čuteča bitja ker naj bi bila "manjvredna".
Ne-vegani (oz. vsejedci) so tisti, ki verjamejo v manjvrednost živali, saj jim to omogoča, da sploh lahko jedo živali. Oni so tisti, ki sprejemajo elitizem. 
Bi se morali vegani imeti za "boljše" od ne-veganov? 
Ne, seveda ne. Ne gre za obsojanje ljudi, temveč za vrednotenje moralnosti nekega stališča.

Je vegansko etično stališče enakopravnosti boljše od stališča, ki pravi, da je moralno sprejemljivo izkoriščati ranljiva čuteča bitja? 
Da, vsekakor. Moralno stališče je vedno boljše od nemoralnega. Stališče, ki ščiti osnovne pravice je vedno boljše od tistega, ki osnovne pravice krši.

Reči, da je veganstvo elitizem, je kot bi rekli, da je elitizem verjeti v moralno enakovrednost in enakopravnost vseh ljudi.

Naslednjič, ko vam nekdo navrže, da je veganstvo "elitizem", izkoristite priložnost in ga na prijazen način poučite o tem, da je resnica ravno obratna.  
 
***********

Če še niste vegan, prosim postanite vegan. Veganstvo pomeni nenasilje. V prvi vrsti gre za nenasilje do drugih čutečih bitij, a tudi za nenasilje do Zemlje [1,2,3,4] in do samega sebe [1,2,3,4,5,6,7,8]. 

Če so živali moralno pomembne, potem veganstvo ni opcija - je nuja.

Vse o tem zakaj in kako postati vegan: www.howdoigovegan.com