Članek
Materinski dan?
Objavljeno Mar 25, 2016

Danes je materinski dan.

.   

Ni boljšega načina za praznovanje materinskega dne kot prenehati podpirati izkoriščanje ne-človeških mater, ki ga predstavljajo mleko, mlečni izdelki in jajca.

.   

Krava, ki je izkoriščana za mleko, je vsako leto nasilno oplojena in prikrajšana za svoje otroke, saj so ji odvzeti kmalu po skotitvi. Kravja mater je bodisi breja bodisi v obdobju laktacije 9 do 10 mesecev v letu, in po skotitvi teličkov se jo vsakič znova prisili v nov cikel nasilne oploditve, brejosti in laktacije.

.   

Vse teličke odtrgajo od svojih mater že po nekaj dneh, kar tako kravi kot njenim otrokom povzroči grozljivo travmo. Nekatere telice se nadalje vzreja z namenom, da se jih spremeni v krave mlekarice ter tako doživijo usodo svojih mater, medtem ko so preostali otroci (nekatere telice in vsi telički) ubiti in prodani kot teletina. Ljudje smo edina vrsta, ki se je odločila, da bo pila mleko samic druge vrste in v ta namen zasužnjevala te samice in ubijala njihove otroke.

.   

Mnoge ekološke ali "domače" mlekarne oglašujejo svoje proizvode s posnetki "srečnih" krav. V resnici pa beseda "ekološko" pomeni zgolj to, da kravam dajejo hrano, ki ne vsebuje antibiotikov ali rastnih hormonov, medtem ko so celo v "najboljših" okoliščinah krave še vedno trpinčene. In prav vse te matere – tako na industrijskih farmah kot ekoloških kmetijah – končajo v istih klavnicah. Vse so ubite po 4 do 5 letih življenja oz. v trenutku, ko fizično in psihično ne zmorejo več nenehnih ciklov oplojevanja in kraje svojih otrok ter jim produktivnost mleka upade. (Mimogrede, naravna življenjska doba krave je sicer 25 do 35 let, kar pa seveda ni dovoljeno doživeti niti eni izmed njih.) 

.    

Ne obstaja "humano" mleko ali katerokoli drugo "humano" živilo živalskega izvora. 

Prav vsa zahtevajo trpljenje. 

Vsa zahtevajo smrt. 

In vsa vsebujejo nepravičnost.

.   

Enako trpljenje in nepravičnost doživljajo tudi kozje matere, kokošje matere, matere ovčke in vse ostale živalske matere, ki se jim takoj po rojstvu ukrade, proda in ubije njihove otroke - in to zgolj zato, ker človek uživa v rezultatih tega trpljenja (mleku, jajcih, mesu, itd.). Nobene potrebe. Nobene nuje. Le užitek. 

.   

Zato danes, ko slavite materinskost, razmislite o trpljenju in smrti, ki ju podpirate le zato ker uživate v okusu mleka, sira, masla, jogurta, smetane, sladoleda, mlečne čokolade, itd. Razmislite o tem kaj to pomeni za krave, nežne matere, ki jih izkoriščamo. Vprašajte se, če je vredno. Če vaše srce pravi »ne«, postanite vegan. Obstaja veganstvo in obstaja izkoriščanje živali. Tretja možnost ne obstaja. Če nismo vegani, potem osebno sodelujemo pri popolnoma nepotrebnem okoriščanju na račun ranljivih in nemočnih. 

Biti vegan je vaša osebna zaprisega k zavrnitvi nasilja do drugih čutečih bitij, do samega sebe in do narave, od katere je odvisen obstoj vseh nas. 

.   

Danes je materinski dan. Prosim ne obdarujte svojo mamo z ničemer kar je zahtevalo nasilje do druge mame. Vsa živila živalskega izvora vsebujejo nasilje do mater. Naj bo danes, in vsi nadaljnji dnevi od zdaj naprej, veganski dnevi.

.    

Naj bodo mir, svoboda, varnost in ljubezen tista darila, ki jih danes vse matere delijo s svojimi otroki.  

.   

Leon Kralj 

.    

Sorodne teme (kliknite na povezavo): 

3. Doslednost.