Dan 173: Nasveti za uporabo FaceBook omrežja

Objavil/a Valentin Rozman, dne 2014-03-22 ob 09:26:08

Obstajajo različna spletna socialna omrežja. Ob prvih pojavitvah spletnih omrežij je bilo zelo popularno, da si imel svojega avatarja, torej nek nadimek in slikico, ki je izražala tvojo osebnost. Spletno omrežje lahko uporabnik uporablja za spoštljivo komunikacijo z drugimi udeleženci, lahko pa preko njega žali in napada druge, oziroma izvaja sovražni govor. Takšne udeležence se seveda nato želi odkriti, identificirati ter jim onemogočiti nadaljno zlorabo. To pa je težko doseči, če oseba v svojem osebnem splenem profilu uporablja nadimek, avatar oziroma lažno ime. Poleg tega se je ugotovil zanimiv psihološki fenomen, da se vsaka oseba veliko bolj nekontrolirano izraža, če uporablja na spletnem profilu lažno identiteto, kljub temu, da njen osnovi namen ni sovražni govor. Zamaskirana osebnost torej že sama po sebi pomeni večjo stopnjo nasilja in neogovornega obnašanja preko spletnih socialnih omrežij. In to je tudi razlog, zakaj so omrežja, kot je FaceBook zelo strogi in vztrajni glede tega, da vsaj v svojem profilu uporablja svoje resnično ime ter priimek.

Pred nekaj leti sem tudi jaz ustvaril svoj FaceBook profil in potem sem opazil, da nekatere osebe upoštevajo pravila in uporabljajo svoje pravo ime ter priimek v profilu, nekatere pa ne. Eden izmed razlogov je seveda ta, da se ljudje tega pravila ne zavedajo, nekateri pa se tega zavedajo, vendar namenoma uporabljajo lažna imena oziroma nadimke. Nekateri od teh želijo izražati svojo specifično osebnost oziroma zastopajo podjetje ali skupino, nekateri pa se skrivajo pred tem, da bi jih drugi odkrili, ali pa jih je celo strah kraje osebne identitete. Jaz se vsekakor strinjam s tem, da je zlorabe veliko lažje preprečiti, če se prakticira čim večja transparentnost na vseh ravneh družbenega delovanja in zato podpiram uporabo prave identitete tudi na FaceBook omrežju. Zoprno mi je tudi, da nekoga osebno spoznam, ko se želim z njim povezati preko FaceBooka, pa ga ne najdem, ker tam uporablja lažno ime.

Marsikdo tudi ne ve tega, da je možno ustvariti tri vrste FaceBook prisotnosti. Eno je FaceBook profil (profile), ki se ga sme ustvariti samo za namene predstavitve resničnega človeškega bitja in mora nositi pravo ime ter priimek osebe. Drugo soFaceBook strani (pages), ki so namenjene predstavitvi podjetij, blagovnih znamk, znanih osebnosti oziroma za predstavitev česarkoli. In tretje so FaceBook skupine (groups), ki so namenjene združevanju in komuniciranju ljudi z enakimi interesi. Vsaka fizična oseba mora torej naprej ustvariti svoj FaceBook profil in v njem uporabljati svojo resnično identiteto, potem pa lahko na osnovi svojega profila lahko ustvari neomejeno število FaceBook strani ter skupin, te pa lahko poimenuje čisto po svoji volji.

Kar nekaj je recimo skupin, društev, podjetij in celo univerz, ki porabljajo za svojo predstavitev FaceBook profil, namesto strani in skupin, očitno iz nevednosti. No, za takšne primere FaceBook sedaj omogoča, da se enostavno FaceBook profili pretvori v strani. To je priporočljivo narediti zato, ker FaceBook profil omogoča sprejem največ 5000 prijateljev, skupine in organizacije pa imajo običajno veliko več članov, sledilcev ali oboževalcev. Pri FaceBook straneh in skupinah teh omejitev ni, zato je že samo iz tega razloga veliko bolj praktična uporaba ene od tovrstnih predstavitev. In tudi obratno so omejitve, kajti vsaka oseba je lahko oboževalec več tisoč različnih organizacij, znamk, predmetov, idej ter član številnih skupin. Če bi se za predstavitev slednjih uporabljali profili, bi se jim sicer lahko pridružil tako, da jih dodaš med svoje prijatelje, toda potem bi ti zelo hitro zmanjkalo prostora za povezovanje s fizičnimi osebami oziroma tvojimi resničnimi prijatelji.

Tistemu, ki se boji kraje identitete, pa mu lahko povem, da se bodo kraje pojavljale še naprej in da je glede tega najbolj koristna uporaba zdrave pameti in zmerne pazljivosti. Če bo nekdo tebe osebno vzel na muho iz nekega razloga, ti bo vedno lahko ukradel kar koli, kajti kjer je volja, tam je pot. Lahko se kraje oteži z določenimi sredstvi, vendar se na ta način lahko oteži tudi življenje drugih oseb, ki ti nočejo nič žalega. Smiselna je torej neka srednja pot in glede spletnih socialnih omrežjih je priporočljiva uporaba svojega pravega imena, priimka ter profilne slike, tako da te prijatelji lahko najdejo. Ostale osebne podatke pa naj se ne objavi, oziroma se omogoči njihovo vidnost samo zaupanja vrednim prijateljem. FaceBook omogoča, da vsakemu prijatelju določiš oznako (navadnega) prijatelja ali najboljšega prijatelja (close friend). In potem lahko za vsako informacijo, foto galerijo in objavo na zidu določiš, kdo bo imal dostop do tega gradiva. Ko nekaj objaviš, lahko določiš, da je ta podatek viden samo tebi, samo tvojim najboljšim prijateljem, samo posebej izbranim prijateljem, določenim skupinam prijateljev, ali pa javno, torej vsem osebam na FaceBooku, ki niso niti tvoji prijatelji.

Uporaba pravega imena in priimka v lastnem FaceBook profilu pa je pomembna še iz enega razloga. Redno se dogajajo zlorabe na socialnih omrežjih, med katere sodi tudi ugrabitev oziroma kraja uporabniškega računa. In uporaba lažnega imena v profilu tega ne le da ne prepreči, temveč nastanejo zaradi tega celo veliki problemi. Nekdo lahko prevzame nadzor nad tvojim FaceBook profilom na različne načine. Do tvojega e-naslova in gesla je lahko nekdo prišel zaradi neprazljivosti pri uporabi javno dostopnega računalnika ali zaradi kraje baze podatkov uporabnikov pri kateri drugi spletni storitvi izven FaceBooka. Ko ti nekdo zapleni FaceBook profil, ti običajno takoj spremeni tvoje geslo in morda tudi kontaktni e-naslov in potem ti ostane le še možnost, da oddaš prijavo na FaceBook. Oni pa bodo zahtevali od tebe kot dokazilo o lastništvu profila kopijo tvojega osebnega dokumenta. Če si v profilu uporabljal svojo pravo ime in priimek, ki je identičen osebnemu dokumentu, ti bo FaceBook omogočil ponovni dostop do profila. V primeru uporabe lažnega imena, pa si profil za vedno izgubil, vključno z vsemi objavami, fotografijami in prijatelji.

Ko me nekdo zaprosi za faceBook prijateljstvo iz profila, ki uporablja ime, za katerega sumim, da je lažno, ga informiram o FaceBook predpisih in pozovem, da si popravi ime profila v svojega resničnega. Če je neka oseba poznana po določenem nadimku, FaceBook omogoča tudi to. Nadimek se izpiše v profilu poleg imena in priimka v oklepaju in tudi drugi lahko z uporabo tega nadimka najdejo tvoj profil. FaceBook torej omogoča precej veliko svobodo za izražanje, hkrati pa zagotavlja veliko stopnjo integritete in varnosti za vse uporabnike, da bi se čim bolj zmanjšala stopnja zlorabe.

Različni pogledi in kriteriji so tudi za navezovanje FaceBook prijateljstev. Osnovno priporočilo na FaceBooku je, da se preko njega povežeš samo z osebami, ki si jih spoznal v živo. No, jaz te okvire presegam, saj uporabljam FaceBook za povezovanje z osebami širom sveta, s katerimi sodelujem pri projektih izboljševanja razmer na tem planetu in z večino od njih se še nisem uspel srečati v živo. In tudi prijateljstva bom sprejemal še naprej iz strani nepoznanih oseb, če jim bo le šlo za komunikacijo na osnovi kakšnega skupnega interesa.

Nekaj uporabnikov pa sprejema prošnje za FaceBook prijateljstvo izključno iz strani ožjih družinskih sorodnikov ali sodelavcev. Takšen način uporabe FaceBooka se mi zdi zelo omejen, nepraktičen in celo škodljiv. Nekdo se recimo želi povezati s teboj, ker te je našel preko kakšne interesne skupine in želi navezati stik kot prvi korak pri spoznavanju, kateremu šele kasnej lahko sledi spoznavanje v živo. Če takšni osebi zavrneš prošnjo za prijateljstvo, mu FaceBook sistem zablokira določene funkcije ker misli, da je šlo za zlorabo komunikacije. Če torej želiš preko FaceBooka ločeno komunicirati z določenimi ozkimi krogi ljudi, je bolj smiselno ustvariti zaprte FaceBook skupine in deliti informacije ter vsebine preko njih.

Povezave:
Kakšna imena so dovoljena na FaceBooku
Kako pretvoriti osebni FaceBook profil v FaceBook stran
Kako ustvariti FaceBook stran
Kako ustvariti FaceBook skupino

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Valentin Rozman
Valentin Rozman
Objavil/a 2014-03-22 09:26:08 (Mar 22, 2014)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
United Network News poročilo 12. junija 2021
UNN poročilo - 10. junij 2021
Federal Reserve nima več dovoljenja za delovanje
Ustanovitev podravske enote Društva BELIS
Life Force tedensko poročilo 2. maj 2021
Vsiljevanje nošenja maske na pošti
Dan 83: Prva stopnja učinkovitega pisanja
Dan 178: Vstajniška politika
Dan 177: Nazaj na blog za zdrav življenjski slog
Dan 176: Služb ni več, živelo podjetništvo
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
um
(6)
EMS
(2)
rast
(2)
LIG
(2)
dvom
(2)
chat
(1)
rak
(1)
svet
(1)
UTD
(1)
rit
(1)
obup
(1)
DIP
(1)
skrb
(1)
FED
(1)
stol
(1)
obrt
(1)
sum
(1)
CV
(1)
beda
(1)
Buda
(1)
delo
(1)
soba
(1)
avto
(1)
smrt
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Oktober 2021
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj