Dan 173: Nasveti za uporabo FaceBook omrežja

Objavil/a Valentin Rozman, dne 2014-03-22 ob 09:26:08

Obstajajo različna spletna socialna omrežja. Ob prvih pojavitvah spletnih omrežij je bilo zelo popularno, da si imel svojega avatarja, torej nek nadimek in slikico, ki je izražala tvojo osebnost. Spletno omrežje lahko uporabnik uporablja za spoštljivo komunikacijo z drugimi udeleženci, lahko pa preko njega žali in napada druge, oziroma izvaja sovražni govor. Takšne udeležence se seveda nato želi odkriti, identificirati ter jim onemogočiti nadaljno zlorabo. To pa je težko doseči, če oseba v svojem osebnem splenem profilu uporablja nadimek, avatar oziroma lažno ime. Poleg tega se je ugotovil zanimiv psihološki fenomen, da se vsaka oseba veliko bolj nekontrolirano izraža, če uporablja na spletnem profilu lažno identiteto, kljub temu, da njen osnovi namen ni sovražni govor. Zamaskirana osebnost torej že sama po sebi pomeni večjo stopnjo nasilja in neogovornega obnašanja preko spletnih socialnih omrežij. In to je tudi razlog, zakaj so omrežja, kot je FaceBook zelo strogi in vztrajni glede tega, da vsaj v svojem profilu uporablja svoje resnično ime ter priimek.

Pred nekaj leti sem tudi jaz ustvaril svoj FaceBook profil in potem sem opazil, da nekatere osebe upoštevajo pravila in uporabljajo svoje pravo ime ter priimek v profilu, nekatere pa ne. Eden izmed razlogov je seveda ta, da se ljudje tega pravila ne zavedajo, nekateri pa se tega zavedajo, vendar namenoma uporabljajo lažna imena oziroma nadimke. Nekateri od teh želijo izražati svojo specifično osebnost oziroma zastopajo podjetje ali skupino, nekateri pa se skrivajo pred tem, da bi jih drugi odkrili, ali pa jih je celo strah kraje osebne identitete. Jaz se vsekakor strinjam s tem, da je zlorabe veliko lažje preprečiti, če se prakticira čim večja transparentnost na vseh ravneh družbenega delovanja in zato podpiram uporabo prave identitete tudi na FaceBook omrežju. Zoprno mi je tudi, da nekoga osebno spoznam, ko se želim z njim povezati preko FaceBooka, pa ga ne najdem, ker tam uporablja lažno ime.

Marsikdo tudi ne ve tega, da je možno ustvariti tri vrste FaceBook prisotnosti. Eno je FaceBook profil (profile), ki se ga sme ustvariti samo za namene predstavitve resničnega človeškega bitja in mora nositi pravo ime ter priimek osebe. Drugo soFaceBook strani (pages), ki so namenjene predstavitvi podjetij, blagovnih znamk, znanih osebnosti oziroma za predstavitev česarkoli. In tretje so FaceBook skupine (groups), ki so namenjene združevanju in komuniciranju ljudi z enakimi interesi. Vsaka fizična oseba mora torej naprej ustvariti svoj FaceBook profil in v njem uporabljati svojo resnično identiteto, potem pa lahko na osnovi svojega profila lahko ustvari neomejeno število FaceBook strani ter skupin, te pa lahko poimenuje čisto po svoji volji.

Kar nekaj je recimo skupin, društev, podjetij in celo univerz, ki porabljajo za svojo predstavitev FaceBook profil, namesto strani in skupin, očitno iz nevednosti. No, za takšne primere FaceBook sedaj omogoča, da se enostavno FaceBook profili pretvori v strani. To je priporočljivo narediti zato, ker FaceBook profil omogoča sprejem največ 5000 prijateljev, skupine in organizacije pa imajo običajno veliko več članov, sledilcev ali oboževalcev. Pri FaceBook straneh in skupinah teh omejitev ni, zato je že samo iz tega razloga veliko bolj praktična uporaba ene od tovrstnih predstavitev. In tudi obratno so omejitve, kajti vsaka oseba je lahko oboževalec več tisoč različnih organizacij, znamk, predmetov, idej ter član številnih skupin. Če bi se za predstavitev slednjih uporabljali profili, bi se jim sicer lahko pridružil tako, da jih dodaš med svoje prijatelje, toda potem bi ti zelo hitro zmanjkalo prostora za povezovanje s fizičnimi osebami oziroma tvojimi resničnimi prijatelji.

Tistemu, ki se boji kraje identitete, pa mu lahko povem, da se bodo kraje pojavljale še naprej in da je glede tega najbolj koristna uporaba zdrave pameti in zmerne pazljivosti. Če bo nekdo tebe osebno vzel na muho iz nekega razloga, ti bo vedno lahko ukradel kar koli, kajti kjer je volja, tam je pot. Lahko se kraje oteži z določenimi sredstvi, vendar se na ta način lahko oteži tudi življenje drugih oseb, ki ti nočejo nič žalega. Smiselna je torej neka srednja pot in glede spletnih socialnih omrežjih je priporočljiva uporaba svojega pravega imena, priimka ter profilne slike, tako da te prijatelji lahko najdejo. Ostale osebne podatke pa naj se ne objavi, oziroma se omogoči njihovo vidnost samo zaupanja vrednim prijateljem. FaceBook omogoča, da vsakemu prijatelju določiš oznako (navadnega) prijatelja ali najboljšega prijatelja (close friend). In potem lahko za vsako informacijo, foto galerijo in objavo na zidu določiš, kdo bo imal dostop do tega gradiva. Ko nekaj objaviš, lahko določiš, da je ta podatek viden samo tebi, samo tvojim najboljšim prijateljem, samo posebej izbranim prijateljem, določenim skupinam prijateljev, ali pa javno, torej vsem osebam na FaceBooku, ki niso niti tvoji prijatelji.

Uporaba pravega imena in priimka v lastnem FaceBook profilu pa je pomembna še iz enega razloga. Redno se dogajajo zlorabe na socialnih omrežjih, med katere sodi tudi ugrabitev oziroma kraja uporabniškega računa. In uporaba lažnega imena v profilu tega ne le da ne prepreči, temveč nastanejo zaradi tega celo veliki problemi. Nekdo lahko prevzame nadzor nad tvojim FaceBook profilom na različne načine. Do tvojega e-naslova in gesla je lahko nekdo prišel zaradi neprazljivosti pri uporabi javno dostopnega računalnika ali zaradi kraje baze podatkov uporabnikov pri kateri drugi spletni storitvi izven FaceBooka. Ko ti nekdo zapleni FaceBook profil, ti običajno takoj spremeni tvoje geslo in morda tudi kontaktni e-naslov in potem ti ostane le še možnost, da oddaš prijavo na FaceBook. Oni pa bodo zahtevali od tebe kot dokazilo o lastništvu profila kopijo tvojega osebnega dokumenta. Če si v profilu uporabljal svojo pravo ime in priimek, ki je identičen osebnemu dokumentu, ti bo FaceBook omogočil ponovni dostop do profila. V primeru uporabe lažnega imena, pa si profil za vedno izgubil, vključno z vsemi objavami, fotografijami in prijatelji.

Ko me nekdo zaprosi za faceBook prijateljstvo iz profila, ki uporablja ime, za katerega sumim, da je lažno, ga informiram o FaceBook predpisih in pozovem, da si popravi ime profila v svojega resničnega. Če je neka oseba poznana po določenem nadimku, FaceBook omogoča tudi to. Nadimek se izpiše v profilu poleg imena in priimka v oklepaju in tudi drugi lahko z uporabo tega nadimka najdejo tvoj profil. FaceBook torej omogoča precej veliko svobodo za izražanje, hkrati pa zagotavlja veliko stopnjo integritete in varnosti za vse uporabnike, da bi se čim bolj zmanjšala stopnja zlorabe.

Različni pogledi in kriteriji so tudi za navezovanje FaceBook prijateljstev. Osnovno priporočilo na FaceBooku je, da se preko njega povežeš samo z osebami, ki si jih spoznal v živo. No, jaz te okvire presegam, saj uporabljam FaceBook za povezovanje z osebami širom sveta, s katerimi sodelujem pri projektih izboljševanja razmer na tem planetu in z večino od njih se še nisem uspel srečati v živo. In tudi prijateljstva bom sprejemal še naprej iz strani nepoznanih oseb, če jim bo le šlo za komunikacijo na osnovi kakšnega skupnega interesa.

Nekaj uporabnikov pa sprejema prošnje za FaceBook prijateljstvo izključno iz strani ožjih družinskih sorodnikov ali sodelavcev. Takšen način uporabe FaceBooka se mi zdi zelo omejen, nepraktičen in celo škodljiv. Nekdo se recimo želi povezati s teboj, ker te je našel preko kakšne interesne skupine in želi navezati stik kot prvi korak pri spoznavanju, kateremu šele kasnej lahko sledi spoznavanje v živo. Če takšni osebi zavrneš prošnjo za prijateljstvo, mu FaceBook sistem zablokira določene funkcije ker misli, da je šlo za zlorabo komunikacije. Če torej želiš preko FaceBooka ločeno komunicirati z določenimi ozkimi krogi ljudi, je bolj smiselno ustvariti zaprte FaceBook skupine in deliti informacije ter vsebine preko njih.

Povezave:
Kakšna imena so dovoljena na FaceBooku
Kako pretvoriti osebni FaceBook profil v FaceBook stran
Kako ustvariti FaceBook stran
Kako ustvariti FaceBook skupino

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Valentin Rozman
Valentin Rozman
Objavil/a 2014-03-22 09:26:08 (Mar 22, 2014)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
United Network News poročilo 12. junija 2021
UNN poročilo - 10. junij 2021
Federal Reserve nima več dovoljenja za delovanje
Ustanovitev podravske enote Društva BELIS
Life Force tedensko poročilo 2. maj 2021
Vsiljevanje nošenja maske na pošti
Dan 83: Prva stopnja učinkovitega pisanja
Dan 178: Vstajniška politika
Dan 177: Nazaj na blog za zdrav življenjski slog
Dan 176: Služb ni več, živelo podjetništvo
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
um
(6)
dvom
(2)
EMS
(2)
rast
(2)
LIG
(2)
obrt
(1)
soba
(1)
chat
(1)
rak
(1)
UTD
(1)
obup
(1)
DIP
(1)
skrb
(1)
avto
(1)
smrt
(1)
svet
(1)
CV
(1)
sum
(1)
rit
(1)
Buda
(1)
beda
(1)
FED
(1)
stol
(1)
delo
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Oktober 2022
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj