Dan 177: Nazaj na blog za zdrav življenjski slog

Objavil/a Valentin Rozman, dne 2014-03-22 ob 09:50:34

Evo, pa se je zgodilo, da že skoraj dva tedna nisem napisal bloga. Razlog? Udeležba obilice seminarjev in konferenc v živo, ki so mi vzeli veliko časa in pozornosti. Predvsem pa sem na dogodkih v zadnjih dnevih spoznal veliko novih ljudi, s katerimi sem se potem dopisoval ter se dogovarjal glede možnosti sodelovanja pri projektih. Neodgovorjene e-pošte in koresponcence so se mi nabirale, zato sem se odločil posvetiti samo tem opravilom, dokler ne uredim stvari. No, lahko bi si sicer vzel čas, da napišem kakšen blog, vendar tudi prave volje ni bilo. Konference so name vplivale tudi psihološko in potreboval sem čas, da vse informacije integriram ter jih predelam. Moje prvotne načrte sedaj vidim v precej drugačni luči, zato sem se odločil prilagoditi pristope novim spoznanjem.

Spoznal sem, da se tako šolski, kot poslovni modeli izjemno hitro spreminjajo ter prilagajajo na novo družbeno paradigmo. Šole niso več kraj, kamor se gre po znanje, saj je znanje sedaj dosegljivo vsem preko spleta. Trenutni šolski sistem torej hromi ter omejuje potenciale otrok, zato se mora spremeniti tako, da bo otroka čim manj oviral pri samostojnem učenju in spoznavanju sveta. Učiteljeva vloga torej postaja zgolj mentorstvo, saj se otrok lahko hitreje in več nauči kot učitelj.

Podobna zgodba je tudi v podjetništvu. Vertikalna hierarhična organizacijska struktura vodenja podjetja ni več efektivna, saj potrošniki preko spleta iščejo ter naročajo izdelke, primerjajo ponudbe in nabavljajo lahko tudi direktno pri proizvajalcu. Prav tako lahko uporabnik na osnovi informacij marsikaj sam izdela, kar doslej ni bilo mogoče. Podjetja morajo torej sedaj veliko bolj prisluhniti potrebam strank, sicer stranko zelo hitro izgubijo in med njih sodijo tudi zaposleni v podjetju. Organizacija podjetij postaja zato vse bolj demokratična oziroma horizontalna.

Računalniška tehnologija omogoča hitro procesiranje velike količine podatkov in vse več podatkov se tudi ustvarja. Zasebnosti ni več, saj preko video nadzornih kamer, signala mobinega telefona in elektronskih transakcij lahko sledijo našemu gibanju in nakupovalnih vzorcih. Vse kar pošljemo preko elektronske pošte ali objavimo na spocialnih omrežjih pa je zlahka dosegljivo vsem, ki premorejo tehnologijo nadzora in vohunjenja. Preko specializirane programske opreme ti lahko brez vednosti aktivirajo spletno kamero, mikrofon na mobilnem telefonu, ti skopirajo vse podatke na računalniku ter poberejo ves denar iz bančnega računa.

Sleherni državljan torej lahko le upa na poštenost ljudi, ki uporabljajo takšne tehnologije nadzora, torej da ne bi prišlo do velikih zlorab. Itak pa vlade ter vplivni posamezniki uporabljajo vsa ta orodja za dosego svojih ciljev. No, na srečo pa informacijska tehnologija omogoča tudi to, da državljani v veliki meri nadziramo dejanja vladajoče elite in da se zelo hitro vzpostavijo protiukrepi, če se ugotovi kakšna velika kršitev. Informacijska tehnolgija prinaša transparentnost za vse in očitno je koristen fenomen, za vzgojo bolj odgovorne družbe. No, bomo videli, kako se bo vse skupaj dejansko razvilo.

V povezavi z napisanim pripročam poslušanje naslednjega audio posnetka:
Life Review - The Internal Battle with Pleasing Others

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Valentin Rozman
Valentin Rozman
Objavil/a 2014-03-22 09:50:34 (Mar 22, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
United Network News poročilo 12. junija 2021
UNN poročilo - 10. junij 2021
Federal Reserve nima več dovoljenja za delovanje
Ustanovitev podravske enote Društva BELIS
Life Force tedensko poročilo 2. maj 2021
Vsiljevanje nošenja maske na pošti
Dan 83: Prva stopnja učinkovitega pisanja
Dan 178: Vstajniška politika
Dan 177: Nazaj na blog za zdrav življenjski slog
Dan 176: Služb ni več, živelo podjetništvo
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
um
(6)
dvom
(2)
EMS
(2)
rast
(2)
LIG
(2)
delo
(1)
svet
(1)
soba
(1)
rit
(1)
rak
(1)
chat
(1)
FED
(1)
UTD
(1)
stol
(1)
obup
(1)
obrt
(1)
DIP
(1)
skrb
(1)
CV
(1)
sum
(1)
Buda
(1)
beda
(1)
avto
(1)
smrt
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Maj 2022
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj