Dan 147: Neuskaljenost mišljenja in govorjenja

Objavil/a Valentin Rozman, dne 2014-01-11 ob 15:46:54

Opažam, kako se, zlasti preko javnih medijev ter spleta, komentira izjave nekaterih oseb. Začne se tako, da nekdo nekaj izjavi o nekom ali nečem in tisti, ki se dojema kot del predmeta komentiranja, potem glasno in jasno poda svoje mnenje ter pogled na besede in osebnost komentatorja. Takšno debatiranje, potem običajno doživi epilog in odbijanje žigice sem ter tja se lahko vleče v nedogled. V podobno vlogo je nek znani časopisni novinar skušal spraviti celo mene, ko je želel mojo izjavo na obtožbe oziroma vprašanja nekoga, ki je svojo skrb glede z mano povezanih aktivnosti naslovil na časopisno hišo, namesto naposredno na mene. Ampak jaz si nisem dovolil zmanipulirati v takšen položaj.

Glede opisanega primera bi zlasti rad poudaril, da je se je povsem nesmiselno spotikati ob posamezne besede nekega človeka, kajti večinoma ljudje ne govori tistega, kar misli. Pomanjkljivost sporazumevanja ima več dimenzij. Ena stvar je namerno zakrivanje svojih resničnih misli in pogledov na zadevo. To počnemo več ali manj vsi, saj se pred drugimi pretvarjamo, da smo lepo vzgojene osebe, polne družbenih vrlin, visokih moralnih načel ter brezmadežne integitete. Nadanemo si masko, postavimo si fasado in igramo svoj karakter, da bi čim učinkoviteje dosegli tisto, kar si želimo.

Druga stvar je težnja po odkritem izražanju svojih misli, toda ker se ne zavedamo vzroka ter izvora misli ter spremljajočih čustev in občutkov, delujemo na osnovi prepričanja, da so za naše misli in občutke odgovorne neke osebe izven nas. Torej nekaj, kar slišimo, vidimo ali kako drugače zaznamo, se nam zdi moteče in nedopustno, v nas se pojavi jeza in potem začnemo izražati svoj bes z besedami izjemno srdito in sočno, z namenom, da bi drugi jasno dojeli, kaj se dogaja v naši notranjosti. Pri tem fenomenu gre v resnici za neiskrenost do samega sebe oziroma za nezavedno slepljenje samega sebe. Dejstvo je namreč to, da je čisto vsaka misel, ki povzroči čustveno reakcijo, ne glede na to, ali je to pozitivna ali negativna, nekaj povsem nerealnega. In samo mi smo odgovorni, da smo takšno prepričanje sprejeli vase in dopustili, da nas sabotira. Kot pomoč za ozaveščanje takšnih subtilnih procesov obstaja odličen spletni tečaj za očiščevanje miselnih vzorcev, ki ga vsakemu zelo priporočam.

In če smo eden izmed redkih, ki ničesar ne skriva, ki ima besede usklajene z miselnim procesom in si tudi odpuščamo vsa nerealna prepričanja, v tem primeru lahko kljub temu pride do nesporazumov pri komunikaciji. Vzrok je v tem, da ali ne poznamo dovolj ali primernih besed, da bi izrazili našo notranjost, torej imamo preskromno besedišče, ali pa premalo natančno opišemo naše zamisli in poglede. Oboje je precej prisotno v družbi, saj zaradi degradiranja šolskega sistema poznamo vse manj besed, zaradi hitenja in časovnih pritiskov pa ne utegnemo, da bi natančno razložili, kaj želimo. Tako se dogaja na primer, da nekaj želimo povedati, vendar glede na količino misli, ki se nam zelo hitro zvrtijo v glavi v zvezi z nečim, izrečemo samo približno 10% besed. In potem se jezimo, zakaj nas sogovornik ni razumel, če pa smo skozi verbalno komunikacijo zatajili 90% svojih misli.

Torej, zaradi vseh teh slabilnih dejavnikov pri besednem izražanju, je povsem neplodno, da povedano razumemo dobesedno in potem podamo svoje mnenje oziroma pogled na zadevo na osnovi slišanih ali prebranih besed. Dober komunikator samim izrečenim besedam ne bo dal velike teže, saj ne zmorejo točno izraziti notranjega dojemanja neke osebe. Namesto tega bo uporabil empatijo, se vživel v osebo, s katero želi komunicirati, začutil bo, kako je biti v njeni koži, razumel bo njeno preteklost, njen način razmišljanja, njene težave, stiske in želje. In potem si bo vzel dovolj časa, da bo osebi z uporabo besed, ki jih je druga oseba zmožna razumeti, čim bolj natančno predal notranjo sliko lastnega pogleda na zadevo. Apeliram torej na vse ljudi, ki želijo izboljšati stanje v družbi, da čim bolj razvijejo te veščine učinkovite komunikacije, kajti le na ta način bomo lahko razumeli drug drugega, ter soustvarjali ta svet tako, da bo poskrbljeno za vse naše fizične in psihične potrebe.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Valentin Rozman
Valentin Rozman
Objavil/a 2014-01-11 15:46:54 (Jan 11, 2014)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
United Network News poročilo 12. junija 2021
UNN poročilo - 10. junij 2021
Federal Reserve nima več dovoljenja za delovanje
Ustanovitev podravske enote Društva BELIS
Life Force tedensko poročilo 2. maj 2021
Vsiljevanje nošenja maske na pošti
Dan 83: Prva stopnja učinkovitega pisanja
Dan 178: Vstajniška politika
Dan 177: Nazaj na blog za zdrav življenjski slog
Dan 176: Služb ni več, živelo podjetništvo
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
um
(6)
LIG
(2)
dvom
(2)
EMS
(2)
rast
(2)
beda
(1)
Buda
(1)
avto
(1)
delo
(1)
smrt
(1)
soba
(1)
svet
(1)
rit
(1)
chat
(1)
rak
(1)
UTD
(1)
FED
(1)
stol
(1)
obup
(1)
DIP
(1)
obrt
(1)
skrb
(1)
sum
(1)
CV
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Maj 2022
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj