Članek
Dan 203: Brcanje v lastno rit
Objavljeno Jan 19, 2015

Izvorna objava na Bloggerju

Že vrsto mesecev, pravzaprav že kar nekaj let, razvijam novo podjetniško idejo. Zadeva je v razvojni fazi tik pred začetkom možnosti prodaje produkta. Od vseh predhodnih podjetniških podvigov, kjer sem deloval kot individualni ponudnik profesionalnih storitev, sem se sedaj odločil zgraditi veliko delovno organizacijo. Skozi predhodnja pisanja sem že ozavestil in preobrazil določene miselne vzorce, zaradi katerih sem upočasnjeval svoj podjetniški napredek, sedaj pa je čas, da preobrazim še nekaj točk.


				https://eqafe.com/p/overcoming-the-burdens-of-leadership-the-soul-of-money<br>
<br>
Overcoming the Burdens of Leadership - The Soul of Money<br>
<br>
Why do you tend to be more intense and feel overwhelmed when you are in a position of leadership in a new business?<br>
<br>
Why should your awareness be “everywhere” when you’re in this kind of position of leadership and authority?<br>
<br>
How can this make you feel like you’re stretched thin?<br>
<br>
How can this also make you feel like your energy is being taken by other people?

V pretekosti sem delal samostojno na manjših kratkoročnih projektih brez dolgoročnih obveznosti. Imel sem majhne mesečne stroške in zelo hitro sem lahko zaslužil za vse svoje potrebe. Sedaj pa bom razvijal in tržil produkt višje vrednosti z možnostjo večletnega obročnega odplačevanja, strank bo na tisoče in pod seboj bom imel sčasoma vsaj sto ljudi. Vse to bo od mene zahtevalo precej drugačen pristop, natančnejše beleženje kopice podatkov, ter intenzivnejšo komunikacijo z drugimi ljudmi. Ta izziv sem si zadal predvsem zato, ker želim izboljšati razmere na tem svetu za vsa živa bitja. Z uporabo produkta, ki ga bom prodajal, bodo ljudje lahko izjemno razvili svoje potenciale, sam pa si tudi obetam ustvarjanja visokih prihodkov, ki jih bom potem lahko investiral v družbeno koristne projekte.

Podjetniška ideja je torej izjemno koristna tako za mene, kot za druge, vendar bi razvoj lahko še bistveno bolj pospešil. Želim se zgledovati po uspešnih podjetnikih in eden izmed tistih, ki me najbolj navdušuje je Elon Musk, izumitelj PayPala, v zadnjem času pa poznan po projektih, kot so Tesla Motors električni avtomobili, SpaceX nizkocenovni komercialni raketni sistemi, Solar City fotovoltaične naprave ter HyperLoop super hiter talni prevozi sistem. Ogledal sem si dokumentarni film o njem, kjer razlaga svoje navdušenje nad branjem ter izjemno požrtvovalnostjo, ko sta z bratom začela razvijati PayPal.

Elon se je z bratom iz Avstralije preselil v ZDA in zaradi skopih začetnih sredstev sta se odločila najeti samo eno majhno pisarno. Spala sta v pisarni na tleh, tuširati pa sta se hodila v kopalnico bližnjega športnega objekta. Imela sta samo en računalnik in da sta ga maksimalno izkoristila, sta programirala izmenično, vsak po 12 ur brez prestanka. V primerjavi s njima vidim, da bi lahko svoj posel razvijal veliko hireje, če bi bi me vodila enaka gorečnost. Zato sem se odločil za reorganizacijo svojega življenja in fokusa na razvoj nove podjetniške ideje.

Odpustim si, da sem sprejel in si dopustil med zajtrkom, kosilom in večerjo gledati celovečerne filme. Čas, da sem zaužil posamezen obrok je v povprečni dolžini 15 minut, celovečerni filmi pa so povprečno v dolžini 1,5 ure. Čeprav sem načrtoval, da si bom en film ogledal po delih in da ga bom gledal samo toliko časa, dokler ne pojem, se mi je večkrat zgodilo, da me je gledanje filma preveč obsedlo in sem ga pogledal v celoti do konca. Na ta način sem zapravil vsaj uro časa, ki bi ga lahko posvetil za moje podjetniške projekte. Da ne bi več zapadel v skušnjavo gledanja dolgih filmov, sem se zato odločil reaktivirati mesečno naročnino na vrhunsko spletno učilnico Lynda.com. Zavezujem se, da poslej med obroki gledam izključno njihove video izobraževalne lekcije za razvoj vodstvenih ter organizacijskih veščin in da z gledanjem preneham takoj, ko zaključim s prehranjevanjem, potem pa se osredotočim nazaj na delovne obveznosti.

Odpustim si, da sem sprejel in si dopustil skozi dan redno preverjati elektronski poštni predal ter komunicrati preko FaceBook omrežja. Zavedam se, da s takšnim početjem porabim preveč časa, kar je nedopustno glede na moje podjetniške načrte. Zavezujem se, da po vzoru supešnih vodij, pregledujem elektronsko pošto in družabna omrežja samo trikrat dnevno ob naprej določenem času. V primeru, da moj um sproži misel, s katero me napeljuje, naj vendarle na hitro kiknem Gmail ikono ter preverim, če mi je kdo poslal kakšno hudo nujno sporočilo, da takšno misel prepoznam kot poizkus sabotiranja iz strani mojega uma. Če me kdo nujno potrebuje, me bo že poklical preko telefona. Prav tako sem deaktiviral Skype in FaceBook Messanger na svojem mobilnem telefonu, tako da me nisem moten z zvočnimi signali vsakič, ko mi nekdo pošlje kakšno sporočilo.

Odpustim si, da sem sprejel in si dopustil prepuščati dnevnim dogodkom in izvajati aktivnosti v skladu s svojim trenutnim razpoloženjem. Zavedam se, da je za osebni in poslovni uspeh potrebno skrbno določati cilje, postavljati roke, meriti dosežke, planirati dogodke ter razvrščati prioritete. Zavezujem se, da vsak večer za naslednji dan določim pomembne ter nepomembne prioritete ter označim predviden časovni potek izvajanja delovnih nalog. Na koledarju vestno tudi beležim dejanski potek izvajanja aktivnosti, da lahko ocenim svojo dnevno uspešnost. Zavezujem se tudi, da vestno beležim osnovne kazalce uspeha, ki so prihodki, odhodki, kratkoročne in dolgoročne terjatve, trenutno finančno stanje, število opravljenih prodajnih klice, število predstavitev in število prodaje izdelka ter da vsak dan grafično ponazorim te kazalce za boljšo predstavo o uspešnosti podjetja.

Priporočene povezave v zvezi s tem:
Lynda.com
Elon Musk: How To Be A Billionaire That Saves Our Planet
Starting a New Business
Building Your Business
Creating the Business Mind
Overcoming the Burdens of Leadership
Moving Your Staff and Your Business Forward
Lead as an Example in Your Business
Workplace Dynamics