Članek
Uspešna komunikacija z najstniki
Objavljeno Apr 27, 2015

Zadnja v tem šolskem letu!

V petek, 29. maja 2015, od 17:00 do 21:00 in v soboto, 30. maja 2015, od 9:00 do 17:00 v Kamniku

Prijave sprejemamo do zasedenosti mest na PRIJAVNICA.

Kaj pomeni varen odziv? Kako ravnati v situacijah, ko so na delu rušilna čustva (jeza, sovraštvo, bes). Kako narediti vizijo in načrt za samostojno delo v šoli? Kako spuščati nadzor?… vse to in še več, dobite na delavnici, ki vas bo znova povezala z vašim otrokom.

Se soočate z malodušjem pri vašem najstniku? S poraznimi rezultati? Z neopravljenimi popravnimi izpiti? S pretirano obremenjenostjo? Z lenobo? Vas moti način, kako se vaš najstnik verbalno odziva? Prestopa meje in ga ne znate ustaviti? Ste ločeni in vedno kadar otroku ni kaj prav ‘pobegne’ k drugemu staršu, kjer veljajo drugačna ‘bolj prijazna’ pravila? Ali živite v hiši z mnogo sorodniki in nimate moči, da bi lahko sami vzgajali? In kar je najhuje, ali dobivate občutek, da izgubljate stik z vašim najstnikom? Da ne veste kaj razmišlja, s kom se druži, kako gleda na svet, prestopa meje in ne upošteva dogovorov? Se ubadate z občutki krivde, da ste nekaj naredili narobe?

Ali ste v paniki, ker z vašim najstnikom nimate stika in pojma nimate kaj se z njim dogaja? Nimate nobenega vpliva več in se soočate z odtujenostjo, ignoranco, lažmi…?

Ali pa morda sploh še nimate najstnika in se želite v naprej pripraviti?

Vem, še veliko več je vprašanj, kot je zgoraj omenjenih. Obdobje najstništva pomeni spremembo za vso družino. Večina staršev misli, da so to kratkotrajne ‘muhe’ in upori, vendar ni tako. To je obdobje, ko našega otroka najlažje izgubimo. Zelo hitro se nam lahko zgodi, da ne vemo več nič o njem, ne poznamo njegovih prijateljev, ne vemo kako razmišlja…

Delavnica je posebna priložnost za vas, da rešite stisko ali problem na način, ki bo miroljuben in bo v vašo družino prinesel povezanost in stik. Lahko si obetate mirnejše življenje in miren spanec.

Ta delavnica vam bo dala veščine, ki vam bodo omogočile stik z vašim najstnikom, veščine razumevanja, načine kako postaviti meje in mnogo poti, kako priti do rešitev, ki bodo trajne in učinkovite.

Kje bo delavnica potekala, prijave in cena delavnice:

Delavnica bo potekala v zavodu Vezal – v Kamniku, USNJARSKA 9. ZEMLJEVID
Prijavite se lahko preko spletne prijavnice, preko e-mail naslova info@vezal.si ali na GSM 041811999, 041265332.
Cena delavnice je 240€ za par in 150€ za posameznika. DDV je vključen v ceno.
Več o delavnici.

Takole sporočajo starši:
“Skupinska delavnica pri Albertu in Lei je bila najina prva tovrstna izkušnja. Nisva imela predstave, kako sploh bova podelila najine težave pred skupino neznanih ljudi, še manj pa, kako na taki skupinski terapiji sploh pridobiš konkretne rešitve.
Še posebej zato, ker sva imela občutek, da se najina tema nekoliko razlikuje od ostalih, recimo, klasično najstniških.
Pa vendar se je izkazalo, da se je delček vsakega dotaknil tudi naju in z lahkoto sva se preslikala v prav vsako od danih situacij. Ugotovila sva, da so težave nas vseh, v svojem bistvu podobne.
Vaje na konkretnih primerih so nama pokazale ogromno možnosti za graditev drugačnih odnosov, pogledov z druge strani. Dva polna dneva v sproščenem vzdušju sta minila prehitro in lahko bi še in še…
Vsi pa smo si bili enotni, da bi eno Leo in Alberta potreboval kar doma, za vsak primer…
Dala sta nam cel kup orodij in vzvodov, da znova lahko začnemo znova.

Delavnico priporočam ne samo staršem, ki čutijo nemoč pri odraščanju otroka.
Dobrodošla je pravzaprav za vse starše, ki želijo bodoče najstnike varno pripeljati v svet odraslih.

Lea in Albert, krasna sta!”
***
Osebno sem velikokrat (prevečkrat?) skeptičen do takšnih in drugačnih delavnicah na katerih se vrta po dušah. Kaj češ, nismo vsi humanisti.
Da bi se ognil kolateralni škodi, ki bi jo povzročila zavrnitev ženinega predloga, da obiščeva delavnico, sem nadel stoično kožo in prišel.
In ni mi bilo žal, niti najmanj. Ne samo da sem mnogo pridobil, potrdil nekatera in popravil druga razmišljanja, pomislil sem da bi te, tako prepreoste resnice moral slišati mnogo prej, takoj potem, ko sem na svet spravil pamže. Menim, da so te vsebine nujne, da jih sliši vsak, ki bi rad vzgojil pokončne in zdrave osebnosti in, res je, tudi sebe uravnal v pravo linijo.
Da ne omenim, koliko grenkih izkušenj in razmišljanj bi prihranila z ženo. Torej, hvala za dva lepa dneva. Res je v soboto, ko sem se vozil v Ljubljano na vajino delavnico, sem se je veselil.
***

Vtisi staršev, ki so že bili na delavnici.

Ker je za delavnico zares veliko zanimanje, se prijavite čim prej, saj je število prijav omejeno. Delava v manjših skupinah in je delo zato tudi bolj kvalitetno.