Turizem potrebuje starejše delavce, ki so vir znanja in izkušenj – ko več ni dovolj (mlajših) delavcev v turizmu !

Objavil/a ČASOPIS V FOKUSU, dne 2019-07-28 ob 16:41:21

 

Vsako leto se v Sloveniji upokoji med 15.000 in 20.000 oseb, ki izpolnijo pogoje za upokojitev (vir: ZPIZ) Število starostnikov v Sloveniji (starejših od 65 let) iz leta v leto narašča.  

 

V naslednjih 65 letih naj bi se zelo pomembno spremenila starostna sestava prebivalstva Slovenije. Leta 2015 so starejši (tj. osebe, stare 65 ali več let) predstavljali 17,9 % prebivalstva, leta 2057 naj bil bilo v tej starostni skupini skoraj 31 % prebivalcev Slovenije, leta 2080 pa nekaj manj kot 29 %. 

 

Na drugi strani pa pada število delovno aktivnega prebivalstva oz. mlajših delavcev, ki so pripravljeni delati v turizmu. Z to demografsko problematiko se srečuje že svetovna turistična industrija.

 

Starejši delavci bodo postali pomemben deležnik na trgu  delovne sile – saj število mlajših delavcev upada. Starejši delavci ( 50 + let) predstavljajo »zrelo in odgovorno« delovno silo, ki zaposlovalcem ponuja velike prednosti. Starejši delavci se učijo hitro, delajo dobro in uspešno in so stabilni in lojalni ter podjetju pripadni delavci.

 

V članku z naslovom The aging workforce raises new talent management issue for employers je Rappaport Anna že leta 2003 zapisala.

 

Podjetja se bodo morala soočiti z dejstvom, da se bo, oziroma se je starostna struktura v podjetjih že začela spreminjati. Zato so podjetja postavljena pred velike organizacijske izzive:

 

-          Kako ohraniti pomemben intelektualni kapital in skrito znanje (tacit knowledge), ki se nahaja pri starejših zaposlenih  in kako prenesti pomembnejše vloge in odnose na mlajše zaposlene

-          Kako uskladiti nezadostno ponudbo in veliko povpraševanje po določenih znanjih na zunanjem trgu delovne sile

-          Kako reorganizirati delovno okolje potrebam in prioritetam starejših delavcev

-          Kako povezati starejše in mlajše zaposlene in vzpostaviti permanentni prenos znanja

-          Kako motivirati starejše zaposlene, ki se še ne morajo upokojiti

-          Pripraviti pred-upokojitvene programe za starejše

-          Kako odpraviti neujemanje med plačami in produktivnostjo starejših z njihovim dolgim delovnim stažem

-          Kako motivirati (mlade in zdrave ter aktivne) upokojence za (so)delo(vanje) v podjetju tudi po formalni upokojitvi

 

 

Govorimo o izrazu management starosti (ang. age management), ki predstavlja vseobsegajoči program obvladovanja starosti in staranja, ki postaja čedalje prioritetnejša naloga držav na nacionalni in globalni ravni ter na nivoju podjetij. Sodobna družba z velikim deležem starega prebivalstva stremi k celovitemu obvladovanju kompleksnih nalog na individualni in družbeni ravni. Management starosti skuša biti odgovor družbe na prednosti in slabosti staranja populacije, ki naj bi doprinesel k obvladovanju problema staranja kot enega največjih izzivov sodobnega sveta.

 

Primeri in možnosti zaposlovanja in sodelovanja starejših turističnih delavcev

 

Lep primer sodelovanja podjetja z upokojenci je Mcdonalds, ki je v svoj kolektiv vključil že prvo upokojenko v restavraciji v Mariboru kot animatorko in pomoč pri strežbi (http://www.vecer.com/kako-se-upokojenka-znajde-v-mariborskem-mcdonald-su-6248221).

  

Prednosti starejši delavcev na področju gostinstva in turizma so:

 

-          Izkušnje. Veliko starejših delavcev ima več kot 30 let delovnih in življenjskih izkušenj. Tako lahko delodajalcu ponudijo modrost in tiho znanje ter svoje kompetence.

-          Finančna varnost. Njihove finančne potrebe in prioritete so drugačne kot v njihovi mladosti. Praviloma nimajo velikih finančnih obremenitev, kot njihovi mlajši kolegi.

-          Potrpežljivost in strpnost. Zaradi svojih bogatih izkušenj in situacij v kateri so že bili in videli- se lahko se lahko bolj mirno odzovejo na stresne situacije, ki jih zahteva delo v turizmu.

-          Delovna etika in morala. Današnji starejši delavci prihajajo iz ozadja, ki je cenilo trdo delo za pošteno plačilo. Pri delu so zvesti in predani ter lojalni in ne menjajo pogosto delovnega okolja.

-          Prilagodljivost in fleksibilnost. Zaradi bogatih izkušenj vedo, da se je potrebno prilagoditi specifičnemu delovnemu času v turizmu.

-          Timsko delo. Izkušeni delavci na področju turizma vedo, da je to timsko in ekipno delo, kjer ni prostora za individualiste.

-          Kritično razmišljanje in reševanje problemov. Starejši delavci z dolgoletnimi izkušnjami praviloma lažje in bolj strpno rešujejo probleme in s svojo modrostjo kritično razmišljajo.

-          Zavedanje in prevzemanje odgovornosti za svoje delo in rezultate.

-          Imajo razširjene socialne mreže, ki so ji ustvarili v svojem dosedanjem delu in poznanstvih.

 

V mednarodni hotelski korporaciji Hilton hoteli (Hilton group) imajo po celem svetu vključenih 168 delavcev, ki so starejši od 70 let. S tem želijo sporočiti, da imajo njihovi gostje sogovornike enake starosti kot so sami. Prav tako želijo skupnosti in okolici pokazati, da se zavedajo staranja prebivalstva in da v tej zvezi želijo tudi starejšim nuditi možnosti dela in zaslužka.

 

Kje pa lahko (že danes) starejši delavci pomagajo in delajo v turizmu in gostinstvu (praviloma z krajšim delovnim časom, če so upokojeni):

-          pomoč v strežbi

-          pomoč v kuhinji

-          pomoč v recepciji

-          pomoč na sprejemu gostov

-          pomoč pri animaciji (starejših) gostov

-          pomoč kot vodiči na izletih ali na lokaciji

-          pomoč pri vožnjah gostov z različnimi prevoznimi sredstvi

-          pomoč v spa centrih

-          pomoč pri organizaciji in vodenju izletov

-          pomoč pri delu v prodajalnah z turističnimi spominki in info točkami

-          pomoč pri hišniško vzdrževalnih delih

-          pomoč pri usposabljanju mlajših delavcev in mentoriranje ter medgeneracijski prenos znanja

 

 

Delavci ki se (sedaj in v prihodnjih letih) upokojujejo so ljudje, ki so pomagali zgraditi in vzpostaviti marsikatero podjetje. To so predstavniki »naše organizacijske kulture v podjetju«. Prav oni so osebe, ki so pokazale spoštovanje do naših gostov s svojim predanim delom. In če dobro pomislimo so prav oni osebe, ki so v podjetju že dolgo časa in so ga pomagali graditi in »živeti«.

 

Zakaj pa ne bi uporabili primera dobre prakse iz slovenskega podjetja, kjer dobiva delavec eno leto pred upokojitvijo 20 % višjo plačo. Zato pa mora v tem času svoje znanje prenesti na svojega »naslednika«.

 

Zakaj pa ne bi uvedli »mentorskih parov« na določenih delovnih mestih, kjer izkušenejši (starejši) delavec nekaj mesecev na delovnem mestu mentorira in prenaša znanje na mlajšega.

 

Zakaj ne bi naredili »interne šole« v podjetju ali v povezavi več podjetij, kjer bi izkušeni starejši in upokojeni gostinsko-turistični delavci (»stari mački«) usposabljali mlajše in neizkušene sodelavcev. 

 

Zakaj ne bi naredili skupnega nacionalnega gostinsko-turističnega portala – borze ponudbe in povpraševanja po delavcih ter vseh možnih oblikah sodelovanja (zaposlitev, študentski servis, praksa, usposabljanje, vajeništvo, job-rotation, mednarodno sodelovanje, izmenjava delavcev,..…)

 

Naj bo ta članek poziv vsem kadrovskim delavcem ter direktorjem in lastnikom turističnih dejavnosti v najširšem pomenu - zaposlujte ali sodelujte s zdravimi ter čilimi in aktivnimi starostniki oz. upokojenci. Njihovo znanje, modrost, izkušnje ter tiho znanje ter poznavanje dogodkov iz preteklosti so velika dodana vrednost, ki bo bogatila in »modrila« ter oplemenitila in mentorirala mlajše turistično-gostinske delavce.

Naši gostje in turisti, ki bodo prihajali v naslednjih  desetletjih pa bodo (vedno) starejši. Kdo bodo lahko njihovi gostitelji ali občasni sogovorniki (s katerimi bi se želeli pogovarjali in sodelovati)? Prav starejši!

 

Mirjana  Ivanuša-Bezjak

Članke je bil izvirno objavljen v reviji www.destinacija.net

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
1
Zdravko Čeligoj
0
Jul 28, 2019
Saj je vse res, ma najprej se bo morala država navaditi, da smo si penzijo zaslužili z našim minulim delom in da je nima nihče pravice vzeti, kot tudi, da imamo pravico delati, če hočemo
#1
ČASOPIS V FOKUSU
ČASOPIS V FOKUSU
Objavil/a 2019-07-28 16:41:21 (Jul 28, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Nova znamka- Evropska kratkodlaka mačka
UMAR- jesenska gospodarska napoved 2020
29. september - mednarodni dan ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadni hrani
29. september je mednarodni dan srca
Brigitte Bardo praznuje 86. rojstni dan, štirikrat se je poročila, sina ni želela, in ko je povedala resnico o sebi, je osupn
Virtualnemu vrhu G20 novembra predseduje Savdska Arabija
Ponovna uvedba policijske ure in zapiranje kavarn v posameznih delih Črne gore
Armenski veleposlanik: Turčija je v Nagorni Karabah poslala 4.000 vojakov
Najstarejša restavracija na svetu, prizadeta zaradi pandemije koronavirusa
Gwyneth Poltrow je bila posneta gola
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Celje
(121)
Novice
(75)
ZDA
(65)
sds
(60)
eu
(43)
svet
(32)
Šale
(27)
rusija
(21)
desus
(17)
Srbija
(17)
znamka
(15)
sls
(15)
bih
(15)
corona
(14)
nsi
(12)
znamke
(12)
denar
(11)
knjige
(11)
Rogla
(10)
brexit
(10)
ŠPORT
(10)
furs
(9)
kava
(8)
sd
(8)
kpk
(7)
sdms
(7)
shod
(6)
SMC
(6)
Iran
(5)
Film
(5)
LMŠ
(4)
sova
(4)
sto
(4)
udba
(4)
šah
(4)
WHO
(4)
gale
(3)
USA
(3)
UMAR
(3)
rop
(3)
NKBM
(3)
npu
(3)
gdpr
(3)
2
(3)
mak
(2)
Hojs
(2)
pag
(2)
KRIS
(2)
MORS
(2)
rtv
(2)
NLS
(2)
NATO
(2)
vso
(2)
fbi
(2)
sneg
(2)
SKP
(2)
klop
(2)
maj
(2)
2tir
(2)
Bled
(2)
pust
(2)
bbc
(2)
SAB
(2)
avto
(1)
grep
(1)
IZUM
(1)
ozn
(1)
s
(1)
smrt
(1)
vomo
(1)
nvo
(1)
miza
(1)
Ptuj
(1)
DBR
(1)
lipa
(1)
regi
(1)
bked
(1)
HES
(1)
ura
(1)
sdsm
(1)
P
(1)
umrl
(1)
trst
(1)
čaj
(1)
bild
(1)
uber
(1)
of
(1)
had
(1)
OVS
(1)
vlom
(1)
meja
(1)
DEM
(1)
mok
(1)
MOS
(1)
sdm
(1)
scnr
(1)
ru
(1)
man
(1)
audi
(1)
igra
(1)
gpu
(1)
btc
(1)
pivo
(1)
nlb
(1)
UKOM
(1)
hota
(1)
Gozd
(1)
uefa
(1)
ceje
(1)
azil
(1)
SPIZ
(1)
ovca
(1)
bik
(1)
NMK
(1)
znp
(1)
VW
(1)
ebu
(1)
krap
(1)
rak
(1)
Hvar
(1)
BDP
(1)
clje
(1)
delo
(1)
hren
(1)
zdus
(1)
SOS
(1)