Komentar dr. Vinko Gorenak: Janez Cepec in Micka Resnica iz Srednjega Kašlja

Objavil/a V Fokusu, dne 2020-01-14 ob 13:30:31

Janez Cepec je bil leta 1990 več kot polnoleten, zato je glasoval za samostojno Slovenijo, kar se mu je zdelo povsem normalno in pošteno. Leta 1991 pa je bil pripadnik Teritorialne obrambe, v skladu s svojimi prepričanji je iskreno in pošteno opravljal svoje naloge obrambe samostojne Slovenije. Verjel je tudi v to, da bo Slovenija postala druga Švica in da bodo on in njegovi otroci  živeli veliko bolje, kot smo živeli v propadli državi Jugoslaviji.

Njegova prepričanja

Njegovo življenje, zlasti pa višina njegove plače in čas njegove upokojitve sta ga popolnoma razočarali. Njegova plača in njegova pokojnina sta namreč vsaj 70 odstotkov nižji od tiste, ki ju je on imel v mislih v času, ko je verjel, da bomo postali druga Švica. Toda Janez Cepec ima nekatere povsem jasne poglede na dogajanje v državi. Naj nekatere naštejem.

Na svojem starem prenosnem računalniku, ki deluje zelo počasi, redno prebira dnevno časopisje, kot so Delo, Dnevnik, Večer, redko kdaj kaj drugega, vsak večer pa seveda obvezno pogleda POP TV, tu in tam Planet TV, pa tudi RTV Slovenija. Kar prebere v časopisju in kar vidi in sliši po televiziji, je zanj sveta resnica.

Zato mu je povsem jasno, da je zasebno šolstvo ali zdravstvo nekaj hudo zavržnega in da se je treba proti temu boriti. Janez Cepec sicer ima svojo izbrano zdravnico, ki je zasebna zdravnica, a ta njen status ga posebej ne zanima, saj je z njo zelo zadovoljen. Tudi dva njegova otroka sta hodila na cerkveno srednjo šolo, saj je Janez Cepec precej veren človek, a ga to, da je cerkvena srednja šola zasebna, ne moti. Seveda pa mu je jasno, da se je treba proti zasebnemu  šolstvu in zdravstvu boriti, saj je to nekaj slabega, tako je pač prebral v časopisju in tako so poročali na televiziji. Torej je vse jasno.

Za nizko plačo, ki jo je imel v trgovskem podjetju, so po njegovem mnenju krivi kapitalisti, ki so lastniki podjetja, kjer je Janez Cepec delal. Ti se kopajo v denarju, imajo zasebna letala, jahte na morju, razkošne vile in še kaj. Posledica tega je bila njegova nizka plača. Stvar je povsem jasna in razumljiva, saj tako poroča časopisje in televizije, ki jih spremlja. Toda Janez Cepec je vesel, da se je upokojil. Pokojnina je sicer zelo nizka in težko bo preživel, toda vesel je, da imamo v Sloveniji Karla Erjavca, ki se je in se bo še naprej boril za upokojence. Res je, da Erjavec ni minister za delo in socialo, kamor sodijo pokojnine, toda Janez Cepec mu verjame, da se bo na mestu obrambnega ministra boril za upokojence.

Janez Cepec spremlja tudi politiko, seveda skozi poročanje časopisja in televizij, ki jih spremlja. Dolgo časa po osamosvojitvi je volil za LDS, ko je ta stranka izginila, je svoj glas zaupal stranki Zares, ko je tudi ta izginila, je svoj glas zaupal Jankovićevi PS, ko je tudi ta izginila, je šel njegov glas SMC. Sedaj ugotavlja, da bo tudi ta stranka izginila, zato se je dokončno odločil. Vsi so enaki. Na volitve sploh ne bo več šel. Zakaj pa bi šel, saj stranke, za katere glasuje izginejo, njegov glas pa tako ali tako nič ne šteje.

Politična desnica in stranke na desnici so za Janeza Cepca nesprejemljivi. Konec koncev so kar naprej pred sodišči, kar še posebej velja za Janeza Janšo, Franc Kangler pa tudi ni nič boljši. Z dejstvom, da nobeden od njiju ni bil obsojen za kakšna korupcijska kazniva dejanja, se Janez Cepec sploh ne ukvarja. Zanj je vse jasno in preverjeno po treh kriterijih, najprej so tako poročali časopisi, enako so poročale tudi televizije, ki jih gleda, pa tudi star preizkušen ljudski pregovor, »kjer je dim, je tudi ogenj« zagotovo drži. Torej sta kriva.

Njegove dileme

Poleg dokončnih prepričanj pa ima naš Janez Cepec tudi nekatere dileme. Pred nekaj tedni ga je soseda Micka Resnica obvestila, da obstaja nova televizija, ki se imenuje Nova24TV. Podarila mu je tudi zajetno zbirko revij Demokracija, na katero je naročena. Njen sin je tehnično precej neveščemu Janezu Cepcu njegov televizijski aparat programiral tako, da sedaj vidi tudi Nova24TV.  Ta dva medija pa sta v glavi Janeza Cepca pustila veliko dilem, na katere Janez Cepec nima pravega odgovora. Poglejmo nekatere.

V eni od izvodov Demokracije je Janez Cepec zasledil podatke o povprečnih plačah in pokojninah v zadnjih 20. letih. Podatki so kazali, da so se pokojnine in plače najbolj povečale med leti 2004 in 2008, kar za okoli 25 odstotkov. Seveda je pomislil, da gre v primeru Demokracije za desno politično trobilo, ki hvali prvo vlado Janeza Janše, ki ga on ne mara. Toda Janez Cepec je skrben mož. Vse svoje plačilne liste je vestno shranjeval. Ne, si je rekel, takole mi pa ne bodo lagali. Zakopal se je v svoje stare plačilne liste, računal in računal, ter naračunal, da se je njegova plača med leti 2004 in 2008 resnično povečala za več kot 25 odstotkov. In to v času prve Janševe vlade?

Presenečen je bil. Naslednje jutro se je odpravil na kavo k že omenjeni Micki Resnica, ki mu je podarila kup Demokracij. Ona je upokojena že več kot 20 let. Janez Cepec je želel preveriti, če se je tudi njena pokojnina v tistem času povečala za okoli 25 odstotkov. Micka Resnica je bila nekoč računovodkinja, zato je pred našega Janeza Cepca položila vse izračune o njeni pokojnini. S številkami mu je dokazala, da se je tudi njena pokojnina v tistem času povečala za 25 odstotkov. Še več, s številkami mu je še dokazala, da se pokojnine po odhodu prve Janševe vlade, le malenkostno povečujejo. Kako je to sploh mogoče, se je spraševal Janez Cepec, saj časopisi in televizije, ki jih  spremlja že desetletja, poročajo nekaj povsem drugega.

Še večje presenečenje se je za Janeza Cepca zgodilo, ko je nek večer gledal Nova24TV. Tam so poročali o tem, da država Slovenija porabi 1963 evrov mesečno za oskrbo enega ilegalnega migranta. Ne, ne, to je pa čista laž, je pomislil Janez Cepec. Če jaz dobim za 40 let dela 500 evrov neto mesečne pokojnine, kako bi torej država za delo sposobnega mladeniča, ilegalnega migranta, porabila 1963 evrov mesečno? A Janez Cepec je postal previden, česar takega nikoli ni zasledil v časopisju in na televizijah, ki jih je spremljal. Pozoren je postal na podatek, da je 1963 evrov mesečnih stroškov za enega ilegalnega migranta izračun Računskega sodišča in ne televizije Nova 24TV. Zadevo je hotel razčistiti do konca. Poklical je sina Micke Resnica, ki je računalništva vešč mladenič in ga prosil, če mu lahko najde poročilo Računskega sodišča, ki o tem govori. Presenečenje je bilo popolno. Janez Cepec Računskemu sodišču verjame, saj je vendarle sodišče.  In tudi tam je naveden enak podatek: država za enega ilegalnega migranta mesečno nameni 1963 evrov, pokojnina Janeza Cepca pa je 500 evrov.

Njegovi novi zaključki

Hudo razočaran je bil Janez Cepec. Da mu časopisi in televizije, ki jih je spremljal, lažejo? Je kaj takega sploh mogoče, se je spraševal? Ne, ne, si je dejal. Od sedaj dalje bom informacije medijev preverjal in si ustvaril svoje mnenje o njihovem poročanju, je kot pribito sklenil Janez Cepec. Tudi Micko Resnica pogosteje obišče, da ob kavi kakšno rečeta o aktualni politiki. Kam bo šel njegov glas na naslednjih volitvah, pa bo še premislil. Celo življenje se učimo, sam pri sebi razmišlja Janez Cepec.

Čisto za zaključek pa naj povem, da Janez Cepec in Micka Resnica iz Srednjega Kašlja ne obstajata, tudi zato, ker Srednjega Kašlja ni. Vas pa sprašujem, ali ste podobni Janezu Cepcu ali Micki Resnica in koliko Janezov Cepcev in Mick Resnica morda poznate?

Vir: http://www.vinkogorenak.net/

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
V Fokusu
V Fokusu
Objavil/a 2020-01-14 13:30:31 (Jan 14, 2020)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
VIDEO: Danes mineva 75 let od osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz: "Nikoli več!"
Neverjeten poziv nevladnih organizacij! "Slovenija naj iz begunskih taborišč v BiH sprejme tisoč prosilcev za azil"
Janez Janša po odstopu Marjana Šarca: "Predčasne volitve so daleč najbolj verjetna možnost"
Odstop predsednika vlade: Od Serpentiška do Šarca in nazaj!
Dr. Vinko Gorenak: Kam gre Evropska unija – EU in kam Evropska ljudska stranka ELS/EPP?
Vane K. Tegov: La Verita- resnica o »mreženju »z glasovi in uničenimi usodami ljudi v Makedoniji
Donosni balkanski posli s šoferji v Sloveniji
Smrtonosni virus iz Kitajske se širi. En človek zbolel tudi na Dunaju
Franc Kangler: “Globoka država je ugrabila vse medije, državno administracijo, javno televizijo, ki ni več javna!"
Skriti migrantski »hotel« kar sredi gozdov občine Središče ob Dravi
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Celje
(59)
sds
(50)
ZDA
(17)
znamka
(14)
znamke
(12)
nsi
(10)
sls
(9)
furs
(6)
kava
(6)
kpk
(5)
sdms
(4)
sto
(4)
šah
(4)
sova
(3)
rop
(3)
gdpr
(3)
udba
(3)
NKBM
(3)
2
(3)
SMC
(3)
sneg
(2)
maj
(2)
klop
(2)
NLS
(2)
NATO
(2)
KRIS
(2)
mak
(2)
UMAR
(2)
2tir
(2)
hota
(1)
Dr
(1)
bik
(1)
Gozd
(1)
Gal
(1)
delo
(1)
P
(1)
mlaj
(1)
rak
(1)
Film
(1)
Lent
(1)
heta
(1)
vlom
(1)
tisk
(1)
je
(1)
ico
(1)
čaj
(1)
DZ
(1)
Iran
(1)
DUTB
(1)
SKP
(1)
vso
(1)
HES
(1)
pust
(1)
npu
(1)
voda
(1)
LMŠ
(1)
Ptuj
(1)
IZUM
(1)
Vrt
(1)
eu
(1)
nlb
(1)
uboj
(1)
s
(1)
uefa
(1)
miza
(1)
DEM
(1)
lipa
(1)
SOS
(1)
uber
(1)
ura
(1)
scnr
(1)
ment
(1)
mars
(1)
azil
(1)
SPIZ
(1)
dru
(1)
dan
(1)
igra
(1)
btc
(1)
clje
(1)
ozn
(1)
pivo
(1)
SAB
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj