Predsednik vlade Janez Janša v oddaji Odmevi o cepljenju in izzivih v času epidemije

Objavil/a ČASOPIS V FOKUSU, dne 2021-01-13 ob 17:03:32

Predsednik vlade Janez Janša je bil v torek gost oddaje Odmevi, v kateri je spregovoril o poteku cepljenja za COVID-19, skupni evropski strategiji nabave cepiv, nadaljnjih ukrepih vlade za zajezitev epidemije in aktualnem političnem dogajanju.

				Predsednik vlade Janez Janša gost oddaje Odmevi 			Predsednik vlade Janez Janša gost oddaje Odmevi

Predsednik vlade Janez Janša je uvodoma dejal, da bo večina cepljenja opravljenega v drugem četrtletju letošnjega leta, kar je pozneje, kot je bilo želeno. Kljub temu je za pozitivno označil odobritev cepiv podjetja Pfizer, ki so bila odobrena že v času božično-novoletnih praznikov, kar je po njegovem mnenju prijetno presenečenje, saj bi »lahko bilo bistveno slabše, kakor je nekaj časa kazalo«. Premier je izpostavil, kot že mnogokrat doslej, da se napovedi o bolj zahtevnem drugem, hladnem valu v Evropi uresničujejo. »Dejstvo je, da dokler ne bo določen odstotek prebivalstva precepljen, toliko časa bomo morali kombinirati ukrepe, ki jih sovražimo in ki jih imamo že predolgo časa, tem upanjem da bo cepljenje delovalo in to bo zagotovo do pomladi glede na tempo izdelave cepiv, ki se obeta.« je povedal Janez Janša. Po njegovem mnenju pa je precepljenost prebivalstva odvisna od tega, kdaj bodo dodatna cepiva odobrena in kakšne bodo dobave. "Zagotovo pa do tega ne bo prišlo pred pozno pomladjo, zagotovo ne pred junijem."

Na vprašanje, ali v Evropski uniji velja zakon močnejšega, kar se tiče dodatnih nabav doz cepiva, je predsednik vlade odgovoril, da se decembrski dogovor Evropske unije o sorazmerni razdelitvi cepiv spoštuje. Tako je 2-milijonska Slovenija v prvih pošiljkah prejela skoraj količinsko enake odmerke cepiv kot 80-milijonska Nemčija. »Slovenija se je odločila, da bo sodelovala pri teh skupnih naročilih kot vse preostale države. Poznam še nekaj drugih držav, ki so se ločeno pogovarjale s kitajskimi in ruskimi proizvajalci, ampak trenutno mislim, da nobena od teh dejansko teh cepiv ni kupila, čeprav so cenejša in jih nekateri ponujajo,« je pojasnil predsednik vlade. Dejal je, da je v povezavi s cepivi in cepljenjem ključno vprašanje zaupanja. "S tega vidika je pri marsikomu tudi pretehtala odločitev, da je bolje še kak teden počakati, zato da bomo dobili cepivo, ki mu res vsi zaupamo in da bomo potem s 70-odstotno precepljenostjo tudi v Evropi dejansko to epidemijo zaustavili," je dejal premier Janša in poudaril, da glede odobritve cepiv Evropska medicinska agencija izvaja zelo striktne postopke, ob tem pa vsako cepivo potrebuje še soglasje vseh nacionalnih regulatorjev. Premier Janša je opozoril, da je politični pritisk držav, ki niso zadovoljne s pristopom Evropske komisije, sicer zelo velik, zato države vključno s Slovenijo iščejo tudi neposredne stike s proizvajalci cepiv, s čimer pa ni nič narobe.

Na vprašanje glede časovnice nadaljnjih vladnih ukrepov za zaustavitev širjenja epidemije je Janez Janša odgovoril, da ne smemo pozabiti, da so nekatere dejavnosti, kot so bari in nočni klubi, zaprti že od prve razglasitve epidemije marca prejšnjega leta. V Sloveniji je zdaj glavni problem, da številni v začetku jeseni ukrepov niso jemali dovolj resno, zato se je virus nemoteno razširil po celotni državi. Premier Janša je dejal, da so nekatere druge države v Evropi bolj striktno omejile javno življenje kot Slovenija. »Totalni lockdown bi mogoče zaustavil epidemijo v Sloveniji, se pravi, da bi naredili to, kar so nekatere druge države v Evropi naredile, da si lahko samo doma, da greš lahko 50 metrov stran iz stanovanja ali pa hiše na zrak, da greš lahko v lekarno in trgovino – ne moreš niti v službo, niti v šolo - če bi to naredili, verjetno lahko v treh tednih znižamo okužbe na zeleno. Je pa vprašanje kakšna bi bila celotna cena vsega tega, ker so stranske posledice in tudi zaradi stranskih posledic ljudje umirajo," je napovedal premier Janša in dodal, da bomo z nekoliko blažjimi ukrepi in tudi morda z nekoliko strožjimi morali živeti najmanj do pomladi.

Janez Janša je poudaril, da so bili začasno sproščeni ukrepi med božično-novoletnimi prazniki del dogovorjene strategije na ravni celotne Evrope, pa tudi, da je bila začasna sprostitev ustrezno komunicirana. »Ta praznični val smo v veliki meri, kot kaže zdaj, omejili,« je povedal Janez Janša, ki je obenem tudi opozoril, da bi rezultati sproščanja lahko bili bistveno slabši, če ne bi hkrati uvajali tudi hitrega testiranja in če te priložnosti ljudje ne bi resno jemali.

»Edina niša nekega postopnega sproščanja je zdaj regijsko sproščanje,« je na vprašanje o vračanju učencev v šole odgovoril predsednik vlade. Opozoril je, da je potrebno število okužb najprej znižati do stopnje, ki bo dopuščala, da ne bomo s prehitrim sproščanjem znova okrepili rasti epidemije, zagotovo pa bo prioriteta odprtje šol za prvo triado in vrtčevske otroke. Regijsko se stanje glede števila novo-okuženih počasi izenačuje, kar je logična posledica sprostitve med prazniki; končna ocena, kako je to sproščanje vplivalo na potek epidemije, pa bo mogoče napovedati prihodnji teden. Premier Janša je dejal, da se je sosednja Avstrija odločila za prvi poskus testiranja vseh učencev in dijakov s testi, ki so uporabniku bolj prijazni. »Verjetno bo neko večje odpiranje šolskega polja v času, dokler precepljenost ne bo zaustavila epidemije, v veliki meri povezano s tem, kako se bo to testiranje v šolstvu obneslo,« je napovedal Janez Janša.

Predsednik vlade Janez Janša je odgovoril še na vprašanje o trdnosti vlade in napovedi o vložitvi konstruktivne nezaupnice, ki je predvidena za petek. »Upam, da se bo to končno zgodilo. Na neki način je to motnja v času epidemije, odvrača pozornost od ključnih problemov, ki jih imamo,« je dejal predsednik vlade. Predsednik vlade je še ocenil, da je rušenje vlade in nagajanje opozicije v času ogroženosti tragikomično početje, saj se novo vlado lahko postavi ob predložitvi vsaj 46 glasov. »Postopek vložitve konstruktivne nezaupnice je legitimen, ampak noben postopek v tem trenutku še ne poteka, čeprav se ga napoveduje že od lanskega aprila,« je bil jasen premier Janez Janša. Za zaključek je še dejal, da sta uspešna precepljenost in s tem končanje epidemije mnogo bolj ključna kot vložitev konstruktivne nezaupnice.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
ČASOPIS V FOKUSU
ČASOPIS V FOKUSU
Objavil/a 2021-01-13 17:03:32 (Jan 13, 2021)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Prešernovo nagrado 2021 za življenjsko delo prejmeta pisatelj Feri Lainšček in arhitekt Marko Mušič.
V register nesnovne kulturne dediščine vpisani dve novi enoti, sotiš in šamarjanka.
Ministri EU, pristojni za kmetijstvo in ribištvo, so se danes sestali na prvem letošnjem zasedanju Sveta EU
Minister Hojs: Na ravni EU moramo vložiti še več napora za zaščito otrok pred spolnimi zlorabami prek spleta
Če že koalicija KUL ne more interpelirati vlade Janeza Janše, bi se zdaj zadovoljila z ministrom Janezom Ciglerjem Kraljem
Terme Lendava: Dva milijona evrov finančnih sredstev za dokapitalizajo
Zunanji minister dr. Anže Logar v Bruselj na Svet za zunanje zadeve EU
Expo Dubaj bo priložnost za poglobitev gospodarskega sodelovanja z Združenimi arabskimi emirati
VIDEO: Finalista letošnjega tekmovanja za Zlati kamen sta podeželski občini Benedikt in Sveta Ana v Slovenskih goricah
VIDEO: PV Janez Janša na posebni tiskovni konferenci o o najnovejšem stanju glede covid-19
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
covid19
(156)
Celje
(126)
ZDA
(90)
Novice
(75)
sds
(60)
eu
(51)
svet
(33)
Šale
(27)
desus
(23)
rusija
(22)
sls
(19)
Srbija
(17)
bih
(16)
znamka
(15)
nsi
(15)
brexit
(14)
corona
(14)
knjige
(12)
znamke
(12)
ŠPORT
(11)
denar
(11)
sd
(10)
Lenart
(10)
CEPIVO
(10)
furs
(10)
Rogla
(10)
kava
(9)
SMC
(8)
kpk
(7)
sdms
(7)
Iran
(6)
shod
(6)
sova
(6)
WHO
(6)
LMŠ
(5)
udba
(5)
Film
(5)
UMAR
(4)
MORS
(4)
2
(4)
sto
(4)
šah
(4)
nvo
(3)
sta
(3)
ozn
(3)
NKBM
(3)
rop
(3)
UKOM
(3)
gdpr
(3)
SKP
(3)
npu
(3)
gale
(3)
KGZS
(3)
USA
(3)
Hojs
(2)
MZZ
(2)
pag
(2)
sv
(2)
mak
(2)
OZS
(2)
KRIS
(2)
NATO
(2)
rtv
(2)
SAB
(2)
PKP7
(2)
fbi
(2)
Dr
(2)
sneg
(2)
klop
(2)
BDP
(2)
Eles
(2)
maj
(2)
delo
(2)
nica
(2)
Bled
(2)
NLS
(2)
vso
(2)
nijz
(2)
pust
(2)
2tir
(2)
bbc
(2)
DSO
(2)
kul
(2)
FDA
(1)
SURS
(1)
SNAV
(1)
voda
(1)
smrt
(1)
vomo
(1)
A7
(1)
uboj
(1)
čaj
(1)
Ptuj
(1)
s
(1)
ZPS
(1)
IZUM
(1)
DZ
(1)
2tdk
(1)
SOS
(1)
trs
(1)
CZ
(1)
grep
(1)
Mura
(1)
bked
(1)
miza
(1)
ment
(1)
umrl
(1)
ZDF
(1)
DS
(1)
race
(1)
lipa
(1)
HES
(1)
uber
(1)
dru
(1)
had
(1)
ura
(1)
nov
(1)
meja
(1)
dan
(1)
regi
(1)
gaza
(1)
DBR
(1)
OVS
(1)
mok
(1)
MOS
(1)
sdsm
(1)
ru
(1)
SKZ
(1)
man
(1)
trst
(1)
gzs
(1)
of
(1)
bild
(1)
btc
(1)
ovca
(1)
DEM
(1)
igra
(1)
Gozd
(1)
pivo
(1)