Članek
Prometna pravila in znaki, ki jih dajejo policisti in znaki, ki jih z zastavicami dajejo delavci ces
Objavljeno Dec 14, 2016

Že dolgo  je odkar imam vozniški izpit. In že dolgo je odkar mi nekaj ne da miru.

Danes preberem o prometni nesreči, do katere je prišlo zaradi "znakov, ki jih je dajal delavec z zastavicami".

Citiram go. Natašo Pučko, podpisano pod poročilo, katerega del  v tem zapisu opisujem:

Prometna nesreča:

Včeraj, okrog 10.45 ure je bila PU Ljubljana obveščena o prometni nesreči s telesnimi poškodbami, ki se je pripetila na Turjaku. Z ogledom kraja prometne nesreče in zbranimi obvestili so policisti ugotovili, da je 38-letni voznik tovornega vozila s priklopnikom vozil po glavni cesti iz smeri Ljubljane proti Turjaku. Pri delovni zapori, kjer je promet urejal delavec gradbenega podjetja z zastavico, je zaustavil svoje vozilo. Za njim je pripeljal 37-letni voznik osebnega vozila Renault, ki se je zaustavil za tovornim vozilom. V tem času pa je v isti smeri pripeljal 55-letni voznik kombija Citroen Jumper, ki je zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo trčil v osebno vozilo pred seboj. Za njim pa je iz smeri Ljubljane pripeljal še 51-letni voznik kombija Peugeot Boxer, ki je prav tako zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo trčil v kombija. Osebno vozilo in kombi je nato odbilo v tovorno vozilo. Voznik osebnega vozila je utrpel lahke telesne poškodbe, zdravniško pomoč pa bo iskal sam. Povzročiteljema so policisti izdali plačilni nalog.

Vrli policisti so hitro našli krivca in izvedli tako imenovane ustrezne ukrepe. Kakšne točno ne vem, vendar pa ne vem niti tega, če policisti sami poznajo zakon, po katerem tako vestno kaznujejo.

V policijskem žargonu se temu reče, da "štrafajo".

Vsi smo že videli cestne delavce, ki se lagodno sprehajajo po odseku ceste, kjer popravljajo npr. poškodovano vozišče. Če ima voznik srečo, ga na vsaki strani delovišča počaka en zdolgočasen osebek, ki se drži ali rdeče ali zelene zastavice. In čaka na ustno sporočilo podobnega osebka na drugi strani delovišča, katero naj dvigne.

Najbolj absurdno doživeto srečanje s takšnim osebkom je bilo na delovišču na isti  relaciji, kjer se je zgodila omenjena prometna nesreča in je imel cestni delavec v eni roki pločevinko s pijačo radler (ne brezalkoholni) in v drugi roki zastavico.

Če  upoštevamo zakonska določila, nas ta obvezujejo spoštovanja znakov, ki jih dajejo policisti, vojaški policisti, občinski redar, inšpektor ali druga pooblaščena uradna oseba.  Seveda smo vozniki dolžni upoštevati tudi prometno signalizacijo.

(Zakon o pravilih cestnega prometa nalaga voznikom 27. členu: dolžnost upoštevanja pravil(1) Udeleženci cestnega prometa se morajo ravnati po prometnih pravilih, razen:1.     če je drugače določeno s prometno signalizacijo;2.     če drugače odredi policist ali vojaški policist; 3.     če v skladu s pooblastili drugače odredi občinski redar, inšpektor ali druga pooblaščena uradna oseba.(2) Znaki, ukazi in odredbe, ki jih dajejo pooblaščene uradne osebe, razveljavijo prometna pravila in prometno signalizaciji.

In zdaj bistvo tega zapisa. Kam sodijo gradbeni delavci s svojimi zastavicami?

Ali njihovi znaki razveljavijo prometne predpise?

Zakon ne opredeljuje pooblastila, ki bi ga imeli gradbeni delavci za dajanje znakov voznikom. Torej jih vozniki nismo dolžni upoštevati. ZPrCP opredeljuje prometno signalizacijo, kamor pa delavec cestnega podjetja  z zastavico ne sodi. Delavec je vendarle  človek, živo bitje s svojo voljo, pravni subjekt in brez pooblastil zakonodajalca. Delavčevo edino vodilo je to, da dela za delodajalca, ki ima pogodbo, nalog za  popravilo ceste in to pomeni lahko le to, da delavec ni sam v prekršku, ko cel dan dela ali postopa po cesti oz. delu ceste namenjenemu vožnji z motornimi vozili npr.

In ker delavec cestnega podjetja ni del prometne signalizacije, sam pa nima ustrezne izobrazbe in znanja, da bi lahko pridobil kakšna koli pooblastila s področja prometa in  da bi lahko dajal kakršne koli znake, ki bi voznike obvezovali, tako kot obvezujejo znaki, ki jih dajejo uradne osebe (policisti, vojaški policisti, inšpektorji in redarji),  je ugotovitev policistov v omenjeni nesreči - očitno nepravilna.

Ko boš opazil mene, kako panično maham s kakšno krpo na sredi ceste na primer pred železniškem prehodom (okvara zapornic) ti samo plin, bom odskočil, vlak ne bo. Morda boš po tem doživetju preveril pravilnost, pooblaščenost in še kaj.