ZAKAJ SLOVENIJA NI ŠVICA – KER JE POD ZEMLJO KAMBODŽA !

Objavil/a Vili Kovačič, dne 2014-12-15 ob 14:15:00

 

ZAKAJ SLOVENIJA NI ŠVICA – KER JE POD ZEMLJO KAMBODŽA  ! 

Izpustitev Janeza Janše je poraz Milana Kučana in prvi korak k zmagi razuma

 Z izpustitvijo Janeza Janše smo na poti iz puščave prišli do prve  oaze, ki daje možnost, da si malo odpočijemo. Počitek je potreben, kajti na vrsti je prehod čez RDEČE MORJE  - morje laži, sovraštva, insinuacij, smešenja, ignorance in namigovanj, pišmeuharstva, intelektualne lenobe, vsegliharstva, polovičarstva, psihološke vojne  in usodne domišljavosti. Gre za domišljavost tistih, ki ne prenesejo, da bi bili ljudje informirani in bi končno lahko presojali politike in politiko na osnovi relevantnih informacij in  enakih vatlov za vse. Protesti pred Vrhovnim sodiščem so glede na lanskoletno vseslovensko ljudsko vstajo, velika zmaga pameti, srca in argumentov. Namesto lanskoletnih gesel, ko so  vpili GOTOF si  in Janša – ne v zapor, ampak v  Barbarin rov !  Kakšna neverjetna razlika.  Najostrejše geslo vztrajnikov je bilo vzklikanje »Kučana v zapor«.  Tudi sam sem imel podobno geslo – zahteval sem zamenjavo na Dobu na osnovi poštenega sojenja, ne zgolj zaradi Patrie in velikega poka iz Finske,  pač pa mnogo bolj zaradi tistega kar je v svoji dolgoletni karieri, če se izrazimo liturgično, dobrega opustil in (ne samo Slovencem) slabega storil ! Vendar to ni tema tega zapisa.

Nekaj o poteku shodov, ki bodo še trajali

Končana je prva etapa delovanja ODBORA 2014, ki z izpustitvijo Janeza Janše iz zapora, postaja platforma za ODPOR proti sodnikom kršiteljem ter pritisk za spremembo in sankcioniranje zlorab slovenskega pravosodja. Enako potrebna pa je tudi sprememba v medijih, predvsem v delovanju javne RTV in vodilnih tiskanih medijih.  RTVSLO mora postati  spodoben  in do vseh akterjev političnega prostora enako dostopen informativni  in obenem javni servis volivcev, davkoplačevalcev in državljanov. Da bi to postala bo verjetno nujno doseči spremembo načina pobiranja naročnine.

Slovenski staro/novi komunisti, zdaj pa celo liberalci in krščanski demokrati, se od vseh stvari že od nekdaj najbolj bojijo javnosti. Kučan-Cerarjeva vlada tudi. Zato so vztrajniško gibanje prek cenzure v medijih dobesedno skrivali pred očmi  Slovencev, medtem ko zdaj obširno – na dolgo in široko, poročajo o protestih v Ameriki. Kako ironično in cinično. Nekateri delavci iz RTV hiše so nas zmerjali s pacienti, na valu 202 nas enačijo z nogometnimi navijači. Da ne govorim o žalitvah s plačanci in zametki drhali.   Z zadnjo odločitvijo Ustavnega sodišča so bili vsi ti po večini osupli. Tudi niso mogli reči, da nas je nekaj deset in da nas je vedno manj.

Od Frankfurter algemeine Zeitung do Kraljev ulice 

Kljub vsemu pa je bil 12.12.2014 na TVSLO1 vendarle narejen in prikazan impozanten posnetek iz zraka na večtisočglavo množico pred Vrhovnim sodiščem. Doslej so se takšnim posnetkom, na večini slovenskih televizij in v vodilnih medijih, razen na TOPTV, skoraj dosledno izogibali ! Častna izjema med  mediji je  časopis ljubljanskih klošarjev-brezdomcev »Kralji ulice«, kjer so si upali objaviti intervju o tem. Na drugi strani pa je  o protestih korektno pisal Frankfurter algemeine Zeitung. Kontrast in sramota za vodilne medije ne bi mogla biti večja.

Vse priznanje vodstvu Odbora 2014,  predvsem pa Alešu Primcu za subtilno in konsistentno ter načelno demokratično držo. Predvsem po njegovi zaslugi ni bilo nobenega incidenta razen enega, izmišljenega. Nekateri bi incident radi sprovocirali, kar bi celo lahko pomenilo prepoved protestov. Na srečo so bili policisti mnogo bolj razumni od provokatorjev, ki jih vodita zgolj nevednost in sovraštvo, čeprav imajo nekateri od njih enake probleme s sodstvom kakor vztrajniki. 

Jože Pučnik je po plebiscitu pred četrt stoletja – rekel: Jugoslavije ni več, gre za Slovenijo !  Zdaj gre za to, da je berlinski zid padel, vendar ne v Sloveniji. 

Berlinski zid – Murgle v glavah povprečnih Slovencev 

Srednjeročni cilj je, da se to vendarle enkrat zgodi. Zid, ki ga je treba podreti so ljubljanske politične MURGLE v glavah navadnih slovenskih ljudi.  V glavah povprečnega Slovenca so nezaznavne, tisti, ki pa zanje vedo, prevarantov ne zaznavajo z lahkoto, saj so ti dobili nove obraze in pojavne oblike.

Z dogodkom 12.12.2014  bo, upam vsaj nekoliko, upadel STRAH med ljudmi in se bo povečal POGUM. Strah pri vseh tistih, ki so doslej  molčali, ostajali doma in si niso upali ali niso hoteli priti blizu in stopiti na ulico. Predvsem pa si niso upali misliti na glas ! Hkrati je z izpustitvijo Janše upadel pogum skupinici ljudi na nasprotni strani ulice nasproti stavbe Vrhovnega sodišča. Gre za skupinico tistih, ki se  identificirajo s Titom, političnim sodstvom, medvojnimi in povojnimi poboji  in predrznim razmišljanjem, da je »rdeče gardistom«  vse dovoljeno. Ti so se včeraj iz zmagovalcev prelevili v poražence. Vendar ti ljudje niso glavni problem, problem so samodržci znotraj institucij, Vrhovnega tožilstva in Vrhovnega sodišča, ki imajo odkrito podporo v politiki F-21 in v predsedniku vlade. Gre za Maslešo in Fišerja. Oba sta, kot je znano, kršitelja človekovih pravic, in sta prišla na vrh ob »nesebični« pomoči   Mira Cerarja, s pomočjo katerih je on osebno potem zmagal na volitvah.

Verjamem, da bomo skupaj z Odborom 2014, cilje, ki jih je napovedal Aleš Primc na shodu, realizirali že v letu 2015.   Želimo in hočemo živeti v državi vladavine prava v kateri  ne bo mesta za Brglezov konstrukt – NARAVNO, KANIBALSKO  PRAVO in bomo končno imeli državo, ki ščiti šibkejše in  v kateri bodo samoumevne stvari postale samoumevne. In parlament ne bo več pre-glasovalni stroj. Moramo postati normalni in glasni. Ne manjka veliko. Manjka nam le POGUM ZA RAZUM – pogum v hlačah, razum v glavah.

Narod je butast – špice je treba porezati ! 

Milanu K. je 12.12.2014 gotovo srce padlo v hlače, razum mu je že zdavnaj odpovedal. Najvažnejše pa je, da mu ne uspeva več njegova fantastična vizija: “NAROD JE BUTAST – ŠPICE JE TREBA POREZATI”. Janez Janša je špica, ki jo je hotel izkoreniniti, ne samo porezati.  Ni mu uspelo. Prizadeti so to sprevrženo vizijo plačali z zelo visoko ceno – navadni državljani pa skoraj z državljansko vojno, celo fizično. Vendarle pa lahko z olajšanjem ugotovimo, da tudi po svojih naslednikih še močno živa bivša partija in nje udarna pest - speča in še aktivna UDBA, nista več vsemogočni in prisotni povsod.

Nekaj rodovitne zemlje je vendarle ostalo in izviri pitne vode niso presahnili. Zato je povsem logično, da se bodo protesti vsako sredo nadaljevali, upam pa, da nam ne bo potrebno več demonstrirati pred RTVSLO in POPTV, in da se je morda v medijih zgodil kak premik. Na ta premik naivno čakamo že 25 let.

Hvala partiji, da si je izmislila Patrio

Če smo ironični lahko rečem: hvala partiji, da si je izmislila Patrio – čeprav so obsojenci v 6 letih te megalomanske afere plačali zelo visoko ceno, tudi narod kot celota jo je plačal. Vendar narod ni od včeraj in je potrpežljiv: dočakal bo nov dan, ko sanje ne bodo dozirane iz Murgel in  ne bodo samo za en večer, ampak bomo sanjali vsak svoje in obenem skupne sanje. Nove sanje o tem, da Slovenija postane normalna država, ki ne bo v lasti nikogar, razen v lasti njenih državljanov. 

Svoboda, resnica in pravica, enake izhodiščne možnosti za vse  ter vladavina prava so pogoj zdrave ekonomije in sožitja med ljudmi in ne obratno.  Nehajmo se ukvarjati s posledicami in začnimo hišo zidati in utrjevati pri temeljih.  Ekonomisti naj nehajo preračunavati in naj začnejo misliti, je zapisal ekonomist Axel Kaiser. Sam temu dodajam: v Sloveniji to ni dovolj. Nujen je pogum za razum, da bomo mislili na glas in da bomo drug drugega slišali in poslušali. Fraze o delovnih mestih in finančno prelivanje iz votlega v prazno,  nas ne bodo rešile. Reši nas lahko le sožitje različnosti, prostor v katerem ne bodo eni zgodovinski izdajalci, drugi  zgodovinski zmagovalci.

Slovenija ne more  postati Švica – dokler bo (pod zemljo) Kambodža

To ni ukvarjanje s kostmi, je empirično dejstvo, ki se ga sistematično izriva iz javne zavesti, posebej še v zadnjem času, ko v imenu nekakšne sprave, skušajo vplivati na žrtve, da  prestopijo na stran svojih mučiteljev.  Da ne bo več tako, je potreben nov zagon za  RESNICO IN SPOMIN, ki bo brez strahu vrnil dostojanstvo vsakomur, posebno pa zamolčanim in pozabljenim.

Mnoge od njih je treba še odkopati. Šele po tem bo možen pokop in skupen spomin.  Ki bo hkrati opomnik na prevarante ter izprijene in iztirjene ljudi, ki so v Sloveniji povzročili Kambodžo. Slovenija ne more  postati Švica – dokler bo (pod zemljo) Kambodža in dokler ne bomo imeli praznikov, ki nas povezujejo, ne pa razdvajajo.   Narod, ki niti praznovati ne more skupaj nima prihodnosti. Take praznike imamo, samo dati  jim je treba državni in vseslovenski pomen. Zato je »glasnost« tudi na tem področju zelo pomembna.      

D.  Roosvelt je zapisal: »država v kateri so pokvarjenci bolj glasni kot pošteni ljudje, je izgubljena«. Glas vpijočih v puščavi je 12.12.2014 postal močnejši - tudi medijsko bolj slišen. Ta dan je bil vrhunec  vztrajnikov civilne družbe, hkrati pa opomin slovenskim medijem, da se resnice ne bo več dalo v nedogled skrivati in jo utišati !

                                                                                                                

Vili Kovačič, državljan K.

 

Ljubljana 13.12.2014

 

profileimage
Všeč mi je
3
Komentarji
13
Vili Kovačič
0
Dec 23, 2014
ZAKAJ SLOVENIJA NI ŠVICA – KER JE POD ZEMLJO KAMBODŽA !

Ali bi se gospe in gospodje lahko pogovarjali o Sloveniji - Kambodži, samo 1 meter pod zemlo ! Saj tak je tudi naslov in poanta ! RESNICA IN SPOMIN sta osnova sožitja in sprave !

Dokler bodo eni deklarirani "osvoboditelji" drugi za "izdajalci" v 2 svetovni vojni ni osnovnega pogoja za to. Osnova sožitja je enakopraven pogovor, brez prikrivanja dejstev. Vsaka stran bi morala dugi priznati dober namen. Zveza borcev pa bi morala dati vse podatke o tem, kje so morišča, končno na mizo !

Sramota je, da moramo svoje ozemlje sondirati, kot minska polja.

Že diskusija tukaj pa pokaže, da nimamo ljudi, ki bi se hoteli o tem sploh pogovarjati.


#13
Franc Mihič
0
Dec 22, 2014
Kaj so temelji razvoja dežele?
DELO - SP - Prejeli smo; 29. November 2014-12-13
Ob zadnjem nemškem obisku na najvišjem državnem nivoju te dni v Sloveniji je bila zelo aktualna okrogla miza, na ogled vsej javnosti, kjer sta bila tudi predsednika Nemčije in Slovenije, vsak s svojimi izbranci. Nemška podjetnica in predstavnica Bavarske je na vprašanje, kaj je omogočilo razvoj Bavarske, da je iz zelene predvsem kmetijske dežele postala visoko razvita tehnološka dežela najvišjega ranga z razvitim gospodarstvom in podjetji, svetovnimi nosilci razvoja, odgovorila, da so bili najpomembnejši trije temelji.
Prvi temelj je, da je deželna vlada oz. država poskrbela, da so univerze nudile deželi potrebno znanje za razvoj, poskrbela je, da funkcionira dualni izobraževalni sistem za iskane poklice.
Drugi temelj je bila izdelana dolgoročna vizija razvoja in temu ustrezno veliko vlaganje v infrastrukturo, ceste, železnice in letališča.
Tretji temelj pa je zagotovljena zanesljiva in načrtno dostopna energija po deželi.
Berem tudi: »Raziskava britanskih ekonomistov Sasche Beckerja, Petra H. Eggerja in Maximiliana von Ehrlicha kaže, da evropska sredstva spodbudijo razvoj le v približno v 30 odstotkih regij. Glavna dejavnika pri tem sta pričakovana učinkovitost vladnega aparata in lokalnih oblasti ter morda nekoliko presenetljivo izobraženost prebivalstva. Nadpovprečna izobraženost lahko prinese večji izkoristek evropskih sredstev in tudi 0,63 odstotne točke višjo rast BDP kot v regijah z manj izobraženim prebivalstvom. V Sloveniji višje rasti BDP ni bilo mogoče opaziti. Odgovor za takšno stanje lahko torej iščemo tudi v neučinkovitosti občin in vlade.«
Kaj pa če v deželi le ni prave izobrazbe, znanja? Ali so proizvajalci znanja, univerze,visoko šolstvo, inštituti »prodajali« vladam, prebivalstvu neustrezno znanje za razvoj dežele, za dvig dodane vrednosti in BDP-ja? Kaj se lahko nauči Slovenija od Bavarske? Kaj so torej lahko temelji razvoja?
Franc Mihič Ribnica
DNEVNIK, 1. December 2014-12-13
http://www.dnevnik.si/mnenja/pisma-bralcev/kaj-so-temelji-razvoja-dezele

Kaj so temelji razvoja dežele? | Dnevnik

Ob zadnjem nemškem obisku na najvišji državni ravni te dni v Sloveniji je bila zelo aktualna okrogla miza, na ogled vse
#12
Franc Mihič
0
Dec 22, 2014
Kdaj bomo postali Švica?
Slovenski parlament je pred leti sprejel novo delovno zakonodajo. Velikopotezno so jo poimenovali reforma trga dela in z njo so povezana velika pričakovanja. Tako nedavno berem v tisku. Če naš trg dela ne bo več tako tog in zaščitniški do delavcev, potem bo slovensko gospodarstvo spet konkurenčno, naši proizvodi se bodo po vsem svetu prodajali za med in v našo državo bodo drli tuji investitorji. Z reformo smo naredili le prvi korak, trdijo delodajalci, zakonodajo bo treba spreminjati vse dotlej, ko bo slovenski delavec postal prožen kot elastika. Šele potem se bodo odprla nebesa globalne konkurenčnosti in podjetniške uspešnosti.
A pogled v spričevalo, ki ga je 144 državam konec lanskega poletja izdal Svetovni gospodarski forum, poraja dvome o sadu te modrosti in kaže, da pot v gospodarski paradiž ne vodi le prek hrbta prožnega delavca. Na samem vrhu svetovne konkurenčnosti je država, ki smo jo nekoč hoteli posnemati. Raziskava World Economic Forum ugotavlja, da je Slovenija 56. najbolj konkurenčna država med 144 državami, vključenimi v analizo. To je 11 mest slabše kot pred dvema letoma.
Švica pa najvidneje prednjači pred drugimi v inovacijah in učinkovitosti trga dela. V obeh kriterijih se uvršča na prvo mesto. Glede na to, da je po novi zakonodaji najdaljši odpovedni rok v Sloveniji krajši kot v Švici (60 dni), bi morali v učinkovitosti trga dela Švico prehitevati po levi. Tudi pri stroških, ki jih ima delodajalec ob odpuščanju delavca, smo celo s staro zakonodajo bore malo zaostajali, Švica je bila na 38. mestu, slovenski delavec, ki je bil ob odpuščanju nekoliko dražji, pa na 47. mestu, itd. Te dni tudi berem. Švicarski Sindikati predlagajo uvedbo zajamčene minimalne plače okoli tri tisoč evrov, slovenska pa je menda 763 evrov bruto.
Torej je slovenski trg dela, slovenski delavec le zadosti »elastičen«, da to očitno še zdaleč ni glavni razlog nekonkurenčnosti Slovenije. Švica je tudi na šestem mestu in med tistimi državami, ki direktorje nastavljajo po sposobnostih in delovnih zaslugah. Koliko se vlada trudi, da bi s svojimi servisi pripomogla h gospodarskemu uspehu podjetij, pa smo uvrščeni na 102. mesto med Jamajko in Malavijem. Na 122. mestu smo pri učinkovitosti uprav naših podjetij.
Švica je torej na prvem mestu po inovacijah. »Njene znanstvenoraziskovalne institucije so med najboljšimi na svetu, odlikuje jo tesno sodelovanje med znanostjo in gospodarstvom ter vlaganje podjetij v raziskave in razvoj,« navaja poročilo, »visoko produktivnost krepijo odlične možnosti izobraževanja pri delu, zaposleni in podjetja se aktivno prilagajajo novim tehnologijam.« Poročilo tudi poudarja pomen neodvisnega sodstva, močno pravno državo in odgovorne javne službe.
Berem tudi, da imajo v Evropi samo Švicarji v lasti manj nepremičnin kot Nemci. Po raziskavi le 44 odstotkov nemških gospodinjstev živi v lastnem stanovanju. Takšnih slovenskih gospodinjstev je 82 odstotkov.
Švicarji ob nakupih tudi skrbijo, da »davek in zaslužek ostane v Švici« in tudi, da se tudi med prijatelji za delo izda račun.
V švicarskem tisku tudi preberem. »Sprememba gospodarjenja z energijo, večja učinkovitost rabe energije in raba obnovljivih virov, bo do l. 2035 dala 85.000 novih delovnih mest«, je pokazala študija »SES«, ki temelji na »Analizi potencialov«, ki jo je opravila Züriška visoka šola za uporabno znanost.
Kdaj bomo v Sloveniji lahko kaj podobnega »uporabnega« brali, celo o našem edinem naravnem surovinskem viru lesu ni podobnih analiz, čeprav je lesa v Sloveniji v izobilju, novih delovnih mest pa skoraj nobenih?
Očitno je, zakaj je Švica na prestolu visoke konkurenčnosti in zakaj Slovenija celo nazaduje!
#11
Franc Mihič
0
Dec 22, 2014
DEMOS KOT ZGODOVINA
Desnica, DEMOS, seveda tudi Janez Janša, so zaslužni za osamosvojitev in predvsem za spremembo enoumnega režima, ker so to predstavniki bivšega režima le dovolili, ker režim ni bil več vzdržen in je bil preživet, sicer bi lahko prišlo ob osamosvajanju zopet do državljanske vojne. Ob osamosvajanju je bila desna opcija samo dve leti na oblasti in je vse to izpeljala, da smo Slovenci dobili demokratično samostojno Slovenijo. V vseh dobrih 20 letih samostojne RS je bila desna oblast le enkrat 4 leta, pa še takrat je vladala s zakoni divjega lastninjenja, zakoni kilave tržne ekonomije, ki jih je sprejela tranzicijska levica, uporabljala pa tudi desnica, celo o kreditiranju tajkunov s zastavo delnic prevzetega podjetja, kar je kraja, ki je v EU bila in je prepovedan, tudi zakoni o neplačevanju socialnih prispevkov delavcem, kar je goljufanje brez primere. Kaj učijo slovenske Univerze?
Res pa je, takrat smo vstopili v EU in NATO in dobili Evro! To so eksaktna dejstva!
Nasledniki, zagovorniki enoumja, tudi mnogi mediji in predvsem družboslovna elita, odmaknjena od delovnega ljudstva, pa še vedno ob vsaki priliki in skoraj vsak dan kriči, za slabo stanje je kriva le desnica in seveda Janez Janša, ali pa tujina, drugi, samo »MI« ne, ne desni ne levi?! Je to pošteno, sprejemanje odgovornosti in državotvornost? Kdaj bo revolucionarna stran priznala, da je bila revolucija zaman, zgrešena, saj se je enopartijski sistem moralno in ekonomsko zrušil, njihovi nasledniki pa so le priznali, ko smo menjali ustavo, da brezrazredna družba z »nikogaršnjo družbeno« lastnino in enopartijsko vladavino, ki krši osnovne človekove pravice, vodi v bankrot in prepad, ne pa v razvoj.
Kdaj bo desnica spoznala, da je bila premalo dosledna in pravična, da je kar sledila divji privatizaciji in tajkunizaciji, tako da smo državljani zato zopet neenakopravni, kat je v nasprotju z demokracijo in Ustavo; ni dosledna pri uporabi odgovornosti gospodarskih družb, ni odpravila goljufanja zaposlenih, ni se dovolj poglobila v rešitve demokratičnih razvitih družb, ni spoznala, da očitno v Sloveniji ni še pravega znanja za odgovorno tržno ekonomijo, in je žal izgubila stik z volivci, kar je največja njena hiba, saj tudi zato demokracija ne funkcionira, simpatija in zmaga na volitvah se pa odmika!
Tudi pri regulaciji pornografije in zaščiti mladoletnih je desnica povsem zatajila!!!
Zasluge so hvalevredne, a nove rešitev so potrebne, tudi na desni politični opciji, ki je na volitvah popolnoma pogrnila, a doslej še ni napravila samokritične demokratične analize vzrokov volilnega poraza, saj velja še naprej po starem, »oni drugi so krivi, mi pa ne, je vendar jasno«! Meni ne!
Volivci smo na potezi, na vsej črti, problem pa je obstoječi volilni sistem za DZ RS ! Za spremembo ni dovolj vneme, ne na desni, še manj na levi, tudi ne za boljši kompromis volilnega sistema.
Levi politiki vztrajajo pri partijskem proporcionalnem volilnem sistemu, kjer je partija vse, volivec pa nima prave izbire, saj ne more uveljaviti osebne odgovornosti do poslanca za njegovo delo, čeprav vsi delajo z mandatom ljudstva, ki jim tako ne more izstaviti računa in reklamacij za slabo delo!
#10
Franc Mihič
0
Dec 22, 2014
Kdaj bomo enakopravni?
Kdaj bomo napredovali?
Bomo še 20 let potrebovali?
V socializmu SFRJ državljani nismo bili enakopravni!
Tudi v samostojni Sloveniji smo državljani ostali še naprej ne enakopravni!
Vse zadeva pravice do enakopravnega dostopa do lastnine, ki opredeljuje tudi svobodo človeka!ino
Še naprej nismo enakopravni, vse od 1941 dalje! Tudi proporcionalen volilni sistem ni skladen ustavi!
To je rezultat privatizacije. S tako izvedeno privatizacijo namreč ni bilo v celoti zadoščeno ustavni zahtevi po enakopravnosti vseh državljanov! Žalostno stanje za napredovanje!
Pristali smo v »pajdaškem« kapitalizmu 19. stoletja. Javni sektor pa v socializmu!
Pri privatizaciji in pri poslovanju je imela koncentracija lastništva bivšega skupnega družbenega premoženja in osebno bogatenje lastnikov menedžerjev »legalno« prednost, vse na račun privatiziranega podjetja, njegovega razvoja, stopnje zaposlenosti in na račun nizkih plač zaposlenih, ki najbolj bridko plačujejo menedžerske prevzeme. To sem osebno okusil in vsak dan še vidim..
Zato se povsem strinjam z naslednjimi ugotovitvami prof. dr. Andreja Umka, SLS, ki je bil od leta 1997 do leta 2000 minister za znanost in tehnologijo RS, drugič, leta 2000, pa je bil minister za okolje in prostor RS; DELO - Sobotna priloga, 20.09.2014. :
»Zaradi hitrega gospodarskega propadanja v komunističnih državah v devetdesetih letih, so tudi takratni oblastniki sprevideli, da je »socialistična« gospodarstva potrebno v osnovi spremeniti. V Jugoslaviji je bila sprejeta tako imenovana Markovićeva privatizacijska zakonodaja, ki je dobila ime po takratnem predsedniku zveznega izvršnega sveta Anteju Markoviću. Cilj in namen te zakonodaje je bil, da takratni socialistični direktorji in zaupanja vredni člani Zveze komunistov, po novem menedžerji, olastninijo celotno »družbeno« premoženje in s tem zagotovijo kontinuiteto »vodilne vloge« Zveze komunistov, ne več na politični temveč na gospodarski osnovi. Ta privatizacija je bila začeta vendar ne do konca izvedena, ker jo je prehitel razpad Jugoslavije.
Vse od svojega nastanka v letu 1989 so nove demokratične stranke Markovićevi zakonodaji najodločneje nasprotovale. Smatrale so jo kot nepošteno in krivično, saj poklanja celotno premoženje skupini ljudi, ki so bili najbolj krivi za gospodarsko propadanje in pomanjkanje osnovnih dobrin. To je bilo tudi stališče njihove koalicije Demos. Po zmagi na volitvah leta 1990 je Demos takoj začel pripravljati svojo privatizacijsko zakonodajo, vendar je ni mogel uzakoniti zaradi zveznega značaja Markovićeve zakonodaje. Takoj po osamosvojitvi leta 1991 je Demos Markovićevo privatizacijsko zakonodajo razveljavil in jo nadomestil s svojo. Njeno bistvo je bilo v tem, da je imela dve komponenti, denacionalizacijo in privatizacijo v ožjem pomenu te besede. Denacionalizacija je imela cilj, da vsaj deloma, po večini v moralnem smislu, sanira grobe kršitve človekovih pravic, ki jih je zagrešilo komunistični sistem s svojo nacionalizacijo. Demosova privatizacija je predvidevala, da del takratnega družbenega premoženja pripade skladom, pokojninskemu, odškodninskemu in razvojnemu, preostalo pa se v obliki certifikatov razdeli med vse polnoletne državljane Republike Slovenije.

S tako privatizacijo bi bilo v celoti zadoščeno ustavni zahtevi po enakopravnosti vseh državljanov.

Vendar tudi Demosova privatizacija ni bila izpeljana do konca. V jeseni 1992 so stranke naslednice Demosa volitve izgubile. Zmagovita LDS je oblikovala novo koalicijo z dr. Drnovškom kot predsednikom vlade. Takoj po volitvah je nova koalicija predvsem pa naveza LDS – ZLSD sedanja SD bistveno spremenila privatizacijsko zakonodajo. Vpeljali so tako imenovani beneficirani notranji odkup delnic.
Ta Drnovškova privatizacija je imela za posledico popolno razvrednotenje certifikatov, za katere ni bilo več realne protivrednosti in je de fakto ponovno uveljavila Markovićevo privatizacijsko zakonodajo.
S tem so ponovno menedžerski prevzemi postali možni in vsaj za levi del slovenske politike tudi zaželeni. Res je, da se tudi desni del slovenske politike še omotičen od volilnega poraza ni najbolj odločno uprl Drnovšek–Markovićevi lastninski zakonodaji, ni, naprimer, zahteval njene ustavne presoje.
Danes, ko se začenjamo zavedati gospodarskih in moralno-etičnih posledic Drnovšek–Markovićeve privatizacijske zakonodaje, nikakor ne bi smeli za napačne odločitve kriviti celotne slovenske politike.

Krivce za ekonomski in etični kolaps v slovenskem gospodarstvu, ki sta v veliki meri posledica zgrešene privatizacije, je potrebno imenovati z imenom in priimkom, naj gre za posameznike in stranke. Vsakdo bi moral prevzeti polno odgovornost za svoja stališča in dejanja in nikogar ne bi smeli obtoževati za stališča in dejanja njemu politično in ideološko konkurenčnih subjektov.«

#9
Franc Mihič
0
Dec 22, 2014
nimo si!
Brez celovite obsodbe vseh spornih menedžerskih prevzemov podjetij in kratenja lastninskih pravic delavcev, -sramotno zakonsko dovoljeno prikrito neplačevanje prispevkov, kar je kraja dela delavčeve plače-, Slovenija nima prihodnosti. Menedžerski »nakupi« podjetij brez lastnega denarja je rop stoletja, prikrita zakonsko dovoljena kraja zaposlenih, delavcev pa je sramota stoletja, za levico in desnico, za skoraj vso sedanjo politično in strokovno, družboslovno slovensko elito!
Dr. J. Mencinger, rektor, minister, politik je že leta 1996 izjavil:»Če bi bil sam direktor in bi videl, da mi grozi izgubiti vse, kar imam in za kar sem se trudil desetletje ali več, bi namreč tudi sam poskušal oškodovati družbeno premoženje.«
Konec javne morale in pravne države!
Kdo je pisal gospodarsko finančno zakonodajo, zakone o prevzemih podjetij?
Največ pravnica Nina Plavšak, SD, Tone Rop, SD IN LDS, i.p.
Tudi za vlado g. Janše je g. N. Plavšak, SD, nekaj časa še pisala zakonodajo in to v letih 2004-08, ko je bilo izvedenih največ največjih prevzemov podjetij!
Nato je Janševa vlada šele pod pritiskom javnosti, končno vendar prepozno (?), sprejela in spremenila zakone, da delnice niso več primerne za hipoteko za kredite, in da prevzeto podjetje ne sme namesto prevzemnika odplačevati kredite…, kar je po moje čista kraja!
Kmečka izkušnja in logika; prašiče težko spraviš celo site od polnega korita!
Kdo pa je smel biti pri koritu celih 70 let, pa je ja jasno, komunisti, levičarji, mar ne?
Pa še desnica se jim je pridružila, seveda v bistveno manjši meri! Ne morala je pa ista!
Brez celovite obsodbe »ropanja stoletja« Slovenija nima prihodnosti, ne danes, ne jutri ne nikoli! Mag. Rop je sprejel zakon o neplačevanju prispevkov, Janša ga ni odpravil, nazadnje je predlani jeseni Pahorjev minister Križanič zopet poskušal uvesti neplačevanje prispevkov! O neplačevanju socialnih prispevkov delavcem, sramoti stoletja, ne Janša, ne SDS, ne NSi, tedaj pred volitvami pa niti besede, saj je minister mag. Janez Drobnič, NSI, javno dejal, «Delavci so sami krivi!« Jože Tanko, SDS, pa celo še vedno trdi: »Bilo je prav!« Večna sramota za vse, predvsem pa za levico!
Kradel je tisti, ki je bil pri koritu, je vsakemu poštenemu jasno! In to že od l. 1992 in še preje, tudi po Markovičevi zakonodaji. Kdo je prežemal družbo, stroko, zlasti pravo, vsa leta, do danes, v politiki in tudi stroki, ne marsovci, menda ja levica!
Žal pa je desnica kar slepo, nerazumljivo posnemala in tekmovala z levico?
Nepojmljivo, neodpustljivo, za levico in desnico dokler ne bo obsodbe ropanja stoletja!
Pahorjeva vlada, minister prof. dr. Franci Križanič, je še v okt. 2011, tip pred odhodom vlade še zadnjič poskušal zopet uvesti neplačevanje prispevkov, pa ga je ustavilo Ustavno sodišče in zakon "spremenilo", izničilo. Predsednik ustavnega sodišča prof. dr. Ernest Petrič, je prvi pravnik, ki je potem, še letos javno na TV1, kot veliko sramoto obsodil neplačevanje prispevkov in menedžerske prevzeme. To je največja sramota za slovensko levo in desno pravo in politiko, zlasti za levico, ki je najbolj nategnila ljudstvo, ko je načrtno skozi zakonodajo izvajala krajo, delavcev in državljanov. RKC pa je tudi del desnice, ki je pozabila na moralo? Kje je pa na levici bila morala, ko se je pisala ta "tatinska zakonodaja"?
Sicer pa rezultati zgodovine sami govore!

Franc Mihič Ribnica, 2013-02-10
#8
Franc Mihič
1
Dec 22, 2014
V Sloveniji se bolj pralticira sovraštvo kot spravaštvo.
#7
mrki
2
Dec 17, 2014
BRAVO , ko bi le SLo imela še več takih ljudi !!
#6
Vili Kovačič
3
Dec 16, 2014

Švica je tu samo simbol za normalno srednjeevropsko državo.

Leta 1940 smo bili na ravni srednjeevropskih držav - sosednje Avstrije, potem se je začela državljanska vojna in socializem po njej. Poglejte si en sestavek nazaj Zlata leta socializma, ki jih nikoli ni bilo. Priporočam v branje knjigo Tito - skrivnost 20 stoletja !
#5
Dajana Babič
1
Dec 16, 2014
Se strinjam, Cvingl.
#4
Cvingl
1
Dec 16, 2014
Slovenija ni Švica, ker je Švica doživela razcvet potem, ko so v spopadu za prevlado v 17. stol, napredna protestantska obrtniška mesta premagala nazadnjaško katoliško kmetsko podeželje. Nas pa je korenita katoliška protireformacija dodobra zabila v zaostalost podeželskega hlapčevstva. Polovico so protireformisti pobili, polovica je pobegnila, ostala je samo zanikrna drhal ...
#3
VinKos
2
Dec 16, 2014
Vili - dobro si to zapisal, to s Kambodžo pa je temeljno:
bo temelj skala (resnice) ali (zamolč/ev/ani) skeleti?

http://ednevnik.si/entry.php?w=deprofundis&e_id=188609#c621243

deprofundis - Zapornik ne spada v parlament!

Popolnoma drži. Treba je razveljaviti absurdno (ob)sodbo in poklicati na
#2
Franc Jazbinsek
3
Dec 16, 2014
Čas prihaja, ko bo masa poštenih slovenk in slovencev in slovenskih državljanov vedno glasneja v dvigovanju svojega glasu, saj jih je pretežna večina in tako utišala za vedno skupino pokvarjencev, kateri so si uzeli pravico na osnovi vseh vrst manipulaciji, vladati sebi v korist prestrašenim slovenskim ljudstvu! Potrebna bo totalna selekcija v vladi kot v medijah, na osnovi katere bo slovenski Narod dobil svoje mesto odločanja v vpogled zaželjene prihodnosti!
#1
Vili Kovačič
Vili Kovačič
Objavil/a 2014-12-15 14:15:00 (Dec 15, 2014)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
KONSPIRATIVNA AKCIJA ZOPER SODNIKA RADONJIĆA
DIGITALIZACIJA SODNIH DVORAN IN KONEC MAFIJSKEGA SODSTVA !
NADZORSTVENA PRITOŽBA
O vodah potrebujemo nov kvaliteten vodotesen zakon, ne Vizjakvo rokohitrsko mašilo.
POZIV POSLANCEM D Z proti soglasju sodici Stanki Živič za VRHOVNO SODNICO
Nov državni praznik trn v peti Tigra Primorske in ZBNOV
TOMAŽ VESEL – BREZZOBI, ENOOKI PAPIRNATI TIGER RAČUNSKEGA SODIŠČA !
IMUNSKI SISTEM TOMAŽA VESELA
Pojasnilo h kazenski ovadbi in obtožnici ministra Jerneja Vrtovca
Objavljamo Obtožnico in skupinsko kazensko ovadb zoper Jerneja Vrtovca, ministra RS za infrastrukturo!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
shod
(2)
ZRLI
(1)
UTD
(1)
SMC
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Februar 2023
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj