Članek
SVOBODA JE MED VSEMI VREDNOTAMI NAJVEČJA
Objavljeno Dec 10, 2016

                                                       

SVOBODA JE MED VSEMI VREDNOTAMI NAJVEČJA 

BOJ ZA PRAVICO IN RESNICO PRIDOBIVA SMISEL. Naj bo konec OTOPELOSTI 

REKAPITULACJA TEGA PROCESA OB PRVEM POLČASU JE VSEKAKOR POZITIVNA. Dr. Milko Novič se bo BRANIL in UBRANIL (o tem ne dvomim) kot svoboden Državljan z veliko začetnico - ZA SVOBODO JE TRPEL 2 LETI.

SVOBODA nam je ZLATA, svoboda nam je VSE.

Milko je svoboden, to je zdaj glavno in je osnova za naprej, čeprav je bila ta tema ,bolj kot ne, pri mnogih protestnikih precej indiferentno sprejeta. Sčasoma pa se je vendarle  formiralo jedro 40-50 ljudi, ki so hodili v razpravno dvorano in so to jemali zelo resno.  No, na koncu vseh niti niso spustili v sodno stavbo.  
Prostost Milka Noviča nam je  postala glavna stvar in bolj pomembna kot vse drugo. Vendar  boj še ni končan. Zame je ta proces po človeški plati večja tragedija od Patrie,  glede osveščanja javnosti pa bolj učinkovita. Današnja anketa Večera s 300 vprašanimi kaže, da 66 % ljudi ne verjame, da je morilec Milko, 33 pa da je. Pred 6 meseci bi bila anketa obratna, oziroma celo več - 80 %  za, in samo 20 proti.   To je spodbuden znak zelo povečanega dvoma javnosti v slovensko krivosodstvo. Patria je imela politični konotacijo, primer Novič pa državljansko. Ljudje v Sloveniji so žal skrajno indoktrinirani z anti-politiko in jim ta primer bolj seže v zavest kot če se krivica zgodi politiku.  Pa tudi teža obtožbe je bila tukaj, primerjalno gledano neprimerno hujša od Patrie, ki pa se je vlekla 7 let in še zdaj ni končana.  
 
Mislim, da je bila komunikacija prek Publishwalla zelo pomembna za razkrivanje te zgodbe ter za informiranje in mobilizacijo ljudi.  Bilo je čez tisoč replik- komentarjev  in cca 30 000 ogledov. Včasih brez pomoči in ob indiferentnosti  drugih portalov in medijev razen seveda Demokracije, ki je naredila širši preboj.  Nekaj pa je bilo celo objav v režimskih medijih. Tudi javna polemika med menoj in Krivicem je prispevala svoje. Čeprav je izgledalo to na zunaj precej nenavadno, celo nemogoče, da polemizirata dva ki imata isti cilj.  
LP   Vili Kovačič   Državljan K.    

Pripis: Na koncu le še replika uredniku na Nova24TV Miru Petku.Da ne bo nesporazumov:  Dr. Milko Novič ni v času sodnega postopka nikoli in nikjer zaničevalno govoril o kemijskem institutu, kajti izjav o tem se je zavestno vzdržal. Saj ni neumen, da bi si nakopal sovražnike v fazi  »osvobajanja« od nepravične  in neupravičene sodne represije. Sicer pa Miiro Petek , ki je  kot novinar sam bil na tem, da ga ubijejo, z drugih vidikov razumno komentira proces proti Noviču.