Članek
Oblike bivanja, oskrbe ter vključitev v aktivnosti na podeželju za odrasle osebe z motnjo v razvoju - Študentski inovativni..
Objavljeno Jun 20, 2019

Oblike bivanja, oskrbe ter vključitev v aktivnosti na podeželju za odrasle osebe z motnjo v razvoju - Študentski inovativni projekti za družbeno korist 2018–2019, 18. 6. 2019

V torek, 18.6.2019, je na Varstveno delovnemu centru enota II Bršljin potekala predstavitev zaključka projekta Oblike bivanja, oskrbe ter vključitev v aktivnosti na podeželju za odrasle osebe z motnjo v razvoju (Javni razpis projektno delo z gospodarstvom in negospodarstvom v lokalnem in regionalnem okolju - po kreativni poti do znanja 2017–2020).

Po uvodnem nagovoru direktorice VDC Novo mesto gospe Romane Trpin, dekanje doc. dr. Lee-Marije Colarič-Jakše ter strokovne sodelavke Nataše Turk iz Varstveno delovnega centra Novo mesto so projekt predstavili študenti Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto, Fakultete za logistiko Univerze v Mariboru, Fakultete za turizem Univerze v Mariboru in Fakultete za organizacijske vede Univerze v Mariboru. Študenti so predstavili povzetek teoretičnega dela, primere dobrih praks iz Slovenije in sveta, izsledke anket ter predloge vključevanja odraslih oseb z motnjo v razvoju na kmetijah. Po predstavitvi so študentje imeli pripravljen še kviz z nagradami (jogurti GRM Novo mesto - centra biotehnike in turizma).

V projektu smo preučili dotedanje stanje vključevanja oseb z motnjami v razvoju na kmetijah ter številne možnosti za nadaljnji razvoj tega projekta in vključevanje oseb na kmetije na območju Dolenjske.

Celoten potek dogodka so posneli tudi za Televizijo Vaš kanal, za katere smo na koncu povedali tudi nekaj podrobnosti o projektu. Na podlagi preučitve literature in dobrih praks doma in po svetu ter izvedene ankete med gosti smo študentje ugotovili trende in pričakovanja potencialnih pomočnikov na kmetijah na območju Dolenjske, saj jih je skoraj polovica odgovorila, da bi se preselili na kmetijo. Ob tem se je potrebno zavedati, da je Slovenija na tem področju še vedno več ali manj na začetku tako zakonodajno kot tudi stroškovno.

Zapisal: Klemen Šimonka, študent VŠ GRM Novo mesto

Foto utrinki:

Več o projektu na tej povezavi.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega socialnega sklada.

#grmnovomesto #GRMNovoMesto #KmetijeDolenjska #KreativnaPotDoZnanja #LogistikaMaribor #MotnjaVRazvoju #OblikeBivanja #OdrasleOsebe #OrganizacijskeVede #TurizemMaribor #VDCNovoMesto #visokasolagrm #Novomesto #aktualno #Trebnje #Črnomelj #DolenjskeToplice #Kočevje #Kostel #LoškiPotok #Metlika #Mirna #MirnaPeč #MokronogTrebelno #Osilnica #Ribnica #Semič #Sodražica #Straža #Šentjernej #Šentrupert #Škocjan #ŠmarješkeToplice #Žužemberk