Članek
Jernejevo – zeliščarski dan v Deželi kozolcev // sobota in nedelja, 22. in 23. avgust
Objavljeno Aug 21, 2015

Vljudno vabljeni v Šentrupert na druženje ljubiteljev zdravilnih rastlin. Prireditev Jernejevo – zeliščarski dan v Deželi kozolcev bo v očarljivem okolju prvega muzeja na prostem s kozolci letos potekala že tretje leto. Rdeča nit dvodnevnega dogajanja bodo zdravilne učinkovine in raznovrstna uporabnost šipkov in vrtnic.

Udeleženci se bodo v sobotnem dopoldnevu v družbi etnobotaničarke Vlaste Mlakar najprej sprehodili po nastajajočem flančniku muzeja, o zdravilnosti rastlin v tem vrtu pa bo več povedal mag. Jože Kukman. Sledilo bo predavanje Matjaža Mastnaka o lepoti in uporabnosti naših samoniklih šipkov, kulinarično delavnico z vrtnico v glavni vlogi pa bo pripravila Katja Kogej. V nedeljo bodo prišli na svoj račun navdušenci nad opojnimi vonji, ki bodo zagotovo s posebno pozornostjo prisluhnili mednarodno priznani hrvaški aromaterapevtki in publicistki Slobodanki Poštić, v živo pa si bodo lahko ogledali tudi prikaz parne destilacije izbrane dišavnice v izvedbi Nataše Špiranec Maurer in poslušali predavanje o zgodovini aromaterapije in varni rabi eteričnih olj. Tudi letos ne bo umanjkal bogat spremljevalni program: pod toplarji muzeja bo na ogled gostujoča razstava o šipkih iz Arboretuma Volčji Potok, sobotni pripovedovalski večer pa bodo z izbranimi zgodbami iz rastlinskega sveta oblikovali pripovedovalki Ana Ličina in Katja Preša ter glasbenika Metod Banko in Teo Collori.

Zaradi omejenega števila udeležencev so potrebne predhodne prijave na elektronski naslov zavod.rozlin@gmail.com ali telefon 031 874 213, kjer dobite podrobnejše informacije o programu, ceni in prenočitvi (možnost enodnevne ali dvodnevne udeležbe).

Organizator: Zavod Rožlin v sodelovanju z Deželo kozolcev in Občino Šentrupert

#ZdravilneRastline #Jernejevo #Etnobotanika #Aromaterapija #Šipki #Vrtnice #Flančnik #KulinaričnaDelavnica #ParnaDestilacija #Razstava #visokasolagrm #grmnovomesto #Šentrupert #Novomesto #aktualno #Trebnje #Črnomelj #DolenjskeToplice #Kočevje #Kostel #LoškiPotok #Metlika #Mirna #MirnaPeč #MokronogTrebelno #Osilnica #Ribnica #Semič #Sodražica #Straža #Šentjernej #Škocjan #ŠmarješkeToplice #Žužemberk