Članek
Karierni center
Objavljeno Mar 02, 2023

AKCIJSKI NAČRT KARIERNEGA CENTRA VISOKE ŠOLE ZA UPRAVLJANJE PODEŽELJA GRM NOVO MESTO Z ELEMENTI ZA EVALVACIJO


GESLO: NAČRTUJEM KARIERO, CILJAM VIŠJE

Karierni center Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto (v nadaljevanju VŠ Grm Novo mesto) nudi pestre aktivnosti za študente, diplomante in delodajalce s ciljem doseganja kariernega uspeha posameznikov. Izvaja osebno in skupinsko svetovanje glede razvoja karierne poti študentov, učenja, priprave življenjepisa ali priprave na zaposlitveni razgovor. Organizira tudi različna srečanja in dogodke, kot so predavanja, seminarji, delavnice in okrogle mize, osrednji pa je letni Karierni dan. Karierni center študente tudi obvešča o prostih delovnih mestih, praksah in možnostih zaposlitve. Prvi karierni razgovor s študentom opravimo v začetku študijskega leta.


1. Individualno in e-karierno svetovanje: Študentom nudimo ure individualnega in e-kariernega svetovanja, ki po vnaprejšnji prijavi s strani študentov potekajo v dogovoru z vodjo Kariernega centra. V okviru e-kariernega svetovanja vsak študent ob pomoči kariernega coacha izdela svoj karierni načrt z uporabo orodij kariernega načrta: Europass, Kolo ravnotežja, Kompetenčno kolo, Myers-Briggsov indikator osebnosti, Analizo življenjske črte, Karierna sidra, Karierne cilje, SWOT analizo, Samopromocijo, Oblikovanje lastne blagovne znamke). Študent nato izdela predstavitev in v okviru Kariernega dne predstavi Osebni karierni načrt. Izdela tudi Evalvacijo: Napredek v kompetencah načrtovanja in vodenja kariere in zadovoljstvo z delovanjem Kariernega centra.

2. Vodenje projekta: Alumni klub VŠ Grm Novo mesto - dogodek poteka v obliki Kariernega dne in E-kariernega svetovanja, ob pomoči kariernega coacha po temah:
- Kako raziskati ali je vaša ideja zanimiva za trg?
- Kako sestaviti zmagovalno ekipo za svoj startup?
- Povežite se.
- Poiščite kolege in nekdanje sošolce ter ostanite v stiku.
- Pomagajte mlajšim.
- Predstavite svojo karierno pot, ponudite mentorstvo ali zaposlite diplomante.
- Vsi smo VŠ Grm Novo mesto.
- Okrepite svojo strokovno mrežo in se povežite z diplomanti VŠ Grm Novo mesto.
- Evalvacija: Anketirati diplomante z anketo: Merjenje učinka aktivnosti – ocena razvitosti kompetenc kariernega razvoja.

3. V sodelovanju z delodajalci, študenti in diplomanti oblikujemo kratek »Karierni vodnik«, ki študentom VŠ Grm Novo mesto pomaga pri razvoju njihove kariere. Nato se izvede Evalvacija: Ocena kakovosti Kariernega vodnika in anketa v 1ki.

4. NLP (Nevrolingvistično programiranje v praksi: Kako učinkovito komunicirati na delovnem mestu): Študentom nudimo karierni dan NLP v praksi. V okviru nadaljnjega E-kariernega svetovanja študenti ob pomoči kariernega coacha vadijo uporabo orodij za komunikacijo: Temeljna načela komunikacije in komunikacijski model, Temeljna izhodišča učinkovitega komuniciranja in zavedanje motenj v komunikaciji, Celostna komunikacija glede sprejemanja sporočil, Tri komunikacijske ravni: verbalna, neverbalna in paraverbalna, Procesne besede zaznavnih tipov, Kalibriranje, Moč besed, Aktivno poslušanje, Učinkovita uporaba vprašanj, Povratno sporočilo, Temeljni stebri učinkovite komunikacije, Upravljanje z lastnimi notranjimi stanji, Ugotavljanje zaznavnega stila sogovornika, Sidranje notranjih virov, Ustvarjanje želenih vedenj, Učinkovito zastavljanje in doseganje ciljev, Razvijanje lastne vizije. Na koncu se izvede Evalvacija: Napredek v kompetencah komunikacije anketa 1ka.

5. Aktivnosti Kariernega centra, ki vključujejo osebno in skupinsko svetovanje:
- usposabljanja, svetovanja in coachingi, kar je povezano z izgradnjo kariere, možnostmi zaposlitve in samozaposlitve, osebnostne rasti idr.,
- usposabljanja in svetovanja, ki so povezana z izgradnjo osebne blagovne znamke in blagovne znamke lastnega podjetja idr.,
- usposabljanja, ki so povezana s stalno profesionalno rastjo študentov in diplomantov, strokovne ekskurzije po Sloveniji in tujini idr.,
- usposabljanja za izdelavo osebnih izobraževalnih, kariernih, kompetenčnih načrtov, kariernega e-portfolija in pomoč pri njihovi izdelavi,
- svetovanje in pomoč pri uporabi kariernih (osebni karierni načrt, karierni e portfolio, osebni izobraževalni načrt, osebni kompetenčni načrt, karierni smerokaz) in zaposlitvenih orodjih (življenjepis, poslovni načrt),
- predstavitve študentov in diplomantov podjetjem in podjetij študentom in diplomantom, strokovna in problemska srečanja študentov in diplomantov ter podjetij,
- informacije o aktualnih objavah prostih delovnih mest doma in v tujini, priprava na zaposlitveni razgovor v slovenskem in tujem jeziku,
- izvajanje praktičnega usposabljanja doma in v tujini,
- identifikacijska orodja (testi) za odkrivanje lastnih interesov, veščin, kompetenc, talentov,
- vključitev študentov v mentorske in tutorske modele.

6. Dejavnosti Kariernega centra potekajo preko spleta ali v živo, in sicer:
- Izobraževalni dogodki: Predavanja, seminarji, delavnice, okrogle mize ter druga srečanja in večji dogodki. Študentom in delodajalcem je na voljo tudi predstavitev delodajalcev ter morebitni obiski potencialnih delovnih okolij.
- Informiranje o prostih delovnih mestih in praksah ter splošnih možnostih zaposlitve doma ali v tujini.
- Sodelovanje z delodajalci: Oglaševanje prostih delovnih mest in praks, vpogled v življenjepise študentov in diplomantov ter predstavitev delodajalcev na VŠ Grm Novo mesto.
Delodajalcem je omogočeno, da razpišejo teme diplomskih in seminarskih nalog, za katere potrebujejo strokovne rešitve.
- Strokovna pomoč mentorjem in tutorjem VŠ Grm Novo mesto v smislu vseživljenjskega mentorstva.

7. Objava aktualnih prostih delovnih mest
Karierni center spremlja aktualna prosta delovna mesta s področja organizacije, kakovosti in drugih smeri. Uporabne povezave:
­- Careerjet.si je iskalnik zaposlitev v Sloveniji. Z enim preprostim iskanjem poda Careerjet iskalcem zaposlitve veliko izbiro zaposlitev, ki prihajajo z mnogih spletnih strani in prihrani trud, da obiščete vsako stran posebej.
­ Na spletnih straneh ZRSZ je pregled aktualnih prostih delovnih mest tistih delodajalcev, ki želijo objavo ZRSZ in tistih, ki morajo prosto delovno mesto objaviti pri ZRSZ.
­- Zaposlitveni portal Mojazaposlitev.si je namenjen tistim, ki iščejo (boljšo) zaposlitev in nov kader. Z objavljanjem zaposlitvenih oglasov portal omogoča povezovanje iskalcev zaposlitve in delodajalcev.
­- MojeDelo.com je največji slovenski zaposlitveni portal, kjer so informacije o prostih delovnih mestih in napotki za karierni razvoj. Ponudnikom del je omogočen učinkovit kanal za komuniciranje s trgom dela, karierno usmerjenim iskalcem pa orodja in storitve za karierni razvoj in iskanje zaposlitve.
­- Zaposlitev.net je bil prvi zaposlitveni portal v Sloveniji in s tem pionir na področju zaposlovanja prek interneta. Je med najbolj priljubljenimi zaposlitvenimi portali v Sloveniji in je v svojem času do zaposlitve pomagal mnogim uporabnikom.
­- Zaposlitve.org, portal za iskanje ustrezne zaposlitve.

#Europass #grmnovomesto #kariera #KariernaSidra #KarierniCenter #KarierniCoach #KarierniNačrt #NLPKomunikacija #ročnodelo #SWOTAnaliza #visokasolagrm #zaposlitev #Novomesto #aktualno #Trebnje #Črnomelj #DolenjskeToplice #Kočevje #Kostel #LoškiPotok #Metlika #Mirna #MirnaPeč #MokronogTrebelno #Osilnica #Ribnica #Semič #Sodražica #Straža #Šentjernej #Šentrupert #Škocjan #ŠmarješkeToplice #Žužemberk