Članek

Odprt je 2. prijavni rok za tujce/-ke (državljane držav, ki niso članice Evropske unije)

Odprt je 2. prijavni rok za tujce/-ke (državljane držav, ki niso članice Evropske unije)
Objavljeno Aug 18, 2023

Odprt je 2. prijavni rok za tujce/-ke (državljanov držav, ki niso članice Evropske unije), ki traja do 25. avgusta 2023.

Prosta mesta

Prosta mesta za tujce/-ke (državljane/-ke držav, ki niso članice EU)

Kdo se lahko prijavi v drugem prijavnem roku?
V drugem prijavnem roku se na še prosta oziroma razpisana vpisna mesta lahko prijavijo kandidati/tke, državljani/ke nečlanic Evropske unije. Vsak kandidat lahko odda največ eno prijavo z eno študijsko željo na en študijski program, za katerega izpolnjuje pogoje za vpis.

Kako oddati prijavo?
Prijavo za vpis kandidat/-ka odda z elektronsko vlogo na spletnem portalu eVŠ (http://portal.evs.gov.si/prijava/):
• bodisi s sredstvom elektronske identifikacije najmanj srednje ravni zanesljivosti (s kvalificiranim digitalnim potrdilom smsPASS-om, e-osebno izkaznico),
• bodisi z AAI-računom (račun avtentikacijske in avtorizacijske infrastrukture)
• ali uporabniškim imenom in geslom preko sistema SI-PASS1 , ki deluje v okviru Državnega centra za storitve zaupanja.

Kakšni so pogoji za vpis v prvi letnik?
V prvi letnik dodiplomskega študija se lahko tuji kandidati vpišejo, če izpolnjujejo naslednje pogoje:
• končana štiriletna srednja šola
• opravljen postopek priznavanja tujega izobraževanja za namen nadaljevanja izobraževanja (odločba o priznavanju izobraževanja za namen nadaljevanja izobraževanja).

Kako poteka postopek priznavanja v tujini pridobljenega izobraževanja za namen nadaljevanja izobraževanja?
Postopek priznavanja tujega izobraževanja za namen nadaljevanja izobraževanja se izvaja na VŠ Grm Novo mesto. Imetnik tuje listine, ki želi nadaljevati izobraževanje na Univerzi v Mariboru v skladu z Zakonom o vrednotenju in priznavanju izobraževanja (ZVPI, Ur. l. RS, št. 87/2011, 97/2011 - popr., 109/2012, 49/2020 - ZIUZEOP, 175/2020) mora pridobiti odločbo o priznanju v tujini pridobljene izobrazbe.

Postopek priznavanja se sproži na zahtevo imetnika tuje listine skupaj z oddajo prijave za vpis preko portala eVŠ, če kandidat, s srednjo šolo zaključeno v tujini, v prijavnem obrazcu označi, da še nima odločbe o priznavanju oz. nostrifikaciji. Pri tem je potrebno priložiti ustrezne dokumente. Odločba o priznanju je eno od dokazil, ki so potrebna za izpolnjevanje vpisnih pogojev oz. za popolno prijavo.

Kako oddati dokazila oz. zahtevano dokumentacijo?
Kandidati vso zahtevano dokumentacijo posredujejo neposredno v eVŠ skupaj s prijavo oz. do izteka prijavnega roka, 25. avgusta 2023.

Kaj je zahtevana dokumentacija oz. dokazila o izpolnjevanju vpisnih pogojev?
Zahtevana dokumentacija:
• E-kopija ali fotografija osebnega dokumenta na podlagi pisne privolitve kandidata; državljani iz držav nečlanic EU predložijo potni list - stran z osebnimi podatki kandidata, kjer naj bo razvidno ime, priimek, datum in kraj rojstva ter državljanstvo.
• E-kopija ali fotografija zaključnega spričevala*, za katerega kandidat želi, da se prizna za obravnavo v prijavno-sprejemnem postopku.
• E-kopija ali fotografija sodno overjenega prevoda zaključnega spričevala, (opravljenega s strani sodnega tolmača), v slovenski ali angleški jezik. Kandidat bo o posredovanju prevoda zaključnega spričevala naknadno pozvan na spletnem portalu eVŠ.
• E-kopije ali fotografije dokazil o vsebini in trajanju izobraževanja ter opravljenih obveznostih med izobraževanjem (letna spričevala za vse letnike srednje šole). V primeru, da mora kandidat poslati prevode dokazil, bo zanje pozvan naknadno na spletnem portalu eVŠ.
• E-kopija ali fotografija kratkega kronološkega opisa celotnega izobraževanja, relevantnega za postopek prijave za vpis in priznavanja tujega izobraževanja (kratek opis v nekaj stavkih, vključno z zaporedjem poteka oz. letnicami izobraževanja).
• E-kopija ali fotografija odločbe o priznavanju v tujini pridobljene izobrazbe za namen nadaljevanja izobraževanja (ali odločba o nostrifikaciji spričeval, pridobljenih v tujini, če je postopek nostrifikacije spričeval že opravljen). Postopek za izdajo odločbe o priznavanju izobraževanja za namen nadaljevanja izobraževanja se sproži skupaj z oddajo prijave za vpis.
Informacije: e-mail: natasa.sokac@vsgrm.unm.si
• Dodatno dokazilo: organ priznavanja izobraževanja lahko zahteva, da vlagatelj priloži dodatna dokazila, če so ta potrebna za presojo vloge. V tem primeru bo kandidat pozvan zanje naknadno na spletnem portalu eVŠ.

Kot pravočasna se upošteva prijava, ki je bila izpolnjena in elektronsko podpisana ter oddana v eVŠ do izteka prijavnega roka.

Opozorilo:
Kandidati/-ke so dolžni/-e spremljati e-poštni naslov, ki so ga navedli v prijavi za vpis, ter spletni portal eVŠ, saj komunikacija in morebitno pozivanje za dopolnitev prijave za vpis poteka na ta način. Kandidati/-ke morajo sami zagotoviti veljavnost v prijavi navedenega e-poštnega naslova.

Pomoč:
Če potrebujete pomoč ali več informacij, bomo veseli vaših vprašanj na info@vsgrm.unm.si ali telefon 040 799 120. Vabljeni, da se skupaj z nami usmerite v razvoj slovenskega podeželskega prostora.

#Novomesto #aktualno #Trebnje #Črnomelj #DolenjskeToplice #Kočevje #Kostel #LoškiPotok #Metlika #Mirna #MirnaPeč #MokronogTrebelno #Osilnica #Ribnica #Semič #Sodražica #Straža #Šentjernej #Šentrupert #Škocjan #ŠmarješkeToplice #Žužemberk